Η χορήγηση γενεών φορολογικών κινήτρων, η ορθή αξιοποίηση της τεχνολογίας και η σύναψη στρατηγικών συνεργιών με άλλους κλάδους της οικονομίας, θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα και το κόστος των ασφαλιστικών υπηρεσιών.
Τα ανωτέρω ανέφεραν, σήμερα, οι Robert Gauci, CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, Νίκος Χαλκιόπουλος CΙO της Ευρωπαϊκής Πίστης και Νίκος Αντιμησάρης CEO της ERGO Hellas, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του διήμερου 23ου διεθνούς Ασφαλιστικού και Αντασφαλιστικού Συνεδρίου, στην Ύδρα.
Ο κ. Ρ. Γκαουτσί εστιάζοντας στο θέμα της ψηφιοποίησης σημείωσε ότι στην τεχνολογία θα δοθεί η πραγματική μάχη του μέλλοντος και συμπλήρωσε ότι οι διευκολύνσεις που προσφέρει ο τομέας δεν είναι εναντίον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, αντίθετα τη βοηθά να διαθέσει αναβαθμισμένες υπηρεσίες.
Επιπλέον, χαρακτήρισε τα ψηφιακά δεδομένα τον μεγαλύτερο θησαυρό των εταιρειών υπό την προϋπόθεση ότι η διαχείρησή τους θα είναι ορθή και τα διαθέσιμα στοιχεία θα αξιοποιηθούν κυρίως προς την κατεύθυνση της πρόληψης.
Ο ίδιος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο σύναψης νέων εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών δήλωσε ότι, τα περισσότερα στον τομέα αυτό έχουν ήδη συμβεί, οι μεγάλοι παίκτες πλέον ωρίμασαν, οπότε η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να στραφεί σε συνέργειες με εταιρείες άλλων κλάδων ώστε να αναβαθμίσει περαιτέρω τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.
Από την πλευρά του ο κ. Ν. Χαλκιόπουλος αναφερόμενος στο πώς επιβαρύνουν οι φόροι τα ασφαλιστικά προϊόντα σημείωσε με έμφαση ότι το 1/4 του loss ratio των εταιρειών αντιστοιχεί σε φορολογικά βάρη. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, οι ασφαλιστές έχουν προτείνει ήδη στην πολιτεία την αντικατάσταση του φόρου ασφαλίστρων από τον ΦΠΑ ώστε να είναι δυνατός ο φορολογικός συμψηφισμός. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι, πλέον έχουν εκλείψει οι λόγοι για την υποχρεωτική στήριξη του κράτους. Η κυβέρνηση οφείλει να χορηγήσει φορολογικά κίνητρα, καθότι πολλές από τις αυξήσεις ασφαλίστρων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν αποτέλεσμα της φορολογικής πολιτικής.
Μάλιστα, τοποθετούμενος ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ και την έκπτωση του 10% που θα θεσπιστεί για όσους ασφαλίσουν τις κατοικίες τους είπε ότι, για να γίνει ελκυστικό το μέτρο η έκπτωση οφείλει να είναι της τάξης του 30%.
Σχετικά με την περαιτέρω αυστηροποίηση του εποπτικού πλαισίου Solvency II υποστήριξε ότι λειτουργεί κατά των μακροχρόνιων εγγυήσεων και πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην περιορίζουν τις πωλήσεις τους σε ετήσιες ασφαλίσεις.
Τέλος, σχολιάζοντας την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμιαίας από την Ελλάδα δήλωσε ότι σαφώς θα αλλάξει τη στρατηγική επενδύσεων της αγοράς, αφού οι ασφαλιστικές θα μπορούν να δεσμεύουν κεφάλαια και σε Ελληνικά ομόλογα όπως και σε ελληνικούς εταιρικούς κύκλους, όμως διευκρίνησε ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω ώστε ο κλάδος να τοποθετηθεί περισσότερο δυναμικά στην οικονομία μας.
Ο κ. Ν. Αντιμησάρης υπογράμμισε ότι η θετική συγκυρία για την ελληνική οικονομικά θα φέρει αύξηση εργασιών και πολλές νέες θέσεις εργασίας για την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ πρόσθεσε ότι οι τελευταίες κρίσεις που βίωσε η χώρα οδήγησαν στη μείωση της αβεβαιότητας από την οποία διακατέχονταν ο μέσος πολίτης.
Η ανάπτυξη της αγοράς, όπως εξήγησε, θα προέλθει από τρία πεδία, την τραπεζική χρηματοδότηση που θα αυξήσει την παραγωγή, την ανάγκη ασφάλισης έναντι των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και τη δραστική μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων.
Ειδικά για το τελευταίο εξήγησε ότι, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει βρεθεί η φόρμουλα για τον εντοπισμό όλων των ανασφάλιστων οχημάτων.