Στην «πρίζα» έχει μπει εδώ και λίγες ημέρες η διμερής, διάρκειας 10 ετών σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreement- PPA) μεταξύ της ΔΕΗ (ως ηλεκτροπαραγωγού) και όλων των εταιρειών του ομίλου της Βιοχάλκο στην μέση και υψηλή τάση (ως καταναλωτές) που υπεγράφη πρόσφατα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Ν».
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα για δυο λόγους: Πρώτον, επειδή σηματοδοτεί το ουσιαστικό «άνοιγμα» της αγοράς των PPA στη χώρα. Και δεύτερον, επειδή συνιστά παράλληλα και ένα μεγάλο βήμα προς τη στροφή της ενεργοβόρου βιομηχανίας σε λύσεις που τους διασφαλίζουν πρόσβαση σε «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια με ανταγωνιστικές τιμές και ορατότητα για το ενεργειακό τους κόστους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θωρακίζοντάς τες από την μεταβλητότητα που πηγάζει από τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας στα χρηματιστήρια.
Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για άρση του πλαφόν αποζημίωσης ανά τεχνολογία στη χονδρεμπορική αγορά για τα PPA με φυσική παράδοση ήρε ένα από τα βασικά εμπόδια για την σύναψη της σύμβασης που ξεκίνησε να εκτελείται πρόσφατα. Η σύμβαση –που καλύπτει το σύνολο της κατανάλωσης του Ομίλου που υπολογίζεται σε 1,2 Τεραβατώρες ετησίως- έχει την μορφή PPA με φυσική παράδοση σε πρώτη φάση και θα μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό PPA σε δεύτερη φάση.
Διακρίνεται δε σε δυο χρονικές περιόδους, με διαφοροποιήσεις στο «καλάθι» της ηλεκτροπαραγωγής: Έως το τέλος του 2024, η συμφωνία αφορά ποσότητες ρεύματος από το χαρτοφυλάκιο των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ για τα επόμενα χρόνια η Βιοχάλκο θα εξασφαλίζει αποκλειστικά «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά του ομίλου της ΔΕΗ (που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση κατασκευής), μαζί τα αντίστοιχα πιστοποιητικά εγγύησης προέλευσης.
Βάσει του PPA, κατά την πρώτη περίοδο, η παράδοση ενέργειας πραγματοποιείται μέσω δήλωσης των διμερών συμβολαίων στην αγορά. Στην αγορά, από την πλευρά του πωλητή βρίσκεται η ΔΕΗ, ενώ από την πλευρά του αγοραστή βρίσκεται ο ΗΡΩΝ, ο οποίος αποτελεί τον προμηθευτή που εκπροσωπεί την κατανάλωση του ομίλου Βιοχάλκο. Με τον τρόπο αυτό, πρακτικά ο όμιλος Βιοχάλκο δεν αποτελεί πελάτη της ΔΕΗ, αλλά του ΗΡΩΝΑ. Κι επειδή οι συναλλαγές για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας του PPA θα περνούν μέσα από το χρηματιστήριο, ο ΗΡΩΝ θα τις διαχειρίζεται με βάση το προφίλ κατανάλωσης των εργοστασίων της βιομηχανίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν του PPA με τη ΔΕΗ, ο όμιλος της Βιοχάλκο έχει δρομολογήσει την υπογραφή και άλλων αντίστοιχων συμβολαίων με τρίτους παραγωγούς ΑΠΕ, που αφορούν κατά κύριο λόγο σε σταθμούς αιολικής ενέργειας, με τον ΗΡΩΝΑ να αποτελεί τον προμηθευτή που θα διαχειριστεί όλες αυτές τις ποσότητες στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αποτελεί επιστέγασμα της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται εσχάτως στην ελληνική αγορά PPA, συμπεριλαμβάνεται μαζί με την Πορτογαλία και την Ιταλία στις αγορές της Νότιας Ευρώπης με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με στοιχεία της ICIS. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε και το 10ετές PPA που υπέγραψε η κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την RWE Renewables (ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή) με την χαρτοβιομηχανία Sofidel μέσω του οποίου η μονάδα της ιταλικής χαρτοβιομηχανίας στην Κατερίνη θα τροφοδοτείται για δέκα χρόνια με «πράσινο» ρεύμα από το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΜΕΤΩΝ που αναπτύσσεται στο Αμύνταιο της Δυτικής Μακεδονίας.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε PPA μεταξύ της MYTILINEOS και της πορτογαλικής EDPR για αιολικά πάρκα 78 ΜW της τελευταίας, με την MYTILINEOS να έχει συνάψει μεγάλα PPA και με offtakers στο εξωτερικό, όπως η νορβηγική Statcraft, η πολυεθνική Saint Gobain και η Vodafone. Tο δε PPA που θεωρείται «ορόσημο» για την αγορά είναι αυτό που υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι η Cero Generation (όμιλος Macquarie) με τον ελβετικό ενεργειακό όμιλο Axpo Trading για την πώληση της ενέργειας που θα παράγει το φωτοβολταϊκό πάρκα ισχύος 100 MW που κατασκευάζει στην περιοχή της Προσότσανης, μόλις ολοκληρωθεί.