Στο 90% έχει διαμορφωθεί η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G της Cosmote με την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία να ετοιμάζεται να κάνει και το επόμενο βήμα με την ανάπτυξη του προηγμένου δικτύου κινητής πέμπτης γενιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τον ΟΤΕ η εμπορική διάθεση του αποκαλούμενου 5G Stand Alone δικτύου (5G SA). Το 5G SA εξασφαλίζει υψηλότερες ταχύτητες και κυρίως εγγυάται αδιάλειπτη ποιότητα υπηρεσίας (SLA) για την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα πολλαπλών συσκευών (massive IOT) καθώς και την υψηλή αξιοπιστία στην παροχή των υπηρεσιών λόγω του μηδενικού σχεδόν latency (καθυστέρηση στην απόκριση).
Πρόκειται για την τεχνολογία που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών στον τομέα της ιατρικής και αλλού και τη λύση για τη διαχείριση σημαντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση (υπηρεσίες πρόληψης πυρκαγιών, πλημμυρών κ.α).
«Χάρη στην εντατική δουλειά των τεχνικών μας, αλλά και τις συνεχείς μας επενδύσεις σε υποδομές νέας γενιάς, καταφέραμε να πετύχουμε μόλις στο γ’ τρίμηνο της χρονιάς, τον στόχο που είχαμε θέσει για την κάλυψη του Cosmote 5G έως το τέλος του 2023.
Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό την επέκταση του 5G δικτύου σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, για να προσφέρουμε στους πελάτες μας υψηλού επιπέδου συνδεσιμότητα και κορυφαία εμπειρία internet, όπου και αν βρίσκονται.», δήλωσε σχετικά ο Executive Director Network Development & Operations, Γιώργος Τσώνης.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ, έχοντας και το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς, υλοποιεί πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου (περίπου 5 δισ. επενδύσεις την περασμένη δεκαετία και με επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά 3 δισ. μέχρι το 2027).
Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε χθες, η συγχώνευση ΟΤΕ – Cosmote, μια διαδικασία ουσιαστικά τυπική, καθώς τα τελευταία χρόνια οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει στη λειτουργική ενοποίησή τους, θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024.
Η διοίκηση του ΟΤΕ, υπό τον Μιχάλη Τσαμάζ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) υπογράμμισε πως μέσω της συγχώνευσης επιτυγχάνεται η απλοποίηση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών του Ομίλου, καθώς και η αποτελεσματικότερη διοικητική οργάνωση.
Σημειώνεται ότι η απορρόφηση δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, καθώς η Cosmote ενοποιείται πλήρως στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του.
Τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της Cosmote όπως εμφανίζονται στις σχετικές Λογιστικές Καταστάσεις της 31.08.2023 και όπως αυτά θα διαμορφωθούν κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της συγχώνευσης, θα μεταβιβαστούν στον ΟΤΕ, χωρίς αύξηση κεφαλαίου της Cosmote.