Skip to main content

Σε ανοδική πορεία οι πωλήσεις της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας

Στο 2023, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, συνεχίζεται η ανοδική πορεία της περσινής χρονιάς, με άνοδο πωλήσεων της τάξης του 25%.

Νέα άνοδο πωλήσεων καταγράφει η ελληνική αργυροχρυσοχοΐα φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΒΑΚΩ Πέτρο Καλπακίδη, ωστόσο η δυναμική από το μέτωπο του τουρισμού δεν είναι η αναμενόμενη.

Στο 2023, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, συνεχίζεται η ανοδική πορεία της περσινής χρονιάς, με άνοδο πωλήσεων της τάξης του 25%. Σύμφωνα, όμως, με την πρώτη τουλάχιστον εικόνα των πωλήσεων του κλάδου από μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, η αγοραστική κίνηση δεν επιβεβαιώνει τις προβλέψεις-αισιόδοξες προσδοκίες για μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης και κατά συνέπεια και των πωλήσεων του κλάδου.

Αντιθέτως πέρυσι οι πωλήσεις του κλάδου στους κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας είχαν σημειώσει μεγάλη αύξηση. Ένα από τα χρόνια, αλλά και πολύ επίκαιρα αιτήματα του κλάδου, το οποίο -σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΒΑΚΩ- πρέπει να το δει θετικά η νέα κυβέρνηση, είναι η κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα κοσμήματα άνω των 1.000 ευρώ, δεδομένων των μεγάλων αυξήσεων των πρώτων υλών τους τελευταίους μήνες, αλλά και του γεγονότος ότι συναφή επώνυμα προϊόντα που δεν είναι φτιαγμένα από χρυσό, αλλά πωλούνται πανάκριβα δεν υπόκεινται στον ίδιο φόρο.

Παράλληλα η ΠΟΒΑΚΩ εκφράζει διαμαρτυρία για την απόφαση της ΔΥΠΑ να μη λειτουργήσουν τμήματα αργυροχρυσοχοΐας στα ΙΕΚ στο επόμενο σχολικό έτος (2023-2024). Από την πλευρά της, η ΠΟΒΑΚΩ, με στόχο την προβολή και διάδοση του ελληνικού κοσμήματος ανά την υφήλιο, έχει σε εξέλιξη επί του παρόντος τη δημιουργία ντοκιμαντέρ για το ελληνικό κόσμημα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το νέο δ.σ. του ΣΚΩΘ

Ο κ. Καλπακίδης επανεξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ). Το νέο δ.σ. συγκροτήθηκε σε σώμα: πρόεδρος Πέτρος Καλπακίδης, αντιπρόεδρος Κατερίνα Ουζουστεφανή, γενική γραμματέας Αναστασία Σιδηροπούλου, ταμίας Μαρία Ζιούτα και μέλη οι Δημήτρης Τάλλης, Χαράλαμπος Στεργίδης και Ζαχαρούλα Δημητριάδου.