Στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας πέρασαν τέσσερις οικονομικοί φορείς, στους οποίους συμμετέχουν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, για τρία αρδευτικά έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 470 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Με απόφαση των αρμοδίων επιτροπών η ΓΕΚ Τέρνα και οι κοινοπραξίες Thalis E.S. – Άβαξ – Γκολιόπουλος, Μυτιληναίος – Μεσόγειος, Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ιντρακατ, θα συμμετέχουν στη Β΄ φάση των διαγωνισμών για την κατασκευή αρδευτικών συστημάτων σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
Πρόκειται ειδικότερα για τα έργα «Μεταφοράς και διανομής νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», «Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου» και «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών, Ν. Καρδίτσας».
Ο πρώτος διαγωνισμός προϋπολογισμού περί τα 210 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) αφορά στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Επίσης, θα κατασκευαστούν τα έργα μεταφοράς και διανομής νερού της περιοχής που εμπεριέχει τις αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου – Αβδηρών – Βελόνης – Μάνδρας – Πεζούλας. Είναι μία από τις πέντε περιοχές στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (περίπου το 22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) με τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.
Το έργο περιλαμβάνει ακόμη έξυπνα αρδευτικά συστήματα (τηλεμετρίας, τηλε – ελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λπ.). Για το 30% του κατασκευαστικού κόστους έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης είναι 25 χρόνια, όπως και των υπολοίπων δύο έργων.
Το Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου, έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) θα εξυπηρετήσει έκταση περίπου 150.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων η καθαρή γεωργική γη εκτιμήθηκε σε 120.500 στρέμματα, στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Π. Ε. Πέλλας.
Συνοπτικά το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών την κατασκευή Αρδευτικού Δικτύου (αγωγός μεταφοράς από φράγμα Αλμωπαίου, πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο) και συνοδών έργων (δεξαμενές, αντλιοστάσια, ΗΛΜ συστήματα αυτοματισμών, τηλε-ελέγχων και τηλε-χειρισμών) καθώς και τη συντήρηση και τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και των συνοδών έργων για 23 έτη.
Προβλέπεται επίσης η άρδευση με σύγχρονα κλειστά αρδευτικά δίκτυα και βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης του βορειοδυτικού τμήματος της Πεδιάδας Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών.
Το τρίτο προαναφερόμενο έργο ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 132,9 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) αφορά τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία αρδευτικού δικτύου στη θέση Υπέρεια – Ορφανά για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων που αναφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και των Ορφανών Νομού Καρδίτσας, συνολικής εκτάσεως 74.300 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Τιτανίου και Φαρσάλων.
Περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας.