«Λουκέτο» έχει βάλει το 50% των ευρωπαϊκών βιομηχανιών έντασης ενέργειας, οι περισσότερες από τις οποίες μετακομίζουν στις ΗΠΑ, όπως σημείωσε στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η ενεργειακή κρίση επηρέασε περισσότερο την Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ είχαν το πλεονέκτημα χρήσης σχιστολιθικού αερίου και η Ασία του άνθρακα – δύο ορυκτά καύσιμα που, λόγω των δικαιωμάτων ρύπων, έχουν υψηλό κόστος στη «γηραιά ήπειρο».
«Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα – φοβάμαι και στον πολιτικό. Η κρίση στη Μέση Ανατολή καταδεικνύει πως η Ευρώπη αδυνατεί να διαμορφώσει ενιαία στάση, όπως έχει εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστεί μη λειτουργική», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η Ε.Ε. συζητούσε για τουλάχιστον έναν χρόνο για κάποια μορφή του αμερικανικού IRA (παροχή κρατικών επιδοτήσεων προς επιχειρήσεις για «πράσινες» επενδύσεις), προτού μια πρωία αιφνιδιαστεί από το σχέδιο που εξαγγέλθηκε στις ΗΠΑ. Η Ε.Ε. λαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όπως ο European Critical Raw Materials Act, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρα τα οφέλη για τον κλάδο.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να προωθηθεί η περαιτέρω εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μπαταρίες, αλλά και διαθέσιμη δυναμικότητα στα δίκτυα ηλεκτρισμού. «Κατά την ενεργειακή μετάβαση, αναγκαζόμαστε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε για ορυκτά καύσιμα, το κόστος των οποίων είναι υψηλό», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι από το 2008 αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις, ωστόσο κατάφερε να αντεπεξέλθει και να υπερκεράσει τις προκλήσεις και ότι πλέον έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα και έχει εξελιχθεί σε διεθνές παράδειγμα. Η οικονομία αναπτύσσεται, η χώρα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα και προσελκύει επενδύσεις. «Αν μου ζητούσαν να αναφέρω πυλώνες για περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας (εκτός από τη ναυτιλία και τον τουρισμό), θα τους εντόπιζα στη βιομηχανική παραγωγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Ελλάδα αποτελεί καλό παράδειγμα για την Ε.Ε. αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.
Καλούμενος να σχολιάσει το μέτρο ανάκτησης των απροσδόκητων κερδών των ενεργειακών εταιρειών, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως πέρυσι, σε μια μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα, οι ενεργειακές επιχειρήσεις εισέφεραν πάνω από 1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για τις επιδοτήσεις ευάλωτων καταναλωτών, επομένως υπό κοινωνική έννοια το μέτρο ήταν αποτελεσματικό.