Από την έντυπη έκδοση
Με κέρδη που φτάνουν κοντά στο 132% από την αρχή του έτους, έναντι +44% του Γενικού Δείκτη, και την αεροπορική εταιρεία να έχει ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το 1,130 δισ. ευρώ, η μετοχή της Aegean Airlines κλέβει την παράσταση.
Μεθαύριο, Τετάρτη 26 Ιουλίου, οπότε συγκαλείται η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Aegean, οι μέτοχοι περιμένουν να ακούσουν αν ήρθε η ώρα η εταιρεία να αποκτήσει τα warrants του Δημοσίου κατά την ενίσχυση που της παρείχε το 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία, που είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν τα αεροπλάνα διεθνώς.
Στην αγορά, λόγω της ανόδου, τα σενάρια είναι αρκετά, ειδικά καθώς έχουμε μπει στην περίοδο άσκησης των warrants που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο.
Θα μπορούσε ίσως, λέγεται με νόημα, κάποιος να σκεφτεί ότι το 11,4% των μετοχών της Aegean που βρίσκονται στον έλεγχο του Δημοσίου θα ήταν καλύτερο να πωληθεί σε κάποιους ξένους θεσμικούς επενδυτές, που επιθυμούν να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτόν, υποστηρίζεται, το Δημόσιο θα κερδίσει πολύ περισσότερα έναντι του δανείου που έδωσε μέσα στην πανδημία, αλλά και το μετοχολόγιο της Aegean θα
διεθνοποιηθεί επαρκώς εν όψει των μεγάλων εξελίξεων στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
Επαναγορά
Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο είχε λάβει τα warrants ως αντάλλαγμα για τη διάθεση 120 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ενώ η Aegean έχει δικαίωμα να τα επαναγοράσει ώστε να μη μετατραπούν σε μετοχές υπέρ του Δημοσίου. Ήδη στελέχη της Aegean έχουν δηλώσει την πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει στην επαναγορά των warrants και αναμένεται η κίνηση-πρόθεση του ελληνικού Δημοσίου για τα περαιτέρω.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι όροι χορήγησης των 120 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο ήταν τόσο ευνοϊκοί, που για να μπορέσει το κράτος να λάβει πίσω τα χρήματά του χωρίς απώλειες, θα πρέπει η μετοχή της Aegean να προσεγγίσει τα 15 ευρώ. Όσο χαμηλότερα από το επίπεδο των 15 ευρώ είναι η μετοχή, σήμερα βρίσκεται στα 12,75 ευρώ, τόσο μεγαλώνουν οι απώλειες για το Δημόσιο. Η τιμή εξαγοράς των warrants προσδιορίζεται με βάση τη σταθμισμένη τιμή των τελευταίων 60 ημερών μείον τα 3,2 ευρώ που ήταν η τιμή διάθεσης της αύξησης κεφαλαίου του 2021.
Για παράδειγμα, αν η εταιρεία προχωρούσε σήμερα στην εξαγορά των warrants θα έπρεπε να καταβάλει περίπου 10 ευρώ (η σταθμισμένη τιμή) μείον 3,2
ευρώ την τιμή της αύξησης, και οι μέτοχοι της Aegean θα επιστρέψουν 95 εκατ. περίπου από τα 120 εκατ. ευρώ που έλαβαν.
Το επιχείρημα της εταιρείας είναι ότι η Aegean έλαβε τα κεφάλαια από το Δημόσιο ως μια μορφή αποζημίωσης για τη ζημιά που υπέστη από τα υγειονομικά μέτρα, άρα είναι εύλογο να μην πάρει πίσω το κράτος όλα τα χρήματα που έδωσε.
Μείωση δαπανών προσωπικού κατά 42%
Υπενθυμίζουμε ότι η Aegean δεν επωφελήθηκε μόνο από τα 120 εκατ. της κρατικής ενίσχυσης. Η εταιρεία έλαβε επιπλέον 150 εκατ. ευρώ δάνειο, που δόθηκε με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ έκανε χρήση των κρατικών προγραμμάτων Αναστολή και Συν-Εργασία, εντάσσοντας στο πρώτο πρόγραμμα το 70% του ανθρώπινου δυναμικού της (για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2020) και κατόπιν στο Συν-Εργασία το 55% με 70% των εργαζομένων της (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2020), με το κράτος να πληρώνει τους μισθούς και την εταιρεία να επιτυγχάνει μείωση δαπανών προσωπικού κατά 42%.