Τα business plans των τραπεζών έλεγξε ο SSM σε πλήθος συναντήσεων που είχε με τις συστημικές τράπεζες, την περασμένη εβδομάδα, με έμφαση τα νέα δάνεια, που στους ιδιώτες ειδικά παρατηρείται περίπου μηδενική δραστηριότητα.
Στις επιχειρήσεις η πιστωτική επέκταση είναι επίσης εξαιρετικά περιορισμένη -λόγω κόστους- και γίνεται προσπάθεια αντιστάθμισης κυρίως μέσω των δανείων που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά κι από άλλες επιδοτήσεις. Εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες, τα στοιχεία αυτά αναμένεται να επιβεβαιωθούν και μέσα από τη δραστηριότητα του Σεπτεμβρίου, που δυσκολεύει πολύ το τρίμηνο των τραπεζών.
Δάνεια-τόκοι-προμήθειες
Το θέμα των νέων δανείων αναδεικνύεται σε ισχυρό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη -και όχι μόνον- μια και το ύψος των επιτοκίων, που θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον 12 μήνες, λειτουργεί απολύτως αποτρεπτικά σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση.
Τόκοι, προμήθειες, κεφάλαια θα βρίσκονται από τώρα και στο εξής όλο και πιο συχνά στο μικροσκόπιο της αρχής, η οποία κατέστησε σαφές στις τράπεζες ότι θα υλοποιεί όλο και τακτικότερα επισκέψεις με αντικείμενο τη σωστή υλοποίηση του επιχειρησιακού τους σχεδίου.
Ο SSM, υπό τον πρόεδρό του Αντρέα Ενρία, ρίχνει το βάρος σε ένα συγκεκριμένο δίπτυχο: Από τη μία τα νέα δάνεια, που σημαίνει αύξηση εσόδων, προμηθειών και κερδών και από την άλλη ο φόβος νέων κόκκινων δανείων στο πλαίσιο των εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων. Ίδια είναι η κατάσταση και
στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία επιχειρεί να βρει βηματισμό με βάση τα καινούργια δεδομένα.
Εναλλακτικές λύσεις
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση τόσο στους ξένους επενδυτές όσο και εγχωρίως αποδίδει το πρόβλημα στον μειωμένο ανταγωνισμό, ο οποίος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πρέπει να ενισχυθεί. Ετοιμάζεται δε θεσμικά για τις εναλλακτικές λύσεις πιστοδοτήσεων, τις εταιρείες δηλαδή που θα δίνουν δάνεια πέραν των τραπεζών.
Έχει όμως ένα ενδιαφέρον για το ποιες μπορεί να είναι οι εταιρείες αυτές και ποια θα είναι τελικώς τα χαρακτηριστικά τους. Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, μιας και οι εταιρείες αυτές θα απευθύνονται σε ιδιώτες, θα πρέπει ως επί το πλείστον να έχουν δίκτυο. Άρα, μιλάμε για εταιρείες οι οποίες διαθέτουν δίκτυο -πωλητές- και διαδικτυακά κανάλια από τα οποία μπορούν να κατατεθούν οι σχετικές αιτήσεις των ιδιωτών προς χρηματοδότηση.
Θα πρέπει να είναι εταιρείες μεγάλες και να έχουν σημαντική ρευστότητα, αφού δεν θα υποδέχονται καταθέσεις, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα ανοίξουν γραμμές από τις τράπεζες και όχι μόνον, ενώ θα μπορούν να χαρακτηριστούν φερέγγυες από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να τους δοθεί η σχετική άδεια.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά φανερώνουν λοιπόν ποιες εταιρείες μπορούν να ενδιαφέρονται να εμπλακούν στο εγχείρημα. Ανάμεσα σε αυτές αποκλείονται ασφαλώς εκείνες οι εταιρείες που έχουν οι ίδιες μεγάλο δανεισμό.
Τιτλοποιήσεις δανείων
Για το πώς θα λειτουργεί το εγχείρημα ακόμη δεν είναι γνωστά αρκετά πράγματα. Οι πιο έμπειροι θεωρούν πως γραμμές στις εταιρείες αυτές θα ανοίγουν, εκτός από τις τράπεζες, μεγάλα funds. Τα δάνεια θα τιτλοποιούνται και οι τίτλοι θα δίδονται ως εγγυήσεις στα συγκεκριμένα funds, ενώ οι εταιρείες θα βγάζουν τα κέρδη τους από τις προμήθειες.
Πάντως, ας σημειωθεί, όπως λένε τραπεζικοί παράγοντες, πως οι πιστώσεις αυτές δεν μπορούν να είναι μεγάλες, αλλά κυρίως δεν θα μπορούν να «χτυπηθούν» ιδιαίτερα τα επιτόκια μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς και οι εταιρείες πιστώσεων στο συγκεκριμένο περιβάλλον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δανειστούν φθηνά.