Skip to main content

Helleniq Energy: Στο 1 δισ. ευρώ τα EBITDA του 2023

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Θα είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία του Ομίλου.

Στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ θα ανέλθουν τα προσαρμοσμένα EBITDA της HELLENiQ ENERGY για τη χρήση του 2023, που προδιαγράφεται ως η δεύτερη πιο επιτυχημένη στην ιστορία του Ομίλου. Αυτό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ Ανδρέας Σιάμισιης κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την δημοσίευση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου του Ομίλου, τα οποία «έδειξαν» συγκυριακή κάμψη των βασικών μεγεθών εξαιτίας -κατά κύριο λόγο- της μείωσης των διεθνών περιθωρίων διύλισης. Στο πλαίσιο αυτό, τα συγκρίσιμα ΕBITDA διαμορφώθηκαν στα 164 εκατ. ευρώ για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου (από 535 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2022), ενώ για ολόκληρο το εξάμηνο ανήλθαν στα 568 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10% σε ετήσια βάση.

Η σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά μεγέθη του 2022 και η καθίζηση των περιθωρίων διύλισης τους προηγούμενους μήνες (τάση που έχει ήδη αρχίσει να αναστρέφεται)  επισκίασε σε κάποιο βαθμό τη σημαντική πρόοδο που κατεγράφη σε όλα τα «μέτωπα». «Η HELLENiQ  ENERGY βελτίωσε τις λειτουργικές της επιδόσεις στα διυλιστήρια, ανέπτυξε την εμπορία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αύξησε τη συνεισφορά από τις νέες ΑΠΕ. Τα αποτελέσματα εξαμήνου σε όρους συγκρίσιμων EBITDA δίνουν μια καλή πρόβλεψη για το σύνολο της χρονιάς από πλευράς τόσο αποτελεσμάτων, αλλά και βελτιωμένου μείγματος και συνεισφοράς νέων δραστηριοτήτων», δήλωσε ο κ. Σιάμισιης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY έκανε εκτεταμένη αναφορά στην ταχέως αυξανόμενη συνεισφορά του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ στην κερδοφορία του Ομίλου, αλλά και στο «μπαράζ» των συμφωνιών το τελευταίο διάστημα (εξαγορές χαρτοφυλακίων ΑΠΕ σε Κύπρο, Ρουμανία, Ελλάδα, συμφωνία-πλαίσιο με τράπεζες ύψους 766 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της «δεξαμενής» των έργων) που σηματοδοτούν την ισχυρή βούληση  για ταχεία επέκταση του «πράσινου» αποτυπώματος της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο κ. Σιάμισιης προανήγγειλε είσοδο σε μια ακόμα αγορά του εξωτερικού (μέσω θυγατρικής της HELLENiQ ENERGY που δραστηριοποιείται εκεί). Τόνισε επίσης το ζωηρό ενδιαφέρον της εταιρείας ειδικά για την Ρουμανία που είναι λιγότερο ώριμη από την ελληνική και χαρακτηρίζεται από υψηλότερες τιμές, κάνοντας λόγο για «περαιτέρω projects στην λόγω αγορά τους επόμενους μήνες», στο «κάδρο» της πρόσφατης  συμφωνίας-πλαισίου για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου έργων 600 GW που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης. «Είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός φωτοβολταϊκής ενέργειας στην Ελλάδα και σύντομα θα γίνουμε ακόμα μεγαλύτεροι», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τον στόχο για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στο 1 GW το 2025 (σήμερα η HELLENiQ διαθέτει έργα σε λειτουργία και υπό κατασκευή 680 MW).

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω του στόχου για εγκατεστημένη ισχύ 2 GW το 2030, καθώς η εταιρεία όχι μόνο έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχεία ωρίμανση των έργων που ήδη διαθέτει, αλλά και δεν έχει ακόμα κλείσει τον κύκλο των deals τα οποία πάντως πρέπει να προσθέτουν αξία στην εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, η επέκταση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου που παρέχει σταθερές ταμειακές ροές και θωρακίζει σε μεγάλο βαθμό την κερδοφορία του Ομίλου από την κυκλικότητα που χαρακτηρίζει την δραστηριότητα διύλισης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, όπως τονίστηκε επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Ερωτώμενος για τα σενάρια που έχουν δει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την ΔΕΠΑ Εμπορίας και τις προθέσεις του Δημοσίου (που ελέγχει ποσοστό 65% στην εταιρεία με την HELLENiQ ENERGY να ελέγχει το υπόλοιπο 35%),  απάντησε ότι «Ανάλογα με τη στρατηγική του Δημοσίου, αν προχωρήσουν τα σχέδια για συναλλαγές μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω του Χρηματιστηρίου,  θα υποστηρίξουμε αυτό το σενάριο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θέλουμε καθαρές λύσεις για τη διακυβέρνηση των επενδύσεών μας. Είχαμε πει παλαιότερα ότι εάν η ΔΕΠΑ Εμπορίας πωλούνταν θα ενδιαφερόμασταν να την εξαγοράσουμε, εάν όχι θα θέλαμε να απαλλαγούμε από το μειοψηφικό μερίδιο που κατέχουμε. Η στρατηγική αυτή δεν έχει αλλάξει…»

Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε τέλος  ότι το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στη λιανική καυσίμων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση περιορίζει την κερδοφορία του εν λόγω κλάδου (παρά την ανάκαμψη της ζήτησης λόγω τουρισμού το β’ τρίμηνο), δημιουργώντας παράλληλα και γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις.  Σχολίασε δε ότι «όσο απομακρυνόμαστε από την ενεργειακή κρίση θα υπάρξει κανονικοποίηση», καταλήγοντας ότι «το μεγαλύτερο θέμα στην αγορά καυσίμων είναι ο έλεγχος στην ποσότητα και ποιότητα των προϊόντων».