Η θετική πορεία της Intrakat το πρώτο εξάμηνο με επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία και αύξηση του κύκλου εργασιών 45%, προετοιμάζει το έδαφος για την επιτυχή ενσωμάτωση της Άκτωρ στο τέλος του έτους.
«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση της εταιρείας, πριν ένα χρόνο, κάναμε γνωστό ότι στόχος μας ήταν η επιστροφή της στην κερδοφορία, η εξυγίανση των οικονομικών της επιδόσεων και η δυναμική της ανάπτυξη. Σήμερα μπορούμε πλέον να ανακοινώσουμε ότι η υπόσχεση αυτή υλοποιήθηκε» ανέφερε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου.
Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Άκτωρ αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Η προς εξαγορά εταιρεία θα παραμείνει για κάποιο διάστημα θυγατρική της Intrakat και οι αποφάσεις για τον όποιο μετασχηματισμό του Ομίλου θα ληφθούν στη συνέχεια.
«Τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο και χρηματοοικονομικά είμαστε έτοιμοι για να υποδεχτούμε την Άκτωρ» τόνισε ο επικεφαλής της Intrakat και «αυτό που πετύχαμε τον ένα χρόνο στην Intrakat θα το πετύχουμε και στην Άκτωρ».
Με την εξαγορά της θυγατρικής της Ελλάκτωρ η Intrakat θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 5,1 δις. ευρώ και δυνατότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις σημαντικό κομμάτι της πίτας των έργων που δρομολογούνται ύψους 40 δισ. ευρώ, δραστηριοποιούμενη στην Ελλάδα πρωτίστως, αλλά και στη Ρουμανία, όπως επίσης είπε η διοίκησή της.
Μεταξύ των στοιχείων που τονίστηκαν χθες κατά την ενημέρωση των αναλυτών που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου ήταν η διαμόρφωση του μικτού περιθωρίου κέρδους της Intrakat στο 12%. Η διοίκηση της κατασκευαστικής σημείωσε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα περισσότερα έργα που εκτελούνται είναι νέα (δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλες εκπτώσεις όπως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης). Πρόσθεσε, πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα εξάμηνα με στόχο το περιθώριο μικτού κέρδους να κινείται στην περιοχή του 10%.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Intrakat διαμορφώθηκε στα 149 εκατ., (αύξηση 45%). Το ανεκτέλεστο (των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση έργων) διαμορφώθηκε σε 2,1 δισ. έναντι 1,3 δισ. στις 30/06/22, αυξημένο κατά 71%.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 23 εκατ. έναντι ζημιών 19 εκατ., τα καθαρά κέρδη ήταν 17,7 εκατ. από ζημίες 18,4 εκατ. και τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) 9 εκατ. ευρώ από ζημίες 7 εκατ. ευρώ την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.
Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 177 εκατ. ευρώ, αυξημένα 194% σε σύγκριση με την 31.12.2022, με τη ρευστότητα σημαντικά βελτιωμένη.
Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν 138% σε σύγκριση με την 31.12.2022 και έφτασαν τα 60 εκατ., ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 26% για να φτάσει τα 94 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου προσεγγίζει το μισό δισ. ευρώ (487 εκατ. ευρώ, βάσει της τιμής κλεισίματος της 25ης Σεπτεμβρίου 2023) και είναι αυξημένη κατά 107% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τομέας ΑΠΕ
Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η Intrakat διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 1,8 GW και τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW και σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW.
Όπως ειπώθηκε χθες η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει και την ανάπτυξη 11 αδειών σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,9 GW. Εκ των ανωτέρω έργων του χαρτοφυλακίου, το Αιολικό Πάρκο “Φραγκάκι / Άνδρου” ισχύος 15 MW παρέμεινε σε φάση δοκιμαστικής λειτουργία για όλο το α’ εξαμήνο του 2023 και η άδεια εμπορικής λειτουργίας αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος του έτους.
Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του Αιολικού Πάρκου ισχύος 5 MW στη θέση Καστρί Ευβοίας προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία εντός του β’ εξαμήνου.
Επιπλέον, τα παρακάτω Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 110 MW έχουν εξασφαλίσει τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, βρίσκονται σε κατασκευαστικό ή προκατασκευαστικό στάδιο και αναμένεται έως το τέλος του 2024 να έχουν τεθεί σταδιακά σε λειτουργία: Αιολικό Πάρκο «Κάρκαρος» ισχύος 36MW, Αιολικό Πάρκο «Ζυγουρολίβαδο» ισχύος 42MW και Αιολικό Πάρκο «Tιμένιο» ισχύος 32MW.