Skip to main content

SPOROS: Επίσημη εκκίνηση για το πρώτο Ιmpact fund κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα

Με αρχικό κεφάλαιο 30,5 εκατομμυρίων ευρώ, με την επενδυτική συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων A.E. (π.TANEO)  και άλλων 10 επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την υπογραφή της Σύμβασης Σύστασης και Διαχείρισης του «SPOROS Platform ΑΚΕΣ» ανακοίνωσε σήμερα η SPOROS Impact Ventures, εταιρεία διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων με έδρα την Αθήνα,

Πρόκειται για το πρώτο Circular Economy Fund στην Ελλάδα, αρχικού κεφαλαίου 30,5 εκατομμυρίων ευρώ, με την επενδυτική συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων A.E. (π.TANEO)  και άλλων 10 επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνδυάζοντας ευέλικτα χρηματοοικονομικά εργαλεία, εξειδικευμένη συμβουλευτική και μια ολιστική μεθοδολογία ESG/SDG για τη μέτρηση του θετικού αντικτύπου, έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως βέλτιστη πρακτική, εστιάζοντας σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  τους επενδυτές και την τοπική οικονομία συνολικά.

Αποστολή του SPOROS είναι να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, ενδυναμώνοντας την μετάβαση των δημιουργικών επιχειρήσεων στην Κυκλική Οικονομία, με στόχο την ανθεκτικότητα, την καινοτομία, τον εξαγωγικό προσανατολισμό και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας στη χώρα μας.

Ο SPOROS βασίζει την επενδυτική του στρατηγική στις ανάγκες των παραγωγικών επιχειρήσεων για πιο αποτελεσματικά χρηματοοικονομικά εργαλεία, σε συνδυασμό με μεταφορά τεχνολογίας και εξειδικευμένης κατάρτισης, ξεκλειδώνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω μόχλευσης και ανταγωνιστικής διεθνούς εξάπλωσης. Επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τομείς με ανεκμετάλλευτο εξαγωγικό δυναμικό, ευρύ περιθώριο βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και καταλυτική σημασία για την επιτάχυνση της κυκλικότητας, αποδίδοντας έμφαση σε: Καθαρή Ενέργεια & Αλυσίδες Αξίας, Γαλάζια Ανάπτυξη & Βιώσιμο Τουρισμό, Βιο-οικονομία & Αγρο-διατροφή, Βιομηχανική Συμβίωση & Μεταποίηση, Χημικά-Πλαστικά & e-waste.