Skip to main content

Ανοίγει νέος κύκλος εξαγορών στην ασφαλιστική αγορά

Σε μεγαλύτερη συγκέντρωση οδηγούν τα δύο deals που κυοφορούνται

Σε νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων φαίνεται πως εισέρχεται η ασφαλιστική αγορά, οδηγούμενη σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, με την κυριαρχία λιγότερων αλλά ισχυρότερων εταιρικών σχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκεται η υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας με δραστηριότητα στις καλύψεις αστικής ευθύνης οχημάτων από μεγάλο ιταλικό ασφαλιστικό όμιλο. Πηγές της αγοράς που έχουν γνώση του θέματος σημειώνουν ότι στη φάση αυτή η επιδιωκόμενη συμφωνία βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισής της από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των δύο χώρων. Εφόσον ανάψει το πράσινο φως και από τις δύο αρχές θεωρείται βέβαιο ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα κινήσουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης της σχετικής συμφωνίας και θα προβούν στις σχετικές ανακοινώσεις.

Έπεται και συνέχεια

Παράλληλα με το ανωτέρω προωθούμενο deal τρέχει και ένα δεύτερο, το οποίο ωστόσο δεν έχει σε αυτή τη φάση προχωρήσει σε τελικό στάδιο. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν στη «Ν» ως εμπλεκόμενες εταιρείες δύο πολυεθνικές δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα είχαν και κατά το πρόσφατο παρελθόν διερευνήσει, μέσω των μητρικών τους, το ενδεχόμενο της εν λόγω εξαγοράς. Όπως δηλώνεται χαρακτηριστικά, κατά την παρούσα περίοδο επιχειρείται μια ακόμη διερευνητική προσέγγιση, η οποία εφόσον καταλήξει θετικά είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει εκ νέου τους συσχετισμούς στο top-10 της ιδιωτικής ασφάλισης.

Οι ανωτέρω κινήσεις μόνο τυχαίες δεν χαρακτηρίζονται από τα ανώτατα στελέχη του κλάδου, που σημειώνουν ότι η εγχώρια ασφαλιστική αγορά παραμένει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και αυτό διότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται, πλέον, στην τελική ευθεία για την επανάκτηση της επενδυτικής της βαθμίδας, το εγχώριο ΑΕΠ έχει σταθεροποιηθεί αναπτυξιακά, ενώ ένα ακόμη στοιχείο το οποίο λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους ξένους επενδυτές είναι ότι η χώρα βιώνει μετά από πολλά χρόνια πολιτική ηρεμία, αναδεικνύοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της για νέες ξένες επενδύσεις.

Κλάδοι με προοπτικές

Για τους ξένους παίκτες της ιδιωτικής ασφάλισης ως σημαντικές παράμετροι λογίζονται και οι προοπτικές που διανοίγονται για τον κλάδο στις καλύψεις υγείας, όπως και στις συντάξεις, οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα στο ασφαλιστικό, καθώς τέλος και το γεγονός ότι η πολιτεία έχει πάρει την απόφαση να επιλύσει και το χρόνιο πρόβλημα των ανασφάλιστων Ι.Χ. οχημάτων, που σε κάθε περίπτωση θα εισφέρει νέα έσοδα στον κλάδο.

Κι όλα αυτά όταν σχετικά πρόσφατα έκλεισαν μια σειρά από σημαντικότατα στρατηγικά deals στην ασφαλιστική αγορά, όπως, μεταξύ άλλων, η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz, η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη CVC, όπως και της AXA από την Generali, αλλά και της MetLife από την NN Hellas και παλαιότερα η εξαγορά της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την ERGO Ασφαλιστική.