Εφικτός δείχνει ο στόχος να καταστεί η Ελλάδα κόμβος διακίνησης και αποθήκευσης δεδομένων, διασυνδέοντας την Μέση Ανατολή και τη Αφρική με την Ευρώπη, με τις επενδύσεις αμερικάνικων τεχνολογικών κολοσσών και ελληνικών εταιρειών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Ψυρρή, διευθυντή της Grid Telecom (θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΔΜΗΕ) οι επενδύσεις σε data center και υποθαλάσσια καλώδια θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε πρόσφατα σε συνέδριο της Smartpress, τα data center σήμερα είναι 13 και θα γίνουν 24 με την συνολική ισχύ τους να διαμορφώνεται σε 139 MW από 34 MW.
Τεχνολογίες όπως το cloud computing, το IoT (διαδίκτυο των πραγμάτων) το AI (τεχνητή νοημοσύνη) και των μεγάλων δεδομένων (big data)καθιστούν την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων αναγκαία, προκειμένου να μειώνεται η καθυστέρηση στη μεταφορά των data και την ίδια στιγμή τα data center προσελκύουν την προσαιγιάλωση μεγάλων διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων που μέχρι πρόσφατα προσπερνούσαν την Ελλάδα.
Όπως τονίζει ο κ. Ψυρρής οι επενδυτές σε αυτό το οικοσύστημα, που θα συμβάλλει συνολικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, επιλέγουν τη χώρα που θα στήσουν τις υποδομές τους με βάση καταρχάς την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Χρειάζονται αξιόπιστο και επαρκές ρεύμα παραγόμενο όσο το δυνατό περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές, εξειδικευμένους εργαζόμενους, ισχυρά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ενώ ως περιοχές προτιμούν κοντινές σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι πρωταγωνιστές
Πρωταγωνιστές στη δημιουργία data center σε αυτή τη φάση είναι η Digital Realty και η Microsoft.
Η Digital Realty υλοποιεί στην Ελλάδα ίσως το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο που αφορά τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
Σε λίγο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία το τρίτο data center της, τo Athens 3, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του Athens 4 (ολοκληρώνεται αρχές 2025) δίπλα από το Athens 3 και το Athens 5 βρίσκεται σε προχωρημένη φάση σχεδιασμού. Κέντρο δεδομένων θα κατασκευάσει επίσης στην Κρήτη, το Heraklion 1, με προοπτική να τεθεί σε λειτουργία μέσα του 2025.
Τα ανακοινωμένα πλάνα προδιαγράφουν μια αύξηση του διαθέσιμου IT φορτίου στα data center της Digital Realty από 2 MW σήμερα (λειτουργεί τα Athens 1 και Athens 2 στο Κορωπί) σε περίπου 35MW εντός τριετίας. Πρόκειται για πραγματικό άλμα στην συνολική διαθέσιμη ισχύ των υποδομών της αμερικάνικης εταιρείας, που ήρθε στην Ελλάδα εξαγοράζοντας την Lamda Hellix, το οποίο βεβαίως λαμβάνει υπόψη του την αυξανόμενη ζήτηση.
Ταυτόχρονα η Digital Realty από τους μεγαλύτερους φορείς υπηρεσιών data center παγκοσμίως με 310 εγκαταστάσεις σε 27 χώρες, κατασκευάζει κέντρο δεδομένων στο Τελ Αβίβ και είναι σε φάση ανάπτυξης αντίστοιχης υποδομής στη Ρώμη και την Βαρκελώνη. Αρχικά επένδυσε στην Μασσαλία η οποία μέσα σε λίγα χρόνια έγινε το 7ο hub του εν λόγω οικοσυστήματος στον κόσμο.
Ως ουδέτερος πάροχος (carrier neutral) η Digital Realty έχει, μεταξύ άλλων, πελάτες της όλους τους μεγάλους αμερικάνικους κολοσσούς, όπως είναι η Microsoft, η Google κλπ.
Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα σημαντική είναι η επένδυση της Microsoft η οποία ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων. Βάσει των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί στις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και στις Μελέτες Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) σχεδιάζει τρία data center. Το ένα (το μεγαλύτερο) θα κατασκευαστεί στα Σπάτα και τα άλλα δύο στο Κορωπί, σε απόσταση περίπου 9 -10 χιλ. και όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους, όπως συνηθίζουν να πράττουν οι εταιρείες του μεγέθους της διασφαλίζοντας την αδιάληπτη λειτουργία των υπηρεσιών τους. Η δυναμικότητα του κέντρου δεδομένων στα Σπάτα (σε έκταση ιδιοκτησίας της) θα είναι 19,2 MW, διπλάσια αυτής στο Κορωπί (9,6 MW).
4 χιλιόμετρα οπτικής ίνας από την Grid Telecom
Από τις ελληνικές εταιρείες που επενδύουν στο εν λόγω οικοσύστημα η Grid Telecom έχει σήμερα αναπτύξει 4.000 χιλ. οπτικής ίνας, υποθαλάσσια και χερσαία και θα φτάσει τα επόμενα χρόνια τα 6.000 χιλ. Π.χ. η Κρήτη είναι συνδεδεμένη από την Grid με 4 υποθαλάσσια καλώδια, δύο από την Πελοπόννησο στα Χανιά και δύο από την Αττική στο Ηράκλειο.
Παράλληλα έχει υπογράψει συμφωνίες για συνεργασίες και συμμετοχή στους φορείς που αναπτύσσουν μεγάλα υποθαλάσσια καλώδια, όπως, μεταξύ άλλων, το 2 Africa.
Σε συνεργασία με την Telecom Egypt έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή της στη διακλάδωση του 2 Africa προς την Κρήτη και ενώ αρχικά δεν υπήρχε πρόβλεψη για προσαιγιάλωση στην Ελλάδα. Με την επένδυση αυτή η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ αποκτά σημαντική καλωδιακή χωρητικότητα προς την Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Το 2 Africa θα έχει συνολικό μήκος περίπου 45.000 χλμ. Κάνει το γύρο ολόκληρης της Αφρικής περνά από χώρες της Ασίας όπως το Ιράν και η Ινδία και τις ενώνει με Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Ιδιοκτήτες του είναι οι China Mobile, MTN, Meta (Facebook) Orange, Saudi Telecom, Telecom Egypt, Vodafone και WIOCC.
Στις συμφωνίες που έχει ανακοινώσει η Grid περιλαμβάνεται επίσης η συμμετοχή της στην κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών υπό την ονομασία Andromeda το οποίο θα διασυνδέει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ , σε συνεργασία με την Tamares Telecom.
Επιπλέον, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει την ανάπτυξη καλωδιακού σταθμού ανοικτής πρόσβασης στη νότια πλευρά της Κρήτης. Θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής νέων υποθαλάσσιων συστημάτων που διασχίζουν την Ανατολική Μεσόγειο και θα προσφέρει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης σε επίπεδο υποδομών και επιχειρησιακών εφαρμογών.