Skip to main content

Πληθωρισμός και επιχειρηματικότητα

Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να εκμεταλλευθούν ευκαιρίες, παρά τις οικονομικές προκλήσεις

Είναι γνωστό ότι το επίπεδο πληθωρισμού επηρεάζει την αγοραστική δύναμη του χρήματος. Όταν o πληθωρισμός είναι υψηλός, η αξία των χρημάτων μειώνεται με τον χρόνο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υλοποίηση επενδύσεων, καθώς η απόδοσή τους θα πρέπει να ξεπεράσει και τον υψηλό πληθωρισμό, ώστε να κριθούν ως ελκυστικές. Επιπλέον, λόγω αύξησης του πληθωρισμού, στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών για να περιορίσουν τη ζήτηση και να ελέγξουν τις τιμές, παρατηρείται αύξηση των επιτοκίων, καθιστώντας τη χρηματοδότηση δανείων πιο ακριβή, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η προσδοκώμενη απόδοση των επενδύσεων.

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις που μπορεί να δημιουργήσει ο πληθωρισμός, υπάρχουν μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων, αλλά και ευκαιρίες ανάπτυξης για επενδύσεις σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς οι καταναλωτές διαμορφώνουν επιλογές για προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν αξία και σταθερές τιμές. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να εκμεταλλευθούν ευκαιρίες, παρά τις οικονομικές προκλήσεις:

  • Εκτελέσιμο επιχειρηματικό μοντέλο με ορθή διαχείριση του αυξημένου κόστους και προσαρμογή τιμών ώστε να αντισταθμισθεί ο πληθωρισμός, χωρίς υπερβολές, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους πελάτες.
  • Καινοτομία στην παραγωγή, προσφορά προϊόντων ή υπηρεσιών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να αυξηθεί η αποδοτικότητα.
  • Επανασχεδιασμός στρατηγικής προμηθειών και εξεύρεση πιθανώς καλύτερων ευκαιριών και συμφωνιών.
  • Χρηματοοικονομικός σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την αύξηση των λειτουργικών δαπανών και εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

Ο πληθωρισμός αποτελεί σημαντική πρόκληση, αλλά είναι εφικτό να αντιμετωπισθεί με τη σωστή στρατηγική, συνειδητοποίηση και προσαρμογή που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην εκμετάλλευση νέων ευκαιριών. Η συμβουλευτική επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση του κινδύνων που δημιουργεί ο πληθωρισμός, μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για τη διατήρηση της οικονομικής υγείας και παράλληλα να βοηθήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση των αναγκαίων στρατηγικών για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Κυριάκος Ξανθόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, www.bssplus.gr