Skip to main content

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ τρέχει η HIG στον τουρισμό

Η HIG προχωρά το έργο της μετατροπής του πρώην χαλυβουργείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά τριών ξενοδοχείων.

Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά τριών ξενοδοχείων, επενδύσεις συνολικής αξίας 200 εκατ. (100 εκατ. οι εξαγορές και τα υπόλοιπα για ανακαίνιση) βρίσκεται η Inventio αποκλειστικός operator της HIG Capital Advisors (αμερικάνικη εταιρεία διαχειριστής κεφαλαίων) στην Ελλάδα.

Η HIG εκτός από το χαρτοφυλάκιο των 9 ξενοδοχείων που έχει ήδη στην κατοχή της δραστηριοποιείται στην αγορά των Logistics με την εξαγορά, μεταξύ άλλων, της Βεϊνόγλου και παράλληλα προχωρά το έργο της μετατροπής του πρώην χαλυβουργείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal) συνολική επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Το προαναφερόμενο έργο συζητήθηκε στην Διυπουργική Επιτροπή και εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις τον Μάρτιο του 2023. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου και σε μεγάλο βαθμό το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου με το επόμενο βήμα να είναι η αδειοδότηση.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή και γενικό διευθυντή της Inventio, Κωνσταντίνο Μπήτρο, η πρώτη αποθήκη θα είναι έτοιμη προς μίσθωση σε περίπου δύο χρόνια και καταγράφεται ήδη ενδιαφέρον.

Όπως επίσης είπε χθες σε ενημέρωση του Τύπου ο γενικός διευθυντής της Inventio, η HIG θα συνεχίσει και τα επόμενα 2 με 3 χρόνια να κτίζει το χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα, γιατί, τόνισε, «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες» στους τομείς του τουρισμού και των logistics.

Βάσει των στοιχείων που παρέχονται η HIG ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει   στην Ελλάδα περίπου 1,350 δις και έχει εκπονήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων, με στόχο να φθάσει σε αξία ενεργητικού το 1,5 δις, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων περίπου 350 εκατ. ευρώ (συνήθως χρησιμοποιεί δανεισμό για το 70% της αξίας κάθε επένδυσής της).

Στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της απασχολούνται περίπου 4.500 εργαζόμενοι, ενώ ο συνολικός τους τζίρος είναι της τάξεως των 450 εκατ. (70 εκατ. από τον τουρισμό και 350 εκατ. ευρώ από τα logistics) με προοπτική στην πενταετία να φτάσει τα 600 – 650 εκατ. ευρώ.

Καθώς η εν λόγω εταιρεία ξεκίνησε να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία (πολλά εκ των οποίων έπειτα από διαδικασία εξυγίανσης, όπως η Μαϊλης το 2014) κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αναφέρει ως μέση απόδοση για το χαρτοφυλάκιο της έως 18%.

Ταυτόχρονα γίνονται κινήσεις οι δύο πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί, για τα Logistics υπό την ονομασία, Streem Global AE (Sea, Truck, Rail, End-to-End Mobility) και για τα ξενοδοχεία, ELLA Resorts AE, να επεκταθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας ως βάση την Ελλάδα.

Για την πλατφόρμα των logistics επιδιώκεται να επεκταθεί έως τη Γερμανία, προκειμένου να εξυπηρετεί μεγάλες εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους από την Ασία στην Βόρειο Ευρώπη. Εξετάζεται η αγορά αποθηκευτικών χώρων σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σερβία και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ενδιαφέρον για τον Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Αυτή τη στιγμή η HIG έχοντας εξαγοράσει την Μαϊλης, την Μακιός, την Βεϊνόγλου, την Group Unit Hellas & Unit Shipping και την Contrtade, οι οποίες μαζί έχουν – σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες –   320 -350 εκατ. ευρώ τζίρο και απασχολούν περίπου 2.500 υπαλλήλους με παρουσία σε 7 χώρες, ουσιαστικά έχει συγκεντρώσει σημαντικό τμήμα της αγοράς αποθήκευσης – μεταφορών.

Στον τομέα του τουρισμού εξετάζεται να τεθούν υπό την ELLA Resorts ξενοδοχεία της HIG σε Ισπανία και Ιταλία ώστε να λάβει τον χαρακτήρα μιας μεσογειακής πλατφόρμας.