Καθαρά κέρδη μετά από τόκους ύψους 530 εκατ. ευρώ που αναλογούν στους μετόχους πέτυχε η Εθνική Τράπεζα το α εξάμηνο έναντι 546 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2022 ενώ στο β τρίμηνο τα κέρδη αυτά ήταν της τάξης των 270 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τόκους.
Πιο συγκεκριμένα
Η ανοδική τάση των καθαρών εσόδων από τόκους διαμορφώθηκε σε +11% σε τριμηνιαία βάση κατά το Β’ τρίμηνο 2023, αντανακλώντας την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που οδήγησε σε περαιτέρω συμπίεση του δανειακού επιτοκιακού περιθωρίου, απορροφώντας το υψηλότερο κόστος καταθέσεων και ομολογιακών εκδόσεων για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL). Ως αποτέλεσμα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ενισχύθηκε κατά ~40μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες διαμορφώθηκε σε +6% σε τριμηνιαία βάση και αποτυπώνει τον αυξημένο όγκο συναλλαγών κυρίως στη Λιανική Τραπεζική, με αιχμή του δόρατος τις κάρτες, τα συνδυαστικά πακέτα καταθετικών προϊόντων, καθώς και τα επενδυτικά προϊόντα. Αναπροσαρμόζοντας για την αποεπένδυση της δραστηριότητας αποδοχής καρτών, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 14% ετησίως.
Η συντηρητική διαχείριση των λειτουργικών δαπανών συνεχίστηκε, με τις δαπάνες προσωπικού και τα γενικά και διοικητικά έξοδα να ενισχύονται μόλις κατά +1% σε ετήσια βάση, παρά τις κλαδικές αυξήσεις μισθών στα τέλη του 2022, καθώς και τις μειωμένες –παρότι υψηλές– πληθωριστικές πιέσεις στο Β΄ τρίμηνο 2022. Οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά +3% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των αυξημένων αποσβέσεων (+12% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας το φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων της Τράπεζας στον τομέα της πληροφορικής.
Το κόστος πιστωτικού κινδύνου παρέμεινε κάτω από τις 70μ.β. έναντι στόχου περί των ~80μ.β. που έχει τεθεί για το 2023.
Στην Ελλάδα, τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν σε €1,7 δισ., ή μόλις €0,3 δισ. μετά από προβλέψεις. Η μικρή αύξηση στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών στεγαστικών δανείων το Β΄ τρίμηνο 2023 παραμένει πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε σε 5,3% και ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις σε 82,1%.
* Ο δείκτης CET1 ανήλθε σε 17,3%3, με το Συνολικό Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας να διαμορφώνεται σε 18,4%.
* Η ισχυρή οργανική κερδοφορία ενίσχυσε τον δείκτη CET1 κατά ~80μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε 17,3%3 το Β’ τρίμηνο 2023
* O δείκτης MREL του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 22,5%, προσεγγίζοντας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου του 2024 ύψους 22,7%
Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε την 5η καλύτερη επίδοση στο σύνολο των 70 ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών (EU-wide Stress Test) της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) για το 2023 και την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού μας συνεχίζει να είναι η κινητήρια δύναμη για την επίτευξη των στόχων μας
Παύλος Μυλωνάς: Σημαντικές ευκαιρίες στο οικοσύστημα των NPEs
Tην πεποίθησή του πως οι εποπτικές αρχές με αυτό το ύψος των κερδών και των κεφαλαίων θα επιτρέψουν τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2023 εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Παύλος Μυλωνάς, σημεώνονρτα πάντως πως το μέρισμά αυτό θα κινηθεί μεταξύ 20% έως 25%.
Η διοίκηση της Εθνικής στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της σημείωσε πως ενδέχεται περί το τέλος του β εξαμήνου να προβεί στην έκδοση MREL αν και έχει ήδη πιάσει τους στόχους. Αναλόγως της συγκυρίας και των επιτοκίων θα αποφασίσει αν η έκδοση θα είναι senior ή tier 2
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μυλωνάς στα κόκκινα δάνεια που μπορούν να επιστρέψουν πίσω στις τράπεζες ως ενήμερα πλέον δημιουργώντας σημαντικά ενεργητικά για το πιστωτικό σύστημα.
O ίδιος αναφέρθηκε στο δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων που για τον όμιλο διαμορφώνεται πάνω από το 16%. και στις εκταμιεύσεις δανείων ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο.