Ο πολύ χαμηλός πολλαπλασιαστής κερδοφορίας Ρ/Ε (τιμή μετοχής/κέρδη) που παρουσιάζει από το 2022 το Χρηματιστήριο Αθηνών εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί συγκαταλέγεται ανάμεσα στα top 3 χρηματιστήρια παγκοσμίως όσον αφορά τις αποδόσεις του 2023, με κέρδη άνω του 22%.
Ειδικότερα το P/E του Χρηματιστηρίου το 2022 διαμορφώθηκε στο 7, φέτος αναμένεται να κυμανθεί στο 8 και στο 7,1 για το 2024, εκτιμήσεις που δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν πως οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να είναι υποτιμημένες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης –όπως αποτυπώνεται και στον πίνακα– έχουν έναν μέσο όρο πολλαπλασιαστή κερδοφορίας στο 10,10 με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της 16ης Μαΐου και, μάλιστα, χωρίς τη συνεισφορά σημαντικών έκτακτων γεγονότων, που ήταν ένας αστερίσκος στην περσινή δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι καλές και υγιείς εισηγμένες είναι αρκετά ελκυστικές και ήδη η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας επανήλθε και ξεπέρασε τα υψηλά της 1ης Μαρτίου, επιστρέφοντας στα επίπεδα της 19ης Σεπτεμβρίου 2014.
Η μερισματική απόδοση
Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων η μερισματική απόδοση κινείται στο 4,5%, η οποία είναι ικανοποιητική, αφού βρίσκεται πάνω από την απόδοση των εντόκων γραμματίων και πολύ παραπάνω από μια προθεσμιακή κατάθεση.
Είναι αρκετοί οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης που διαπραγματεύονται με μονοψήφιο P/E ή και με υψηλή μερισματική απόδοση, σε μια οικονομία που προσδοκά
θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, με μονοψήφιο P/E διαπραγματεύονται οι μετοχές της Hellenic Energy, της Autohellas, της Viohalco, της Aegean Airlines, της ΓΕΚ Τέρνα, της ElvalHalcor, της Mytilineos, του ΟΠΑΠ και του ΟΛΠ. Τα P/E κινούνται μεταξύ 26,24, που είναι το υψηλότερο, της Coca Cola HBC, και 2,54, το χαμηλότερο, της Hellenic Energy.
Είναι προφανές ότι -με μια πρώτη ματιά τουλάχιστον- τέτοιοι δείκτες P/E θεωρούνται σαφώς ελκυστικοί, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο μέσα στο 2023 όσο και κατά τα επόμενα 4-5 έτη, λόγω και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης.
Πολύ χαμηλοί δείκτες P/E
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτοί οι πολύ χαμηλοί δείκτες P/E θα πρέπει να ερμηνευθούν ως αποτέλεσμα της ύπαρξης μη λειτουργικών κερδών σε κάποιες εταιρείες (π.χ., υπεραξίες από αποτίμηση της εύλογης αξίας ακινήτων στον κλάδο του real estate), των ιδιαίτερα εξαιρετικών επιδόσεων του 2022 ορισμένων εταιρειών, επιδόσεις που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επαναληφθούν φέτος (π.χ., διυλιστήρια, Viohalco, ElvalHalcor).
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και για εταιρείες που πιθανολογείται βάσιμα πως φέτος δεν θα επαναλάβουν τα περσινά τους αποτελέσματα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι και μέσα
στο 2023 θα σημειώσουν ισχυρές επιδόσεις και πιθανότατα θα διατηρήσουν ικανοποιητικό δείκτη P/E, ακόμη και με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη της φετινής χρονιάς.
Επίσης, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που προβλέπεται φέτος να ενισχύσουν περαιτέρω την κερδοφορία τους (π.χ., Mytilineos, Cenergy, Jumbo, Ideal, Τιτάν, Quest Holdings, Αεροπορία Αιγαίου, Autohellas, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά αποτελέσματα) ή και εκείνες που έχουν τις προϋποθέσεις να επαναλάβουν μια πολύ καλή χρονιά, σημειώνοντας τις ίδιες ή και υψηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με το 2022 (π.χ., ΟΠΑΠ).
Μια διαφορετική περίπτωση είναι ο ΟΛΠ, που ενδεχομένως φέτος να μην επαναλάβει την περσινή υψηλή λειτουργική του κερδοφορία, αλλά πολύ πιθανόν επίσης να μην επιβαρυνθεί με τα έκτακτα κονδύλια που λογιστικοποίησε πέρυσι.