Τα κόκινα δάνεια φαίνεται να αποτελούν μια σημαντική ανησυχία για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που μεταφέρεται και από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που ανακοινώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δικαιολογούν αυτήν την ανησυχία, παρά το γεγονός πως κάποιες τράπεζες λαμβάνουν σχετικά μεγάλες προβλέψεις για νέα NPEs μέσα στη χρονιά. Ο τελικός σχηματισμός (νέα κόκκινα δάνεια και εκείνα που πέρασαν από την κατάσταση των μη ενήμερων σε εκείνη των ενήμερων) είναι αρνητικός σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς (στο πρώτο τρίμηνο του έτους) και συγκεκριμένα -65 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. ευρώ για τη Eurobank και -20 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank. Tην ίδια στιγμή, η Eurobank λαμβάνει προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια της τάξης του 76%, η Τράπεζα Πειραιώς της τάξης του 55% και 40% είναι η πρόβλεψη της Alpha Bank, πάντα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι τράπεζες στα αποτελέσματά τους για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
Ο υψηλός πληθωρισμός και τα συνεπακόλουθα υψηλά επιτόκια δημιουργούν μια κατάσταση αυξημένης δυσκολίας για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα, δε, καθώς εκτιμάται ότι ο σημερινός κύκλος επιτοκιακών αυξήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Γιατί, όμως, μέχρι στιγμής τα δάνεια δεν έχουν χτυπήσει «κόκκινο»; Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, η επιλογή από τις τράπεζες προκειμένου να χορηγήσουν τα νοικοκυριά δεν ήταν τυχαία. Μετά την πολυετή κρίση, τα δάνεια που δόθηκαν, κυρίως για στέγαση, ήταν λελογισμένα και δόθηκαν σε δανειολήπτες που μπορούσαν να τα υποστηρίξουν, έστω και με αλλαγή δεδομένων.
Το «πάγωμα» δε των δόσεων, τουλάχιστον στα νοικοκυριά, διασφαλίζει μερικώς πως δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα η εικόνα των NPEs. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, οι μεγαλύτερες από αυτές, στο πλαίσιο και της ύπαρξης ρευστότητας, προτίμησαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ώστε να μην προσαυξήσουν το κόστος της λειτουργίας τους.
Μέριμνα ενίσχυσης των χορηγήσεων
Τα δάνεια που χορηγούνται σχετίζονται πλέον με το RRF, όπου το κόστος είναι εξαιρετικά διαφορετικό. Το κρίσιμο ζήτημα για τις τράπεζες στην παρούσα φάση είναι πως η συγκεκριμένη κατάσταση περιορίζει τις χορηγήσεις, γεγονός το οποίο ενδέχεται να φρενάρει την ίδια την οικονομία, αλλά και να μην επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε βάθος χρόνου σε μια ουσιαστική κερδοφορία, όταν τα κέρδη από τόκους δεν θα είναι τόσο υψηλά όσο σήμερα.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, είναι 2,23% για την Alpha Bank, 2,53% για τη Eurobank και 2,40% για την Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από τόκους διαμορφώνονται σε 446 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 366 εκατ. για τη Eurobank και 364 εκατ. για την Alpha Bank. Παράλληλα, το καθαρό εισόδημα από προμήθειες για τη Eurobank ανήλθε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 100 εκατ., της Alpha σε 77 εκατ. και της Πειραιώς σε 121 εκατ. ευρώ.
Μέριμνα των τραπεζών στην παρούσα φάση είναι να ενισχύσουν τις πραγματικές τους εργασίες, που είναι οι χορηγήσεις, και εξ αυτού του λόγου μελετούν την κατά το δυνατόν διαφοροποίηση των προϊόντων τους.