Να τηρηθούν οι παράμετροι που έχουν ήδη συμφωνηθεί όσον αφορά το project της ανάπλασης της ΔΕΘ, τόσο ως προς την εφαρμογή σχήματος ΣΔΙΤ, όσο και ως προς τα χρονοδιαγράμματα ζητά ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Σε συνέχεια της αντίστοιχης θέσης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, κατά της ανάπλασης μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του εθνικού εκθεσιακού φορέα τόνισε ότι “το project ανάπλασης της ΔΕΘ θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο και προφανώς με τη συμμετοχή και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε ένα σχήμα ΣΔΙΤ”. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως υπογράμμισε επίσης ο κ.Ζέρβας, στηρίζει στην πράξη το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εκθεσιακού, συνεδριακού και επιχειρηματικού κέντρου, παράλληλα με τη διαμόρφωση ενός μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ και με τη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου στο περίπου 55% της έκτασης των 170 στρεμμάτων και ο ίδιος ζήτησε – όπως προαναφέρεται – να τηρηθούν όλες οι παράμετροι που έχουν συμφωνηθεί -τόσο ως προς τα χρονοδιαγράμματα όσο και ως προς τη συμμετοχή του δημοσίου.
Κατά της ανάπλασης της ΔΕΘ μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία, ήτοι κατά της ιδιωτικοποίησης του εθνικού εκθεσιακού φορέα, έχει ταχθεί επίσης η πλειοψηφία των διοικήσεων των τοπικών παραγωγικών φορέων, συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ Σίμος Διαμαντίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ (και της ΚΕΕΕ) Ιωάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Τάσος Καπνοπώλης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, που ζητούν να προχωρήσει και να υλοποιηθεί το συμφωνημένο σχήμα ΣΔΙΤ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από πλευράς του Υπερταμείου που είναι ο κύριος μέτοχος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. αναμένονται εξελίξεις ως προς το τελικό σχήμα-μίγμα που θα προκριθεί για τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εντός διμήνου, με πρόθεση παραμονής της εταιρείας υπό δημόσιο έλεγχο αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη η οργάνωση των Εκθέσεων.
Ο προϋπολογισμός του έργου της ανάπλασης της ΔΕΘ μετά και την εκτίναξη του διεθνούς πληθωρισμού εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία κ.ο.κ. έχει ανεβεί στο επίπεδο των 320 εκατ. ευρώ, με το δημόσιο να καλείται να καταβάλει σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό περί τα 100 εκατ. ευρώ, προοπτική που μετά και τις πρόσφατες βιβλικές καταστροφές στη Θεσσαλία φαίνεται ότι προβληματίζει την Κυβέρνηση.