Αίτημα να χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση το «Project Hermes» ώστε να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους κατέθεσε στην εταιρεία Enterprise Greece, η Intracom Telecom.
Ο προϋπολογισμός της προτεινόμενης επένδυσης είναι 40,9 εκατ. ευρώ.
Το Project Hermes αποτελεί έργο της Intracom Telecom που εντάσσεται στο πλαίσιο της Έρευνας και Ανάπτυξης που πραγματοποιεί για την υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και εφόσον χρηματοδοτηθεί θα είναι για την καινοτομία του. Όπως εκτιμάται το συνολικό ποσό της επένδυσης θα κινηθεί στην περιοχή των 80 εκατ. ευρώ.
Το προτεινόμενο σχέδιο, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 4 Νοεμβρίου 2023, αφορά την ανάπτυξη της υποδομής ενός ολοκληρωμένου ασύρματου δικτύου, από άκρο σε άκρο (end to end) συνδεσιμότητας, που θα προσφέρει τη δυνατότητα παροχής ευρυζωνικής υπηρεσίας υπέρ-υψηλής ταχύτητας σε μη εξυπηρετούμενες κοινότητες σε αγροτικές και άλλες περιοχές.
Η ευρυζωνική συνδεσιμότητα υπέρ-υψηλής ταχύτητας θα επιτευχθεί με τη χρήση νέων προηγμένων τεχνολογιών ασύρματης μετάδοσης (Wireless Transport) και σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA, Fixed Wireless Access).
Η νέα ευρυζωνική τεχνολογία καθιστά δυνατή την παροχή υπέρ-υψηλής ταχύτητας πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε χρήστες που ζουν σε περιοχές, όπου η υποδομή οπτικών ινών δεν είναι διαθέσιμη και δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα ως προς την υλοποίησή της.
Στο δίκτυο Hermes θα ενσωματωθούν χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ – Artificial Intelligence AI) και μηχανικής μάθησης (ΜΜ- Machine Learning ML) που θα προσδώσουν πολλά οφέλη στη συνολική λύση. Το AI και το ML θα χρησιμοποιηθούν, μαζί με τον προηγμένο και αρθρωτό σχεδιασμό της λύσης Hermes, για τη βελτίωση της απόδοσης του δικτύου, την πρόβλεψη και την πρόληψη αστοχιών καθώς και τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του δικτύου.
Όπως σημειώνεται στην επιτελική σύνοψη της επένδυσης πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο το οποίο αναμένεται να αυξήσει το απόθεμα γνώσεων και τεχνολογίας στη χώρα μας, με σημαντική προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων εξαιρετικά υψηλής στάθμης και εξειδίκευσης, να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της εταιρείας και στην αύξηση των εξαγωγών τόσο της εταιρείας όσο και της χώρας.
Ο φορέας επένδυσης αιτείται ένταξη του έργου στις διατάξεις του ν.4864/2021 ως «Στρατηγική Επένδυση 2» (άρθρο 2 περ. β, υποπερ. βα), καθώς και τη λήψη του κινήτρου ενίσχυσης δαπανών στρατηγικών επενδύσεων (παρ. 1 περιπ. β, υποπερ. βα, άρθρο 10 του ν.4864/2021) για βιομηχανική έρευνα.