Μια σημαντική αναπροσαρμογή συντελείται στα σχέδια των τραπεζών, οι οποίες έχουν υποστεί πολλαπλούς μετασχηματισμούς το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Οι συστημικές τράπεζες αναμορφώνουν στόχους σε πολλά επίπεδα και επιχειρούν να αποκτήσουν ένα προνομιακό πεδίο δραστηριοτήτων, στο οποίο, με βάση τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματά τους, μπορούν να διακριθούν αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη, στη μετά την άνοδο των επιτοκίων εποχή.
Προς το παρόν «κάθονται» πάνω σε σημαντικά κέρδη, που αποτελούν ένα εξαιρετικό μαξιλάρι, το οποίο θα αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα του DTC, αλλά και όσα προβλέπουν οι αρχές ως προβλήματα, για τον πιστωτικό τομέα γενικότερα, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Άλλωστε και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πλασαρίστηκαν μέσα στην πρώτη 20άδα στην άσκηση της EBA, με την Εθνική να καταλαμβάνει την πολύ υψηλή 5η θέση.
Δυνατά και αδύναμα σημεία
Οι ελληνικές τράπεζες είναι φυσικό να έχουν δυνατά και αδύναμα σημεία. Τα σημεία στα οποία «πάσχουν»:
- Ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί τροχοπέδη στη βελτίωση της κεφαλαιακής τους ποιότητας και το θέμα αυτό απαιτεί μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση με βαριά κερδοφορία, η οποία προς το παρόν υφίσταται αλλά πρέπει και να συνεχιστεί.
- Σε αρκετά πιστωτικά ιδρύματα λόγω των πολλών εθελουσιών αλλά και του κλεισίματος των καταστημάτων, το δίκτυό τους δείχνει αποδιοργανωμένο, όχι καλά αμειβόμενο, και με δυσκολία κυνηγάει στόχους παραγωγής με την κλασική του όρου έννοια. Αυτό μεταξύ άλλων δυσκολεύει την πιστωτική επέκταση.
Τα δυνατά τους σημεία:
- Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων είναι εξαιρετικά δυνατό, αφού πελάτες των τραπεζών παραμένουν όσοι ξεπέρασαν τις πληγές της 12ετούς κρίσης και άντεξαν. Πολύ δύσκολα λοιπόν κοκκινίζουν νέα δάνεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις (Avramar).
- Η κάθε τράπεζα έχει αποκτήσει μια άτυπη εξειδίκευση και το αντίστοιχο πελατολόγιο που μπορεί εύκολα να ελεγχθεί.
- Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν σημαντική εταιρική διακυβέρνηση και ετοιμότητα.
Ζωτικοί χώροι
Κάθε τράπεζα επιζητεί έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό γίνεται όλο και σαφέστερο, με την κάθε μία να δίνει έμφαση σε αυτόν.
- Η Eurobank, για παράδειγμα, ενισχύει και θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στο εξωτερικό και είναι αυτή που διεκδικεί με αξιώσεις αυτήν την επέκταση πολύ νωρίτερα από τις λοιπές τράπεζες. Τι δεν θέλει η διοίκησή της; Να κάψει κεφάλαια. Αυτό που επιθυμεί η τράπεζα είναι να καταφέρει την επέκταση με τις λιγότερες δυνατές κεφαλαιακές απώλειες, αφού πρέπει πάση θυσία να ανταμείψει τους μετόχους της μέσα στη χρήση 2023.
- Η Εθνική έχει την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων. Αυτό φάνηκε άλλωστε από το stress test και δίνει σημαντική έμφαση στα ενεργειακά projects, αλλά και στην πράσινη ανάπτυξη. Συγχρόνως επενδύει σημαντικά ποσά στην τεχνολογία, που αποτελεί ένα ιδιαίτερο τμήμα του μετασχηματισμού της.
- Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σημαντικά ανακάμψει. Επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει την παλιά της βάση, που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, και να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα σε ένα πελατειακό κοινό διαφορετικό από τις άλλες τράπεζες, μέσα από το mobile banking, για το οποίο διεξάγει έναν αγώνα δρόμου.
- Η Alpha Bank, παραδοσιακά δυνατή στο private banking, ενισχύει τα πλεονεκτήματά της σε αυτό το κομμάτι, ενώ πραγματοποιεί δυνατά projects στον τομέα του real estate, τα οποία μέχρι στιγμής της έχουν βγει. Συγχρόνως η τράπεζα έχει καταφέρει να διατηρήσει μια ισχυρή βάση στο εξωτερικό (Ρουμανία), η οποία της επιτρέπει να δει το έργο επέκτασης με άλλο βλέμμα.
Εν κατακλείδι, ο επιτοκιακός κίνδυνος, όπως αυτός προέκυψε μέσα από τα stress tests, ελάχιστα φαίνεται να αγγίζει τις ελληνικές τράπεζες, που εξακολουθούν όπως όλα δείχνουν να αποτελούν ισχυρό επενδυτικό story για πολλούς επενδυτές.