Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς “Thess INTEC” στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
Η πρόσθετη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε ζητηθεί και κατέθεσε η διαχειρίστρια εταιρεία έχει λάβει τη θετική γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% της δομήσιμης έκτασης έχει ήδη νοικιαστεί.
Αναλυτικότερα, έχει υπογραφεί συμφωνία παραχώρησης του 40% της δομήσιμης έκτασης στο ισραηλινό fund JLTV και στο Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheva, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό και τη μεταφορά σημαντικής ισραηλινής τεχνογνωσίας στη χώρα μας, ενώ επίσης το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) θα αναπτύξει πρόσθετες δικές του ερευνητικές υποδομές στο “Thess INTEC”.
Οι Ισραηλινοί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, παραμένουν “ζεστοί” για την εν λόγω τοποθέτηση, ενώ όποια χρηματοδότηση χρειαστούν για την επένδυσή τους αυτή δεν θα προέρχεται από ισραηλινές τράπεζες, οπότε εκτιμάται ότι δεν υπάρχει φόβος εμπλοκής των διαδικασιών λόγω της πολεμικής εστίας στη λωρίδα της Γάζας.
Περαιτέρω, περίπου 100 ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ιδρύματα έχουν ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας (MoU) και ουσιαστικά έχουν ήδη ξεκινήσει συγκεκριμένες ερευνητικές συνέργειες πριν την έναρξη λειτουργίας του έργου, ενώ το υποστηρίζουν κατά το στάδιο ωρίμανσής του μέσω Α.Ε. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σ.σ. μη κερδοσκοπική και κοινωφελούς χαρακτήρα Ανώνυμη Εταιρεία Thess INTEC S.A.) συνολικά 25 εμβληματικές ελληνικές επιχειρήσεις/χορηγοί.
Το Thess INTEC θα εγκατασταθεί σε παραθαλάσσια έκταση 756 στρεμμάτων δίπλα από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, με αδειοδότηση 230.000 τ.μ. για εργαστήρια R&D και γραφεία. Μέτοχοί του είναι τα τρία Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος-ΔΙΠΑΕ), το ΕΚΕΤΑ και φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το 58% των μετόχων είναι του ιδιωτικού και το 42% του δημόσιου τομέα.
Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου είναι διασφαλισμένη με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Κατά την πρώτη φάση του έργου θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από το ισραηλινό fund. Σε βάθος δεκαετίας οι επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ και κατά την πλήρη ανάπτυξή του προβλέπεται η δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας και η κατά 2% αύξηση του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.