Skip to main content

«Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια είναι πλέον ο βασιλιάς» για τους Tigers

Τα μέλη της Tiger 21, τα οποία διαχειρίζονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν τριπλασιάσει την συμμετοχή τους , αλλά δεν είναι όλι τόσο αισιόδοξοι.

Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια είναι σήμερα ο “βασιλιάς” μεταξύ των μελών της Tiger 21 – ενός δικτύου επιχειρηματιών και επενδυτών εξαιρετικά υψηλής καθαρής θέσης – σύμφωνα με τον ιδρυτή και πρόεδρό του, Michael Sonnenfeldt.

Ο κλάδος πέρασε ένα ιδιαίτερα δύσκολο 2022 μετά από μια δεκαετή ανοδική πορεία, αλλά φέτος ανακάμπτει.

Αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η αισιοδοξία είναι δικαιολογημένη.

Ο Sonnenfeldt δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι τα μέλη της Tiger 21, τα οποία διαχειρίζονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν τριπλασιάσει την συμμετοχή τους σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια την τελευταία δεκαετία, ενώ αυξήθηκαν ως ποσοστό των χαρτοφυλακίων τους από 10% έως 30%.

Συμφωνίες 114 δισ.δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο

“Πολλά από τα μέλη μας έχουν δει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεράστια ευκαιρία, το κλίμα είναι επίσης μια τεράστια ευκαιρία και προφανώς οι αγορές ενέργειας τα πήγαν καλά, οπότε πιστεύουν πραγματικά ότι η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα θα ευνοηθεί”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τριμηνιαία έκθεση της EY, η δραστηριότητα των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 15% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το πρώτο , με τη συνολική αξία των συμφωνιών να φτάνει τα 114 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της ραγδαίας ενίσχυσής τους στην Ευρώπη.

Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι για  μια «τέλεια καταιγίδα»

Ωστόσο, Ο Dan Rasmussen, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Verdad Advisers, δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει “την τέλεια καταιγίδα” στον απόηχο της απότομης αύξησης των επιτοκίων και της πτώσης των τεχνολογικών αποτιμήσεων.

«Υπάρχουν τρία μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Το πρώτο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών κεφαλαίων είναι μοχλευμένο – περίπου 60% του καθαρού χρέους προς την αξία της επιχείρησης για μια μέση εξαγορά – και σχεδόν όλο αυτό το χρέος είναι κυμαινόμενου επιτοκίου» δήλωσε ο Rasmussen.

Το μέσο κόστος τόκων ως ποσοστό του EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων) στον κλάδο των ιδιωτικών συμμετοχών και των επιχειρηματικών κεφαλαίων ήταν 43% το 2022, ενώ η διάμεση τιμή στις εταιρείες του S&P 500 ήταν 7%, σύμφωνα με την Verdad Advisers.

«Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια είναι κατά 40% και πλέον εκτεθειμένα στον τομέα της τεχνολογίας, οι αποτιμήσεις της οποίας έχουν μειωθεί »

Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος των ιδιωτικών κεφαλαίων αγοράζει εταιρείες σε υψηλές αποτιμήσεις με υψηλότερα επίπεδα χρέους.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά περισσότερες από 500 μονάδες βάσης τους τελευταίους 18 μήνες, από ένα εύρος-στόχο 0,25-0,5% τον Μάρτιο του 2022 σε 5,25-5,5% τον Ιούλιο.

Αν και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς επέλεξε αυτόν τον μήνα να διακόψει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων της, η Fed έχει δηλώσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι συνήθως αρνητικό για τα τμήματα της αγοράς με υψηλή μόχλευση που στοχεύουν σε ταχεία ανάπτυξη.

«Από ποσοτική άποψη, τα μεγέθη των εταιρειών που υποστηρίζονται από επενδυτές, τρομάζουν» ανέφερε ο Rasmussen

«Ωστόσο, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παραμένουν η αγαπημένη κατηγορία πλουτισμού των έμπειρων επενδυτών, με πολλά κληροδοτήματα και την συμμετοχή του οικογενειακού τους ταμείου, να πλησιάζουν το 40% ».

naftemporiki.gr