Skip to main content

«Στην πρίζα» ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες

Έως τις 10 Ιουλίου η υποβολή προσφορών- ΔΕΗ, MYTILINEOS, MORE, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Helleniq Energy, Ομιλος Κοπελούζου, Eunice Energy Group αναμένεται να δώσουν το «παρών»

«Στην πρίζα» μπήκε ο παρθενικός διαγωνισμός για την λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση  αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 400 MW, με την δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Όπως προβλέπεται στο κείμενο της προκήρυξης, οι επενδυτές θα υποβάλλουν τις προσφορές τους έως τις 10 Ιουλίου και θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των έργων από την Αρχή, ώστε η οριστική λίστα των έργων που θα προκριθούν να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας είναι τεράστιο και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς  ο αριθμός των προσφορών που θα υποβληθούν στον πρώτο διαγωνισμό μπορεί να ξεπεράσει τις 300. Είναι προφανές ότι η συνολική ισχύς των έργων που θα επιδιώξουν να προκριθούν  θα είναι υπερπολλαπλάσια της δημοπρατούμενης ισχύος (400 MW). Ενδεικτικό του επενδυτικού «πυρετού», άλλωστε είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ΡΑΑΕΥ έχει εκδώσει 514 άδειες για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που «συσσωρεύουν» ισχύ 29 GW.  Πρόκειται για την αρχική «μαγιά» από την οποία θα προκύψουν τα έργα που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του υπό αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου για τη Ενέργεια και το Κλίμα που προδιαγράφει εγκατεστημένη ισχύ από μονάδες αποθήκευσης 8,1 GW (5,6 GW από μπαταρίες και 2,5 GW από αντλησιοταμίευση) στο τέλος της δεκαετίας από μηδέν που είναι σήμερα.

Οι επιχειρήσεις που δίνουν το «παρών»

Στον διαγωνισμό αναμένεται να δώσουν το παρών όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι (ΔΕΗ, MYTILINEOS, MORE, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Helleniq Energy, Ομιλος Κοπελούζου, Eunice Energy Group) αλλά και μεγάλοι ξένοι όμιλοι που επιθυμούν να εισέλθουν στον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας.   Ενας σημαντικός λόγος για τον οποίο προεξοφλείται πολύ υψηλή συμμετοχή είναι πως  χάρη στην κρατική στήριξη, η βιωσιμότητα των εν λόγω επενδύσεων είναι διασφαλισμένη. Την ίδια στιγμή, η επενδυτική και λειτουργική  ενίσχυση θα δώσει την ευκαιρία στις εταιρείες να αποτιμήσουν τα οικονομικά δεδομένα μίας τέτοιας επένδυσης, στην προοπτική ανάπτυξης στο μέλλον επιπλέον μονάδων αποθήκευσης, που δεν θα στηρίζονται πλέον σε κρατική ενίσχυση.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν έργα ισχύος τουλάχιστον 1 MW και έως 100 MW που διαθέτουν Άδεια Αποθήκευσης.  Από αυτά, θα προκριθούν οι standalone μπαταρίες που θα διεκδικήσουν τη μικρότερη αποζημίωση, δηλαδή το μικρότερο ετήσιο Έσοδο Αναφοράς («ταρίφα»), εκφρασμένο σε ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος. Η τιμή εκκίνησης  έχει καθοριστεί στα 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Οι μπαταρίες που θα προκριθούν θα λάβουν και επενδυτική ενίσχυση, δηλαδή κονδύλια ώστε να περιοριστεί το κόστος ανάπτυξης των έργων  που θα επωμιστούν οι επενδυτές. Η εν λόγω ενίσχυση ανέρχεται σε 200.000 ευρώ ανά MW.

Ο διαγωνισμός που μόλις προκηρύχθηκε είναι ο πρώτος από τους τρεις  που προγραμματίζεται να διεξαχθούν έως το τέλος έτους, μέσω των οποίων θα στηριχθούν  με πόρους 341 εκατ. ευρώ projects μπαταριών συνολικής ισχύος 1000 MW, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των σχετικών έργων το τέλος του 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η δεύτερη δημοπρασία, για έργα 300 MW, με εγγυημένη χωρητικότητα 2 ωρών (όπως και στον πρώτο διαγωνισμό). Στο τέταρτο τρίμηνο θα λάβει χώρα  ο τρίτος  διαγωνισμός, για σταθμούς επίσης 300 MW, αλλά για μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών που θα αφορά μονάδες που θα εγκατασταθούν στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο.