Ορισμένοι αναλυτές την περιέγραψαν ως τη χειρότερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου. Η εισοδος της εταιρείας συμμετοχών Quinenco , στη χιλιανή ναυτιλιακή εταιρεία Compania Sud Americana de Vapores, ή CSAV, το 2011 αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους αναλυτές και τους επενδυτές, αφού αρχικά εμφάνισε ζημίες.
Η οικογένεια Luksic, η πλουσιότερη οικογένεια της Νότιας Αμερικής, με συνολική περιουσία περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τώρα αποκομίζει τα οφέλη ενός στοιχήματος στην παγκόσμια ναυτιλία και στα logistics λιμένων, μια δεκαετία μετά την πρώτη της είσοδο στον κλάδο.
Όταν η Quinenco μπήκε στην CSAV το 2012, συνεισέφερε περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έπρεπε να διαπραγματευτεί με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους.
Σταδιακά, άρχισε να αυξάνει το μερίδιό της στην ναυτιλιακή, η οποία το 2014 έκλεισε συμφωνία για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της με την Hapag-Lloyd με έδρα το Αμβούργο. Η CSAV κατέχει πλέον το 30% της πέμπτης μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας παγκοσμίως.
“Τα πρώτα χρόνια ήταν, στην πραγματικότητα, αρκετά δύσκολα. Οι διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου και τα χρόνια των ζημιών, καθώς και μια δεκαετία χωρίς μερίσματα, δεν μείωσαν ωστόσο την πεποίθησή μας, ότι θα επιτευχθούν οφέλη μακροπρόθεσμα. Και έτσι έγινε”, έγραψε ο πρόεδρος Andronico Mariano Luksic Craig στην ετήσια έκθεση της Quinenco για το 2022.
Διπλάσιος πλούτος σε πέντε χρόνια
Η οικογένεια, η οποία ελέγχει επίσης την εταιρεία εξόρυξης χαλκού της Χιλής, Antofagasta, είδε την περιουσία της σχεδόν να διπλασιάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.
Παράλληλα, συμμετέχει και σε άλλους παγκόσμιους ομίλους της ναυτιλίας – όπως η αυτοκρατορία των Saades ή του Gianluigi Aponte – οι οποίοι επωφελήθηκαν από τους υψηλούς ναύλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτός ο πλούτος αποτελεί μαξιλάρι, καθώς οι ναύλοι πέφτουν από τα υψηλά τους επίπεδα και μια πληθώρα νέων πλοίων βγαίνει από τις γραμμές παραγωγής.
Φέτος, η ελεγχόμενη από την Quinenco, SAAM , η οποία διαθέτει ρυμουλκά και αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων, έκλεισε την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε λιμένες ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Hapag-Lloyd.
Πώς στήθηκε η αυτοκρατορία
Η Quinenco ιδρύθηκε το 1957 από τον πατριάρχη της οικογένειας Andronico Luksic Abaroa ως εταιρεία κατασκευής ξύλινων στηριγμάτων για υπόγειες σήραγγες.
Έκτοτε διαφοροποιήθηκε στους τομείς των χρηματοοικονομικών, των ποτών, των χάλκινων καλωδίων, των καυσίμων και των Logistics.
Διαχειρίζεται επίσης, κοινοπραξία με τη Citigroup για τον έλεγχο της Banco de Chile και έχει συνεργασία με τη Heineken NV για την εμφιάλωση μπύρας και κρασιού και στη Λατινική Αμερική.
Κατέχει επίσης σχεδόν το 30% της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Nexans SA και λειτουργεί πρατήρια καυσίμων στη Χιλή, τις ΗΠΑ και την Παραγουάη
Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της δυναστείας είναι η συμμετοχή της στην Antofagasta ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μετά τον θάνατο του Andronico το 2005, οι γιοι του Andronico, Guillermo και Jean-Paul ανέλαβαν διαφορετικά τμήματα της επιχείρησης.
Σήμερα, ο Andronico, 69 ετών, είναι πρόεδρος της Quinenco και ο Jean-Paul, 59 ετών, πρόεδρος της Antofagasta. Ο Guillermo, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στις επιχειρήσεις, πέθανε το 2013.
Τα οικονομικά στοιχεία
Το 2022, η Hapag-Lloyd πραγματοποίησε κέρδη σχεδόν 17 δισεκατομμυρίων ευρώ (18 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε έσοδα 34,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό οδήγησε σε μέρισμα ύψους 63 ευρώ ανά μετοχή ή 11 δισ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε στην ετήσια γενική συνέλευση του Μαΐου.
Η CSAV εισέπραξε πέρυσι κέρδη ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μερίδιο της Quinenco από αυτά τα κέρδη αντιπροσώπευε περισσότερο από το 90% των καθαρών κερδών της την περίοδο εκείνη και το 81% των μερισμάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση.
Οι συμμετοχές των Luksics είναι πολύπλοκες – η οικογένεια κατέχει το 83% της Quinenco, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 66,5% της CSAV, η οποία κατέχει το 30% της Hapag-Lloyd – αλλά είναι σαφές ότι το ναυτιλιακό στοίχημα έχει αποδώσει καρπούς. Από τη συγχώνευση της CSAV με την Hapag-Lloyd το 2014, η Quinenco έχει αποφέρει απόδοση 322%, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, σε σύγκριση με κέρδη 60% για τον δείκτη μετοχών της Χιλής.
naftemporiki.gr