Από αυτήν την εβδομάδα – προεκλογικά δηλαδή- ξεκινούν πιθανότατα οι εκδόσεις των τραπεζών στο πλαίσιο των MRΕL καθώς σε συνάντηση τα πιστωτικά ιδρύματα με τον SRB (Single Resolution Board) στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο κύβος ερρίφθη.
Οι εκπρόσωποι του SRB ζήτησαν από τις ελληνικές τράπεζες να μην περιμένουν καλύτερες συνθήκες στο πλαίσιο της επενδυτικής βαθμίδας μιας και πρέπει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των εκδόσεών τους. Και μπορεί το πρόγραμμα αυτό να φθάνει μέχρι το 2025 ωστόσο τα δύο τελευταία χρόνια αποτελούν παράταση την οποία έχει λάβει η Ελλάδα ενώ όλες οι περισσότερες χώρες στην Ε.Ε. πρέπει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των εκδόσεων στις αρχές του 2024.
Οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να καλύψουν τους στόχους τους θα πρέπει να πραγματοποιήσουν εκδόσεις 1,5 έως 2 δισ. ευρώ για το 2023 ενώ οι υπολογισμοί είναι ύψους 6-8 δισ. ευρώ ως το 2025.
Η Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τα κέρδη των τραπεζών και κατ’ επέκταση πόσο τα κέρδη αυτά θα ενισχύσουν την εκφαλαιακή τους βάση.
Ο στόχος για όλες τς τράπεζες στο τέλος του 2025 είναι ο δείκτης MREL να φθάσει στο 27,5%. Ο δείκτης αυτός εκφράζει τα κεφάλαια και τα ομόλογα μιας τράπεζας προς το σταθμισμένο ενεργητικό αυτής RWA.
Πού τοποθετούνται οι ελληνικές τράπεζες
Στην παρούσα φάση ο δείκτης αυτός είναι 23% για την Eurobank, 21,8% για την Εθνική, 21,3% για την Alpha και 19,9% για την Τράπεζα Πειραιώς.
Ολες οι τράπεζες θα προχωρήσουν άμεσα σε εκδόσεις.
Ο ακριβής χρόνος δεν αποκαλύπτεται.
Οι εκδόσεις που προγραμματίζονται είναι Senior διότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν εξαντλήσει τα όριά τους για τις λοιπές εκδόσεις εκτός της Εθνικής που έχει δηλώσει πως θα πραγματοποιήσει και έκδοση Tier 2
Υποστηρικτικά πάντως στις τράπεζες θα λειτουργήσει η επενδυτική βαθμίδα γι’ αυτό και κάποιες τουλάχιστον εκδόσεις θα αφεθούν παρά τις αντιρρήσεις του SRB για μετά το Σεπτέμβριο. Αρκετές εκδόσεις ωστόσο αναμένεται να λάβουν χώρα αμέσως μετά τις εκλογές.
Στην προσπάθεια των τραπεζών να βγουν στις αγορές, προκειμένου να καλύψουν την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), αναμένεται να λειτουργήσει η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Η αυστηροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών διεθνώς έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών για τόκους. Ωστόσο τα έσοδα από τόκους για τις τράπεζες είναι αρκετά και έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος αυτό.
Το εγχείρημα της Τράπεζας Κύπρου
Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε η Τράπεζα Κύπρου την πρώτη έκδοση ομολόγου AT1 στην Ευρώπη, μετά την κατάρρευση της Credit Suisse τον περασμένο Μάρτιο.
Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ύψους 220 εκατ. ευρώ, συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον, με τις προσφορές να φθάνουν τα 2,7 δισ. ευρώ.
Η απόδοση του ομολόγου κινήθηκε σε επίπεδα κάτω του 12% -και συγκεκριμένα στο 11,875%.
Την έκδοση «έτρεξαν» οι Goldman Sachs και Bank of America για λογαριασμό της Τράπεζας Κύπρου.
Οι ομολογιακές εκδόσεις
Το 2022 και στις αρχές του 2023 οι συστημικές τράπεζες εξέδωσαν ομόλογα, με σκοπό την κάλυψη του δείκτη MREL με αυξημένο κόστος σε σχέση με το 2021 στο πλαίσιο της αύξησης των επιτοκίων
Το 2022 και στις αρχές του 2023 πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εκδόσεις ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας:
Alpha Bank: τρεις εκδόσεις, συνολικού ύψους 920 εκατ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 7,23% και μεσοσταθμική διάρκεια τέσσερα έτη
Eurobank: δύο εκδόσεις, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 5,69% και μεσοσταθμική διάρκεια 4,4 έτη
Εθνική Τράπεζα: μία έκδοση το Νοέμβριο του 2022 5ετούς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 7,25% και μία έκδοση το Δεκέμβριο του 2022, ύψους 200 εκατ. λίρες Αγγλίας, με διάρκεια 4,5 έτη και με τοκομερίδιο 8,75% (τελικό κόστος για την τράπεζα 6,97% μετά από συναλλαγές ανταλλαγής νομισμάτων) και
Τράπεζα Πειραιώς: μία έκδοση 350 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25% και διάρκεια 4,2 έτη.
Επίισης εκδόθηκαν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης από τη Eurobank το Δεκέμβριο του 2022, ομόλογο Tier 2, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 10% και από την Alpha Bank το Φεβρουάριο του 2023, ομόλογο AT1, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 11,875%.
Δείκτες MREL
EUROBANK 23%
ETE 21,8%
ALPHA 21,3%
TΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ 21,3%