Skip to main content

Άνοιξε ο δρόμος για προσλήψεις στις τράπεζες

Οι τρεις άξονες του νέου τραπεζικού μοντέλου.

Νέα εποχή προβάλλει για τις τράπεζες, καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας αλλάζει πλήρως, πατώντας σε τρεις άξονες, την ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση και τις προσλήψεις.

Οι ελληνικές τράπεζες θα διαφοροποιήσουν σταδιακά το προφίλ τους όπως και τη δομή τους, ενώ ήδη κάποιες ξεκινούν αλλαγή πολιτικής, προσλήψεις και αναπτύσσουν με τρόπο ταχύτερο την ψηφιακή εικόνα τους.

Επίσης, τα πιστωτικά ιδρύματα δημιουργούν νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος λειτουργίας τους, συντηρώντας και σε υψηλά επίπεδα τις προμήθειες. Με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο, δε, αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις του ψηφιακού κινδύνου που απειλεί τους πελάτες τους. Συγχρόνως, η παλιά προσέγγιση «πάω ταμείο» έχει πάψει να υφίσταται για το μεγαλύτερο τμήμα του τραπεζικού δικτύου, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής, καθότι «δίπλα» στην κανονική τράπεζα αναπτύσσεται και η ψηφιακή, μιας και μεγάλο τμήμα των συναλλαγών διενεργείται πια μέσα από το cloud.

Προς το τέλος οι εθελούσιες

Ασφαλώς οι εθελουσίες μπορεί να αποτελούν επιλογή αλλά διενεργούνται κάτω από συνθήκες και με θετικό πρόσημο, αφού πρέπει να αποχωρήσουν κάποιοι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας κοντά στη σύνταξη και τη θέση τους να λάβουν νεότεροι υπάλληλοι, εκπαιδευμένοι στις νέες τεχνολογίες.

Επομένως οι εθελουσίες βρίσκονται στο τέλος τους συνολικά, αλλά έχουν ολοκληρωθεί και εκείνες που επεδίωκαν «τυφλά» τη μείωση του προσωπικού, μιας και τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν λίγο πολύ επιτύχει τα μεγέθη που έπρεπε, ενώ και το κλείσιμο των καταστημάτων κάπου εδώ ως πολιτική ολοκληρώνει τον κύκλο της.

Τα παραπάνω αφορούν τις συστημικές τράπεζες, μιας και τα πράγματα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση σε ό,τι αφορά τις μη συστημικές και είναι δύσκολο έως αδύνατον κανείς να καθορίσει τα νέα δεδομένα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται μια μικρή εθελουσία ακόμη στην Alpha Bank, αλλά και στην Πειραιώς που είναι η μόνη τράπεζα η οποία εξαιτίας των πολλών συγχωνεύσεων διατηρεί μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού. Και η Εθνική μίλησε για μικρή και στοχευμένη εθελουσία κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριμήνου, μιας και πρόκειται για την τράπεζα με τον πιο μεγάλο αριθμό προσωπικού το οποίο βρίσκεται κοντά στη σύνταξη.

Ο ρόλος της κερδοφορίας

Παρ’ όλα αυτά, ο μετασχηματισμός της Εθνικής και οι πολλαπλές εθελουσίες όλων των τραπεζών άδειασαν τον χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πια οι δυνατότητες προσλήψεων, κάτι που ασφαλώς το επιτρέπει και ο SSM, μιας και τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εμφανίζονται εκ νέου κερδοφόρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων τραπεζών, οι εργαζόμενοί τους στην Ελλάδα είναι: 8.236 για την Πειραιώς, 6.272 για τη Eurobank και 5.958 για την Alpha Bank, ενώ σε ό,τι αφορά την ΕΤΕ ανέρχονται σε 6.907. H Εurobank ήδη προχωράει σε προσλήψεις, μιας και επιμένει σε ένα προφίλ στο οποίο η ψηφιακή τεχνολογία θα έχει μεγαλύτερη θέση στις εργασίες της. Πολύ σύντομα ετοιμάζονται να την ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες, κάτι απολύτως αδιανόητο στο προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, στην Ελλάδα η Alpha Bank διατηρεί 280, η Eurobank 274 και 387 η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τα καταστήματα της ΕΤΕ ανέρχονται σε 318. Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, δύσκολα θα κλείσουν άλλα καταστήματα, μιας και τα περισσότερα έχουν μεταβληθεί σε κέντρα εξυπηρέτησης πελατών, καθώς τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο είναι λίγα τα καταστήματα με ταμεία και πάντως δεν έχουν την καθημερινή κίνηση με τα μετρητά.

Το προφίλ δεξιοτήτων

Όλες οι τράπεζες δουλεύουν με επιμέλεια την εκ νέου ανάπτυξή τους στο εξωτερικό, ενώ σε αυτόν τον αγώνα η Eurobank και η Alpha Bank υπερέχουν.

Από τους καλά αμειβόμενους παραμένουν οι εργαζόμενοι στον τραπεζικό χώρο, ενώ πλέον ξεκινάει και μια ουσιαστική διαφοροποίηση στους μισθούς, καθώς οι δεξιότητες στον χώρο αυτό αποτιμώνται πλέον ειδικά στους νεοπροσλαμβανόμενους. Στην πλειονότητά του το τραπεζικό προσωπικό της χώρας έχει υψηλού επιπέδου σπουδές, γνώση και εμπειρία.

Ας σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν πολύ καιρό να πραγματοποιήσουν προσλήψεις.

Όλες οι αλλαγές στις τράπεζες σε επίπεδο προσλήψεων μέχρι τώρα αφορούσαν ανώτερα επίπεδα και μάλιστα στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο απαιτείτο από θέσεις που «χήρευαν». Στην παρούσα φάση τα πιστωτικά ιδρύματα πραγματοποιούν προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες, ασχέτως αν υπάρχουν και αποχωρήσεις μέσω εθελουσιών, οι οποίες δεν θα συνεχιστούν επί μακρόν.

Σε επίπεδο αμοιβών αυτές διαμορφώνονται σε ετήσιους μέσους όρους 48 χιλ. ευρώ ανά εργαζόμενο και κινούνται από 43 χιλ. ευρώ έως 51 χιλ. ευρώ στις τέσσερις τράπεζες, σύμφωνα με τους μέσους όρους που τα πιστωτικά ιδρύματα δημοσιοποιούν.