Ανησυχία για τα σημάδια ύφεσης που κατέγραψε η βιομηχανία στους πρώτους μήνες του 2023 εκφράζουν οι βιομήχανοι της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και τονίζουν παράλληλα την ανάγκη για σταθερή Κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της χθεσινοβραδυνής ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αθανάσιος Συριανός (στη φωτο με τον Μ. Σχοινά), τόνισε σχετικά: “Ενώ είχαμε σημειώσει καλές επιδόσεις τα χρόνια της κρίσης και η βιομηχανία ήταν από τους κλάδους με την μικρότερη ύφεση διαπιστώνουμε τους πρώτους μήνες του έτους ότι η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει μια μικρή κάμψη και αυτό είναι λόγος ανησυχίας και πρέπει να εκτιμηθεί βαθύτερα αν το ενεργειακό κόστος, οι πρώτες ύλες, ο πληθωρισμός συμβάλουν στην συρρίκνωση αυτή, δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία τι συμβαίνει. Οι εξαγωγές συνεχίζουν να δείχνουν αυξητικό ρυθμό, βεβαίως το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τις εισαγωγές, οπότε έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι για τις εξελίξεις”.
Εάν θέλουμε να πετύχουμε 3% μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρώπης – τόνισε επίσης ο κ.Συριανός στην ομιλία του στη γ.σ. – θα χρειαστούμε 14 χρόνια για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2008 και έκανε επίσης λόγο για ανάγκη της βιομηχανίας και της οικονομίας για σταθερή κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει ένα σταθερός προγραμματισμός, καθώς όπως σημείωσε οι άνθρωποι των επιχειρήσεων δεν αγαπούν τις εκπλήξεις και τους πειραματισμούς.
Tο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ, συνιστά μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, “την οποία έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό” και στην κατεύθυνση αυτή εξέφρασε την άποψη ότι “για να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της οικονομίας μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα που κληρονομήσαμε. Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι να καταστεί η βιομηχανία ηγέτης στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Γιατί είναι η βιομηχανία που επηρεάζει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξής της χώρας, καθώς και τον βαθμό́ εξωστρέφειας, καινοτομίας και διασύνδεσης με την τεχνολογία».
Μ.Σχοινάς: Αρωγός η Ευρώπη
Από την πλευρά του ο ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στη γ.σ. του ΣΒΘΣΕ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί συμπαραστάτης στις ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο να μείνουν σταθερά στον δρόμο της ανταγωνιστικότητας. “Αυτό – όπως πρόσθεσε – είναι πολύ σημαντικό γιατί ζούμε καιρούς μετάβασης, εξωγενών απειλών, κρίσεων και είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί το τρένο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Έχουμε ευτυχώς για πρώτη φορά πρωτοφανείς κοινοτικούς πόρους στη διάθεσή μας και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ και η Περιφέρεια, αλλά και ο νομός είναι από τους εθνικούς πρωταγωνιστές της ανταγωνιστικότητας, άρα έχουν πολλά να περιμένουν από τις χρηματοδοτήσεις”.
Ο κ.Σχοινάς έδωσε επίσης έμφαση στην πολύ πρόσφατη συμφωνία στο Λουξεμβούργο για τη μετανάστευση. “Οικονομία δεν θα υπάρξει, εάν δεν υπάρξει μία χώρα με ασφαλή σύνορα, με κοινωνία συνεκτική, που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Είχαμε (σ.σ. προχθές) μία ιστορική απόφαση στο Λουξεμβούργο για την συμφωνία μετά από δεκαετίες στο μεταναστευτικό. Έχουμε για πρώτη φορά ένα ενιαίο, ευρωπαϊκό, ολιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Σε αυτή την Επιτροπή δουλέψαμε περισσότερο ως πυροσβέστες στο μεταναστευτικό. Τρέχαμε από κρίση σε κρίση, από πρόβλημα σε πρόβλημα. Τέσσερα χρόνια μετά, η διαχείριση των κρίσεων στον Έβρο, στα νησιά , στο Αιγαίο είναι πολύ καλύτερη, έχουμε βάλει τις βάσεις για την αποσυμφόρηση των κέντρων, χτίσαμε καινούργια κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα πέντε νησιά του Αιγαίου, έχουμε δώσει πρωτοφανείς πόρους για το μεταναστευτικό πάνω από 2,5 δισ. στην Ελλάδα και από χθες το βράδυ έχουμε μία μόνιμη ασπίδα αλληλεγγύης, δεν θα χρειαστεί να τρέχουμε ως πυροσβέστες, θα έχουμε ένα σύστημα, μία νομοθεσία κι αυτό για μια χώρα πρώτης γραμμής είναι πολύ σημαντικό”, υπογράμμισε σχετικά.