Skip to main content

Βολές κατά Fraport από τη Ryanair

Από την έντυπη έκδοση 

Με επίθεση κατά της Fraport για τις αυξημένες χρεώσεις που θα ισχύουν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια από την 1η Απριλίου συνδύασε την παρουσίαση από την Αθήνα του προγράμματος πτήσεων της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair ο εμπορικός της διευθυντής David O’ Rien.

Σύμφωνα με το ανώτερο στέλεχος της Ryanair, οι αυξημένες χρεώσεις στα αεροδρόμια δυσκολεύουν την περαιτέρω ανάπτυξη της αεροπορικής κίνησης προς τη χώρα, ιδιαίτερα σε μήνες χαμηλής ζήτησης, προσθέτοντας ότι «η Fraport, έχοντας το μονοπώλιο, έχει ξεκινήσει την εισαγωγή νέων χρεώσεων. Για παράδειγμα, υπάρχουν έξτρα χρεώσεις για τη νυχτερινή στάθμευση των αεροπλάνων – είναι μία καινούργια χρέωση για την οποία δεν υφίσταται κανένας λόγος ύπαρξης. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, υφίσταται η χρέωση των 90 ευρώ για την παρουσία πυροσβεστικού οχήματος όταν πραγματοποιείται ανεφοδιασμός των αεροπλάνων και παράλληλα επιβιβάζονται οι επιβάτες, όπως συχνά γίνεται στα δρομολόγια των εταιρειών χαμηλού κόστους».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η Ryanair έχει προτείνει στη Fraport την υιοθέτηση μιας πιο ευέλικτης τιμολογιακής πολιτικής, στα πρότυπα του προγράμματος κινήτρων του «Ελ. Βενιζέλος». Πάντως, από την πλευρά τους, στελέχη της Fraport Greece ανταπαντούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διακριτική μεταχείριση.

Η εταιρεία, η οποία προανήγγειλε έξι νέα δρομολόγια από Αθήνα, μεταξύ των οποίων προς την Άκαμπα και το Μαρακές, αναμένει φέτος αύξηση της κίνησης κατά 14% με τη διακίνηση 5,7 εκατ. επιβατών. Το χειμερινό πρόγραμμα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 13 νέα δρομολόγια και επιπρόσθετες πτήσεις σε 5 άλλα δρομολόγια.