Skip to main content

Goldman Sachs: Θετικό σήμα από τις ελληνικές τράπεζες – Καταβολή μερισμάτων από το 2024

Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι τα έσοδα από τόκους (NII) θα φτάσουν στο απόγειό τους σε ευθυγράμμιση με την κορύφωση του καταθετικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3ο τρίμηνο του 2023.

Η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους και την τόνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων επιβεβαιώθηκε στο roadshow που οργάνωσε η Goldman Sachs. Και οι 4 συστημικές τράπεζες υπογράμμισαν τις καλύτερες των προβλέψεων εξελίξεις στο μέτωπο των εσόδων από τόκους, ενώ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να καταβάλουν μέρισμα στους μετόχους το 2024 (για τα κέρδη του 2023).

Τα έσοδα από τόκους

Αναλυτικότερα, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι τα έσοδα από τόκους (NII) θα φτάσουν στο απόγειό τους σε ευθυγράμμιση με την κορύφωση του καταθετικού επιτοκίου της ΕΚΤ, δηλαδή πιθανότατα μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023. Προκειμένου να στηρίξουν την ποιότητα ενεργητικού των πελατών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο και οι τέσσερις τράπεζες έχουν ορίσει ένα “ταβάνι” 2,75% στο επιτοκιακό spread.

Οι χορηγήσεις δανείων

Όσον αφορά στην πιστωτική επέκταση κατεγράφησαν σχετικά βραδείς ρυθμοί το πρώτο τρίμηνο, καθώς πολλές επιχειρήσεις θέλησαν να αξιοποιήσουν την περίσσεια ρευστότητα για να αποπληρώσουν υφιστάμενα δάνεια και να προλάβουν νέες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ θέλησαν να παγώσουν κάποιες επενδυτικές αποφάσεις, ενόψει των εκλογών. Αναμένεται παρόλα αυτά επιτάχυνση στις χορηγήσεις δανείων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και επίτευξη των στόχων της χρονιάς. Οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζουν ότι τα επιχειρηματικά δάνεια θα «οδηγήσουν» την πιστωτική ζήτηση την περίοδο 2023/2025, ενώ η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια θα είναι πιο αδύναμη εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.

Τα επίπεδα ρευστότητας και η ποιότητα ενεργητικού

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν μέσο δείκτη LCR στο 205% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και υπολογίζουν ότι θα παραμείνε πολύ πάνω από το 100% μετά και την σχεδιαζόμενη αποπληρωμή των δανείων των TLTRΟs. Όσον αφορά στην ποιότητα του ενεργητικού συνεχίζεται η βελτίωση με εν πολλοίς σταθερά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε απόλυτους όρους. Η εικόνα για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν καλύτερη του αναμενομένου καθώς αρχικά είχε υπολογιστεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα «γεννήσουν» νέα κόκκινα δάνεια.

Τα μερίσματα

Όλες οι τράπεζες επιβεβαίωσαν τα σχέδιά τους να καταβάλλουν μέρισμα το 2024 (για τα κέρδη του 2023). Θα είναι η πρώτη καταβολή μερίσματος εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία( το outlook για τα μερίσματα κινείται από το 10% έως το 30%). Θα απαιτηθεί βεβαίως και η έγκριση του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, του SSM.  Τα τρία βασικά κριτήρια που θέτει ο SSM είναι:

  • το ποσοστό των κόκκινων δανείων να παραμείνει κάτω του 10%
  • να βελτιωθεί η παραγωγή οργανικών κεφαλαίων
  • να παραμείνει υψηλός ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1

Η επενδυτική βαθμίδα

Οι διοικήσεις υπολογίζουν ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα θα έρθει τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτή υπολογίζεται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για πιστοληπτικές αναβαθμίσεις τραπεζών και επιχειρήσεων. Παραδέχονται πάντως ότι ενώ το spread των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας έχει αμβλυνθεί, αυτό δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στο repricing των εκδόσεων ομολόγων από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δουν πιο χαμηλά επιτόκια σε νέες εκδόσεις ομολόγων (συμπεριλαμβανομένων των MREL).