Η αρνητική πιστωτική επέκταση εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των πιστωτικών ιδρυμάτων ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος σε ένα βάθος χρόνου η κατάσταση αυτή να φρενάρει και τις αναπτυξιακές διαδικασίες.
Πολλά από τα projects που έχουν εξαγγελθεί δείχνουν να παγώνουν μιας και οι επιχειρήσεις δεν είναι διατεθειμένες να πληρώνουν τόσο υψηλούς τόκους.
Ετσι αν τα έργα δεν εντάσσονται σε ένα πλαίσιο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) τότε σε αρκετές περιπτώσεις μπαίνουν στις καλένδες παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες ενώ οι μεγάλες εταιρίες με σημαντική ρευστότητα αποπληρώνουν τα δάνειά τους προκειμένου να σταματήσουν την αιμοραγία των τόκων.
Από την άλλη πλευρά όπως εξακριβώνουν όλες οι τράπεζες κόκκινα δάνεια δεν υπάρχουν στον επιχειρηματικό τομέα με εξαίρεση την περίπτωση της Avramar η οποία αφορά όλες τις τράπεζες και η εταιρία εμφανιζόταν ως ενήμερη περίπτωση, έξι μήνες νωρίτερα.
Τα αρνητικά ανοίγματα του α’ τριμήνου
Ωστόσο τα ενήμερα ανοίγματα α’ τριμήνου στις τράπεζες είναι σε όλες τις τράπεζες αρνητικά. Για την Eurobank τα αρνητικά ανοίγματα 200 εκατ. ευρώ, για την Πειραιώς 300 εκατ. ευρώ, για την Εθνική 100 εκατ. ευρώ και για την Alpha Bank 400 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι αποπληρωμές δανείων είναι μεγαλύτερες από τις χορηγήσεις στοιχείο που κάνει την πιστωτική επέκταση να βαίνει αρνητική.
Την ίδια στιγμή τα ενήμερα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών όπως αυτά καταγράφηκαν στο α τρίμηνο του έτους είναι 26,3 δισ. ευρώ για τη Eurobank, 28,3 δισ ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς , 27,6 δισ. ευρώ για την Εθνική και 26,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank.
H τάση αυτή προφανώς και συνεχίζεται και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Αρνητικές ροές χρηματοδότησης και στο β’ τρίμηνο
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2023, ήταν αρνητική κατά 582 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.236 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μειώθηκε σε 8,2% από 10,3% τον προηγούμενο μήνα.
Η τάση αυτή ήδη στέλνει μηνύματα για το σύνολο της οικονομίας.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 4,7%,τον Απρίλιο του 2023, από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.
Τα αποτελέσματα των τραπεζών το β’ τρίμηνο του έτους
Οι καταγραφές αυτές αναμένεται να στοιχειοθετηθούν και το δεύτερο τρίμηνο του έτους το οποίο οι τράπεζες θα το ανακοινώσουν από τέλος Ιουλίου μέχρι το α δεκαήμερο του Αυγούστου.
Ηδη η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της στις 31 Ιουλίου ενώ στις 9 Αυγούστου θα ανακοινώσει η Alpha Bank. Kάπου εκεί ενδιάμεσα θα κινηθούν και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες.
Τι ρωτούν οι ξένοι επενδυτές στα road show
Tοξικά τα υψηλά επιτόκια
Το story των τραπεζών είναι πιθανόν να επηρεαστεί έντονα από αυτόν τον παράγοντα διότι τα αυξημένα επιτόκια από ένα σημείο και μετά μπορεί να εξελιχθούν σε τοξικά για την οικονομία και στο τέλος της ημέρας και για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες αυτήν την στιγμή δρέπουν τις δάφνες των εσόδων από τόκους και προμήθειες χωρίς πιστωτική επέκταση όμως.
Ας σημειωθεί παράλληλα ότι ο SSM δεν δέχεται προς το παρόν τουλάχιστον οι τράπεζες να αγοράσουν ενήμερα δάνεια από τους servicers και να τα επανεντάξουν στο χαρτοφυλάκιό τους θεωρώντας πως είναι νωρίς για κάτι τέτοιο.
Στο σημείο αυτό ας σημειωθεί πως το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησς και στο 27ο ετήσιο ευρωπαίκό τραπεζικό συνέδριο που θα λάβει χώρα στο διάστημα μεταξύ 13-15 Ιουνίου στο Παρίσι και διοργανώνεται από την Goldman Sachs.
Οι ξένοι επενδυτές θα εστιάσουν σε αποτελέσματα ασφαλώς αλλά και στο χρονισμό αυτών των αποτελεσμάτων και στη διατηρησιμότητά τους.
Είναι εξαιρετικά πιθανόν αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες η διατηρησιμότητα να επηρεαστεί σε περίπτωση που η πιστωτική επέκταση των τραπεζών δεν γυρίσει και πάλι θετική.