Skip to main content

Υπουργείο Βιομηχανίας και Καινοτομίας ζητεί ο ΣΕΒ

Ο επικεφαλής της Titan Cement, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Επιβεβλημένη η δημιουργία του, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο

Την υιοθέτηση ενός μηχανισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας πρότειναν εκπρόσωποι των βιομηχάνων, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο να ζητεί τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας και Καινοτομίας.

Η δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας και Καινοτομίας είναι επιβεβλημένη, υποστήριξε ο κ. Παπαλεξόπουλος, ώστε να υπάρχει ενιαία διακυβέρνηση και διασύνδεση της βιομηχανικής πολιτικής με τις πολιτικές καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Ο κόσμος αλλάζει, αλλά η βιομηχανία παραμένει πυλώνας σταθερότητας, επισήμανε.

«Η αποτελεσματική διακυβέρνηση όλων των πολιτικών για τη βιομηχανία παραμένει ζητούμενο. Η πολιτική βούληση από μόνη της δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε, πλέον, κάτι δραστικότερο στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, όπως δείχνουν τα περισσότερα παραδείγματα από χώρες της Ε.Ε.», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Στην πορεία της ελληνικής βιομηχανίας 2030, τόνισε, υπάρχουν ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν, αλλά και μικρές επαναστάσεις που πρέπει να γίνουν τώρα, όπως:

 Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 Επενδυτική κινητοποίηση μέσα από ειδικά προγράμματα ενθάρρυνσης επενδύσεων.

 Διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση.

 Ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

 Μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών της νομοθεσίας.

«Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο»

Την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εργασίας για τη βιομηχανία επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, εστιάζοντας στις ελλείψεις που παρατηρούνται σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις για να ανεβάσουμε το ΑΕΠ, όμως χρειαζόμαστε και επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Και χρειαζόμαστε και κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος που έχουν καταστήσει την Ευρώπη όχι αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με την Αμερική και την Ασία.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρόπουλος, σήμερα η εργασία βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού παγκοσμίως. Ένα ανταγωνιστικό φορο-ασφαλιστικό πλαίσιο, καθώς και βελτίωση των δομών/φορέων για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου, είναι ένα σύνολο δράσεων που απαιτεί τη στενή συνεργασία κράτους και επιχειρήσεων, ώστε να διαμορφώσουμε μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική οικονομία», κατέληξε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Η ελληνική βιομηχανία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όπου επιτακτικές προκλήσεις αναζητούν πειστικές και συγκροτημένες απαντήσεις, ανέφερε ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ.