Τα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο καθώς το ρίσκο περιορίζεται και η αναδιάρθρωση προχωρά. Αυτό επισημαίνει οίκος Fitch Ratings σε νέα έκθεσή του, αν και βλέπει πίεση το δεύτερο εξάμηνο στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
O Fitch έχει προβεί σε θετικές ενέργειες αξιολόγησης για όλες τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες τους τελευταίους δώδεκα μήνες, γεγονός που αντανακλά την ισχυρότερη κερδοφορία τους και την άποψη του οίκου για την ανθεκτικότητα της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας το 2023. «Περαιτέρω θετικές ενέργειες αξιολόγησης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση της κερδοφορίας, την ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση και τις συνεχείς βελτιώσεις της ποιότητας του ενεργητικού» επισημαίνεται.
Ο Fitch θυμίζει ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2020. «Αναμένουμε ότι τα συνολικά NPEs θα μειωθούν περαιτέρω, δεδομένης της πρόσφατης ενοποίησης ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου NPE από την Ελληνική Τράπεζα, καθώς και περαιτέρω συναλλαγών NPE από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να επωφεληθούν από την ισχυρότερη κερδοφορία για να διαγράψουν περισσότερα NPEs ή να αυξήσουν την κάλυψη NPE».
Νέα κόκκινα δάνεια το δεύτερο εξάμηνο
Εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι ο σχηματισμός NPE στην Ελλάδα θα αυξηθεί το 2ο εξάμηνο του 2023 καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά το ανώτατο όριο επιτοκίων για την εκτέλεση εγχώριων στεγαστικών δανείων λιανικής για 12 μήνες από τον Μάιο του 2023 θα περιορίσει προσωρινά την πίεση στους δανειολήπτες. Η σταθερή ποιότητα του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα υποστηριχθεί από τις θετικές οικονομικές προοπτικές της Κύπρου και τον βελτιωμένο έλεγχο των εισροών NPE.
Ο οίκος εκτιμά ότι τα υψηλότερα επιτόκια και οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους θα ενισχύσουν τη μέση λειτουργική κερδοφορία/σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία σε πάνω από 2% για τις ελληνικές τράπεζες και σε πάνω από 3,5% για τις κυπριακές τράπεζες, το 2023 και το 2024.