Στο ιστορικά υψηλό ποσοστό του 48% ανήλθε το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα τον Μάιο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), σε μια ακόμα ένδειξη της ταχύτητας με την οποία συντελείται ο ενεργειακός μετασχηματισμός. Τον ίδιο μήνα, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη (του πάλαι ποτέ κυρίαρχου καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα) ήταν μόλις 5%. Η ανανεώσιμη παραγωγή κορυφώθηκε στις 6 Μαΐου, όταν άγγιξε τις 6.055 MWh στις 1 το μεσημέρι.
Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, συνολικά για 21 ώρες μέσα στον Μάιο η ηλεκτροπαραγωγή της χώρας καλύφθηκε με ΑΠΕ σε ποσοστά που ξεπερνούσαν το 90%. Στις 6 και 7 Μαΐου, η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή υπερκάλυψε τη συνολική ζήτηση για 7 ώρες. Το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε κατά τον περασμένο μήνα προήλθε από καθαρές πηγές, δηλαδή ήλιο, αέρα και νερό.
Η ταχεία πρόοδος που καταγράφει η χώρα στην διείσδυση των ΑΠΕ καταγράφεται και στην απολογιστική έκθεση για την πορεία των στόχων του REPOWER EU που δημοσιοποίησε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η νέα «πράσινη» ισχύς (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) που εγκαταστάθηκε κατά το 2022 ήταν της τάξης του 1,5 GW, διαμορφώνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ (συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) στα 13,9 GW, αποτελώντας το 60% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής σε όλη την χώρα.
Το 2022 η Ελλάδα ήταν έβδομη στον κόσμο ως προς το ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο , ο δε ετήσιος ρυθμός αύξησης της «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος ήταν της τάξης του 12% το περασμένο έτος, αντανακλώντας μια αγορά που τρέχει με ταχείς ρυθμούς και χαρακτηρίζεται από έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι τα έργα που είτε βρίσκονται υπό κατασκευή, είτε έχουν λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση και περιμένουν «χώρο» στο δίκτυο (δηλαδή την λήψη Οριστικών Ορων Σύνδεσης) για να ξεκινήσουν να χτίζονται είναι της τάξης των 30 GW, ισχύς που υπερβαίνει τόσο τον στόχο του ΕΣΕΚ για το τέλος της δεκαετίας (28 GW) όσο και τις αντοχές του Δικτύου Μεταφοράς, στη βάση των επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί για την επέκτασή του τα επόμενα χρόνια.
Με δεδομένο πάντως ότι η ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη υποδομών αποθήκευσης της «πράσινης» ενέργειας (δηλαδή την ανάγκη για περικοπές της εγχεόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο σε συνθήκες υπερπαραγωγής «πράσινου» ηλεκτρισμού και χαμηλής ζήτησης που απειλούν την ευστάθεια του Συστήματος), η έμφαση μετατοπίζεται στις μονάδες αποθήκευσης, δηλαδή τους σταθμούς μπαταριών και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά/αντλησιοταμιευτικά έργα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώτος διαγωνισμός για εγκατάσταση μπαταριών ισχύος 1 GW που θα διεξαχθεί μέσα στο καλοκαίρι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση της αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα. Σημειώνεται ότι σε φάση κατασκευής βρίσκεται ο πρώτος μεγάλος σταθμός αντλησιοταμίευσης της χώρας ισχύος 680 MW (πρόκειται για το project της Αμφιλοχίας που «τρέχει» η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), καθώς και ένας νέος υδροηλεκτρικός σταθμός 160 ΜW. Έργα που αναμένεται να συμβάλλουν στη αντιμετώπιση της «στοχαστικότητας» των ΑΠΕ και στην διασφάλιση της ισορροπίας του ηλεκτρικού συστήματος.