«Στροφή» προς τους πιο έμπειρους εργαζόμενους φαίνεται ότι κάνουν φέτος οι επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στον αυξημένο ανταγωνισμό, αλλά και να προσφέρουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες.
Σε συνδυασμό με την επιλογή της υπογραφής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, φαίνεται ότι επιχειρείται να ξεπεραστεί το μειονέκτημα των χαμηλών αποδοχών που λειτουργούσε ως αντικίνητρο. Έτσι, επιλέγονται εργαζόμενοι από τις ηλικιακές κατηγορίες που θεωρούνται ως οι πλέον παραγωγικές, δηλαδή άνω των 30 ετών, με την προσθήκη της σταθερότητας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες που δημιουργούσαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη», αναφορικά με τις προσλήψεις του Απριλίου, επιβεβαιώνουν την αλλαγή τάσης που έχει ξεκινήσει στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 123.079 νέων θέσεων εργασίας που προέκυψαν κατά το συγκεκριμένο μήνα, οι 84.050 (ποσοστό 68,28%) είναι σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών. Άρα, σχεδόν οι επτά στις δέκα νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην αφετηρία της θερινής τουριστικής περιόδου θεωρητικά καλύφθηκαν από πιο έμπειρο προσωπικό. Ειδικότερα, 41.254 θέσεις αφορούσαν τις ηλικίες 30-44 ετών (ποσοστό 33,51%).
Άλλες 41.392 θέσεις απευθύνθηκαν στην κατηγορία που βρίσκεται πιο κοντά στη συνταξιοδότηση, 45-64 ετών (ποσοστό 33,63%), και οι υπόλοιπες 1.404 θέσεις καλύφθηκαν από ηλικιωμένους εργαζόμενους άνω των 65 ετών. Την ίδια στιγμή, από την αρχή του έτους διαπιστώνεται μια τάση υπογραφής περισσότερων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ως αντιστάθμισμα στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, το 55% των νέων προσλήψεων (513.343) ήταν με όρους πλήρους απασχόλησης. Στον αντίποδα 331.841 προσλήψεις έγιναν υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης (ποσοστό 35,72%) και άλλες 83.928 (ποσοστό 9,03%) αφορούσαν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.
Μερική απασχόληση
Η νέα τάση, όπως διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας, είχε αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από τη χειμερινή περίοδο. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αναφέρονται στο δ’ τρίμηνο του 2022 μπορεί να κατέγραφαν την ανεργία στο 11,9% (έχει υποχωρήσει στο 10,9% τον Μάρτιο του 2023), αλλά παράλληλα παρουσίαζαν τη μείωση του ποσοστού της μερικής απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (69,6%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (19,8%). Αντίστοιχα, το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανήλθε σε 8,1%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,3%. Η μερική απασχόληση εμφάνισε αύξηση κατά 10,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά την ίδια στιγμή παρουσίασε μείωση κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα η προσωρινή απασχόληση μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (-24,7%), ενώ εμφάνισε μικρή αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (2,1%).
Αναζήτηση εργασίας
Πάντως, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται ότι η πλειονότητα των ανέργων (63,7%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι). Επίσης, οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει μέχρι δευτεροβάθμια εκπαίδευση (63,1%). Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) ανέρχεται σε 20,2%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) ανέρχεται σε 13,3%.