Skip to main content

Στα 8,2 δισ. ευρώ η αξία του ελληνικού συστήματος καινοτομίας το 2022

200 νέες εταιρείες δημιουργήθηκαν στο Egg hub

Στα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 ανήλθε η αξία του ελληνικού συστήματος καινοτομίας ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων στο Elevate Greece έφτασε στις 800 και ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτές τις εταιρείες ξεπερνά τις 7.000, όπως τόνισε μεταξύ άλλων η διευθύντρια του egg – enter grow go της Eurobank Ρούλα Μπαχταλιά στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, που γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία – Καναδάς, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου.

Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «το οικοσύστημα καινοτομίας στο Τορόντο προσομοιάζει με το ελληνικό οικοσύστημα, καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, έχουμε κοινά στοιχεία στην επιχειρηματική κουλτούρα, και αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιον τρόπο την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Πιστεύω πως ακόμη κι αν υπάρχει μεγάλη γεωγραφική απόσταση, είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά για επέκταση, για τις νέες επιχειρήσεις που κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε ένα διεθνές περιβάλλον».

Να σημειωθεί πως 1.200 επιχειρηματίες φιλοξενήθηκαν από τον επιταχυντή EGG και 200 εταιρείες γεννήθηκαν στο EGG hub. Παράδειγμα αποτελεί η Augmenta, μια εταιρεία αγροτεχνολογίας που με την υποστήριξη της Eurobank και του EGG σε όλο της το ταξίδι από startup σε scaleup και την περαιτέρω ανάπτυξή της εξαγοράστηκε τελικά φέτος από τον Όμιλο Agnellifamily, έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την κ. Μπαχταλιά,  «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μεγάλη δυναμική ανάπτυξης στον χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και υπάρχει σημαντικό πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεργασίας μεταξύ των δύο οικοσυστημάτων καινοτομίας Ελλάδας και Καναδά».

Σε αυτό πλαίσιο, ο ρόλος των θερμοκοιτίδων και των startups στην ανάπτυξη της ελληνοκαναδικής συνεργασίας στον κρίσιμο τομέα της καινοτομίας είναι σημαντικός. Υπάρχει ήδη πολυεπίπεδη συνεργασία με τη θερμοκοιτίδα DMZ (DMZ Incubator, Canada), με την οποία υπήρξε ένα αρχικό μνημόνιο συνεργασίας για πέντε έτη, το οποίο επεκτάθηκε για ακόμη μια πενταετία με την υποστήριξη της Δρ. Μαρίας Μπουτρογιάννη, μέλους της συμβουλευτικής επιτροπής του EGG, Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής είναι το δεύτερο επιχειρηματικό ταξίδι του EGG στο Τορόντο με τη συμμετοχή τριών εταιρειών (όπως και το πρώτο), που ενδιαφέρονται να επεκταθούν στην αγορά του Τορόντο.

Ειδικότερα για τη συνεργασία με την DMZ, η κ. Μπαχταλιά αναφέρθηκε στην πτυχή της φιλοξενίας, που σημαίνει -μεταξύ άλλων- διασύνδεση με τις startups που εκκολάπτει η συγκεκριμένη θερμοκοιτίδα, με επενδυτές και πιθανούς πελάτες, στην πτυχή του mentoring, της συμβουλευτικής δηλαδή στις εταιρείες που η Eurobank υποστηρίζει στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως ετοιμάζεται το 3ο egg Investor Day που θα λάβει χώρα την 16 Φεβρουαρίου 2024  στο egg hub στην Αθήνα με πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό του Τορόντο να συμμετάσχει ακόμη και διαδικτυακά σε αυτή την εκδήλωση, όπου θα παρουσιάσει ένα μεγάλο πλήθος καινοτόμων εταιρειών οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της εταιρείας τους.

Από την πλευρά της, η Andrea Richardson, διευθύντρια στρατηγικών projects της DMZ Incubator (Canada), μιας θερμοκοιτίδας που βοηθά νεοφυείς επιχειρήσεις να δημιουργήσουν συνέργειες και να επεκταθούν συνδέοντάς τες με πελάτες, κεφάλαια, ειδικούς και μια κοινότητα επιχειρηματιών και πρωτοπόρων σε διάφορους τομείς, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας με το EGG υπογραμμίζοντας τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασία και φέρνοντας ως παράδειγμα δύο σημαντικούς τομείς, στους οποίους η Ελλάδα έχει καταγράψει απτά αποτελέσματα, τον τουρισμό και τη φιλοξενία εν γένει.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσβαση που μπορούν να αποκτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από την Ελλάδα όχι μόνο στην αγορά του Καναδά αλλά και σε άλλες αγορές μέσα απ’ αυτόν, όπως της βόρειας Αμερικής, αλλά και το αντίστροφο, την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- αγορά, μέσω της Ελλάδας, για τις καναδικές επιχειρήσεις.

Σε αυτό πλαίσιο στρατηγικό πλεονέκτημα έχει η ελληνική Διασπορά και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της καινοτομίας, σύμφωνα με τον κ. Polydor, πρόεδρο της Ergo Holdings & Ergo Capital (Canada). Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερη σύνδεση με τη Διασπορά, ανέφερε ο κ. Polydor και πρόσθεσε: «η ελληνική Διασπορά είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο στρατηγικό πλεονέκτημα που καμιά άλλη χώρα δεν έχει».