Μεγάλες ζημιές προκάλεσε στις βιομηχανικές – μεταποιητικές επιχειρήσεις του θεσσαλικού κάμπου η κακοκαιρία Daniel, αφήνοντας πίσω της δεκάδες πλημμυρισμένα εργοστάσια, κυρίως στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας. Εκατοντάδες είναι επίσης οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν όχι λόγω πλημμυρών αλλά λόγω αδυναμίας πρόσβασης στις βιομηχανικές περιοχές όπου εδρεύουν ή/και λόγω της καταστροφής του δικτύου ύδρευσης αλλά και του ακατάλληλου προς χρήση νερού, όπου αυτό υπάρχει.
Μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ-εδρεύει στη Λάρισα), Γιώργος Ρουπακιάς, εκτιμά ότι η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που έχουν πλημμυρίσει δεν είναι δυνατή πριν την παρέλευση τετραμήνου ή και έξι μηνών και αυτό κατά περίπτωση, ενώ εξ αρχής υπογραμμίζει την τεράστια καταστροφή του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου της περιοχής, που δίνουν τις πρώτες ύλες σε πολύ μεγάλο αριθμό θεσσαλικών μεταποιητικών βιομηχανιών είτε αγροτικών προϊόντων, είτε τυροκομείων κ.ο.κ.
Πολύ μεγάλα προβλήματα έχουν υποστεί λόγω πλημμύρας, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εργοστάσια της Del Monte και της Intercomm Foods στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, ενώ επίσης έχουν πλημμυρίσει τουλάχιστον δέκα βιομηχανίες που εδρεύουν κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Λάρισας, άλλες δέκα στην περιοχή του Κουλουρίου, όπου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μεταξύ άλλων και το ένα από τα δύο εργοστάσια της Exalco του Ομίλου Βιοκαρπέτ, καθώς επίσης και αρκετές μονάδες στην περιοχή του Συκουρίου. Στη ΒΙΠΕ Λάρισας δεν υπάρχουν προβλήματα με πλημμυρισμένα εργοστάσια, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης και νερού και οι περίπου 60 εγκατεστημένες εκεί επιχειρήσεις επίσης δεν λειτουργούν, ενώ είναι πολύ δύσκολη και η οδική επικοινωνία της Λάρισας-περιοχή Γιάννουλης με την όμορη περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Πρόσθετο πρόβλημα, όπως προσθέτει ο κ. Ρουπακιάς, προκαλεί και η σήψη λόγω της υγρασίας των προϊόντων πολλών εταιρειών, για τα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρις στιγμής μέριμνα για το πού θα πρέπει να διοχετευτούν προς καταστροφή, καθώς μάλιστα μεταξύ άλλων έχει κλείσει ο δρόμος προς τον ΧΥΤΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ-εδρεύει στο Βόλο), Ελένη Κολιοπούλου, επισημαίνει στη «Ν» την πολύ μεγάλη καταστροφή των πρώτων υλών που αποτελούν τη βάση για πολύ μεγάλο αριθμό θεσσαλικών βιομηχανιών και βιοτεχνιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής.
Στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, σε αντίθεση με τη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου όπου ιδιαίτερα στο «κάτω μέρος» η κατάσταση είναι πολύ προβληματική όσον αφορά την πρόσβαση ενώ ακόμα δεν υπάρχει νερό, αλλά και να υπήρχε σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είναι κατάλληλο. «Ούτε με λάσπη, ούτε με βρώμικο νερό μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Το νερό είναι απαραίτητο τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και πολύ συχνά και για την ίδια την παραγωγή» τονίζει χαρακτηριστικά η κα. Κολιοπούλου.
Οι δυο θεσσαλικοί Σύνδεσμοι Βιομηχανιών προβαίνουν σε καταγραφές των ζημιών και προβλημάτων, προκειμένου να αναζητηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πλέον κατάλληλα μέτρα στήριξης για την επιστροφή στην κανονικότητα. Προοπτική ωστόσο που όπως φαίνεται δεν είναι άμεσα, ούτε εύκολα εφικτή, καθώς μπορεί μεν οι βιομηχανίες κατά κανόνα να είναι ασφαλισμένες, αλλά έχουν προκληθεί πολύ μεγάλα προβλήματα από την πρόσφατη βιβλική κακοκαιρία στα οδικά δίκτυα, στα δίκτυα ύδρευσης και όπως προαναφέρεται έχει καταστραφεί πολύ μεγάλο μέρος των πρώτων υλών που τροφοδοτούν τις τοπικές επιχειρήσεις.
ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Άμεσα έργα αποκατάστασης και στήριξης
Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως τα προβλήματα στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου και τη ΒΙΠΕ Λαμίας και σε μεγάλο βαθμό και στη ΒΙΠΕ Καρδίτσας, τόνισε στη «Ν» ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Αθανάσιος Ψαθάς. Ο ίδιος, όπως πρόσθεσε, θα βρίσκεται την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου και στη ΒΙΠΕ Λαμίας για να δει τους εγκατεστημένους σε αυτές επιχειρηματίες και να τους ανακοινώσει μέτρα στήριξης, όπως επίσης και τι άλλα έργα σκοπεύει να κάνει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ τόσο αντιπλημμυρικά όσο και σχετικά με τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα και τις δύο περιοχές.
Η κατάσταση στη ΒΙΠΕ Λαμίας σύμφωνα με τον κ. Ψαθά είναι πολύ καλύτερη όσον αφορά την πυροπροστασία διότι «το νερό είναι δικό μας, άρα ελέγχουμε το δίκτυο πυρόσβεσης», ενώ στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου το νερό είναι του Δήμου και όταν ο ΔΕΔΔΗΕ έκοψε το ρεύμα σταμάτησε να τροφοδοτεί με νερό και τη ΒΙΠΕ. «Στόχος μας – εξηγεί ο κ. Ψαθάς – είναι κάνουμε ενέργειες να πάρουμε το νερό από τον Δήμο άμεσα και να φτιάξουμε δικό μας δίκτυο πυρόσβεσης με υδατοδεξαμενές και γεννήτριες, ώστε ακόμη και όταν έχουμε διακοπή ρεύματος να μην μας επηρεάζει. Οπότε του χρόνου πιστεύω ότι η Β ‘ ΒΙΠΕ Βόλου δεν θα έχει κανένα πρόβλημα πυροπροστασίας».
Από του χρόνου επίσης σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Ψαθά η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θα σηκώσει στις μεγάλες ΒΙΠΕ της χώρας θερμικές κάμερες και drones ώστε να είναι πλήρως καλυμμένες με προληπτικά μέτρα.