Τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση δυναμικής διαχείρισης κινδύνων εν μέσω αβέβαιων καιρών ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών,που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου, υπό την αιγίδα της της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ένα «θετικό πρόσημα στη λέξη κρίση» επιχείρησε να βάλει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε., Αθηνά Χατζηπέτρου, στην αρχή της τοποθέτησής της. Όπως συμπλήρωσε, «ας επεξεργαστούμε μια συσχέτιση. Κρίση, στόχοι, καινοτομία, τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να δημιουργήσουν μια συσχέτιση. Ενδεικτικά, η ανάγκη για καινοτομία σχετίζεται και με την κρίση. Είδαμε τα βήματα που έγιναν στην πανδημία. Άρα, η κρίση είναι το εφαλτήριο και βαδίζουμε στην ανάπτυξη. Η συσχέτιση όλων των λέξεων, έχει από μόνη της μια σημασία. Όλα τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, είναι το εφαλτήριο για να πάμε μπροστά και ως χώρα. Έχουμε μια φαρέτρα που δεν υπήρξε ποτέ, με μια χρηματοδότηση που δεν υπήρξε ποτέ. Η Αναπτυξιακή τράπεζα εφαρμόζει τροχιοδεικτική βολή κι έτσι κατευθύνουμε τις επενδύσεις στους σωστούς τομείς, μετά από ανάλυση των δεδομένων». Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση προς της μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημείωσε: «Ερχόμαστε με ένα καινούργιο, φρέσκο τρόπο να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα με πρόσβασή των ΜμΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δημιουργήσαμε πρόσφατα μια πλατφόρμα με το όνομα “Know Your Customer” και μέσα από αυτήν αρχικά κάνουμε έναν πρώτο έλεγχο, για να φανεί αν η επιχείρηση είναι δυνητικά χρηματοδοτούμενη. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος δέχεται τις προσφορές των τραπεζών. Το σύστημα αυτό έχει προνόμια για όλους. Είναι διαφανές, διαμοιράζει τα δεδομένα στους φορείς για τον έλεγχο, είναι πλήρως λειτουργικό με ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και ΤΕΙΡΕΣΙΑ». Η ίδια τόνισε ακόμη ότι η συζήτηση του ρίσκου έχει μετατραπεί σε μια συζήτηση ευκαιρίας. «Οι ευκαιρίες είναι πάντα συνδεδεμένες με το ρίσκο» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Πέτρος Καπασούρης, γενικός διευθυντής της Τειρεσίας ΑΕ, σημείωσε πως «στο νέο περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, η σωστή διαχείριση κινδύνων γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη και πιο απαιτητική, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται και ευκαιρίες. Οι νέες τεχνολογίες μας έχουν δώσει νέες δυνατότητες, με τις οποίες υποστηρίζουμε πιο αποτελεσματικά τις συναλλαγές, που πλέον πραγματοποιούνται από απόσταση και ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, παρέχουμε πλέον στις τράπεζες δεδομένα 24/7, ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν άμεσα π.χ. ένα αίτημα δανείου €3.000 που υποβάλλεται μέσω e-banking αργά το βράδυ και να μπορέσουν να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά με τη χρηματοδοτική τους διαδικασία».
Ο κ. Καπασούρης πρόσθεσε ότι «η εμπιστοσύνη είναι το νόμισμα του μέλλοντος, διότι πλέον οι συναλλαγές είναι παγκόσμιες και ολοένα και πιο απρόσωπες. Η Τειρεσίας συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αγορά με το ΤΣΕΚ, την ηλεκτρονική της πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις. Μέσα από αυτή, όλες οι επιχειρήσεις, ακόμα και οι μικρές, που δεν έχουν οικονομικές γνώσεις και πόρους, μπορούν ανά πάσα στιγμή, online, με διαφάνεια και χαμηλό κόστος, να αποκτήσουν την αξιόπιστη πληροφόρηση της Τειρεσίας για τις εμπορικές τους συνεργασίες κι έτσι να κινηθούν με πίστωση, αυξάνοντας το πελατολόγιο και μειώνοντας τον κίνδυνο».
Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της EXL Consulting, Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, έσπευσε να διαχωρίσει τη διαχείριση κινδύνων «στην προ 2008 εποχή και μετά», όπως είπε. «Αρχικά μιλούσαμε για το φαινόμενο “black swan”. Τι έγινε μετά; Άρχισαν να έρχονται κατά σμήνη, απανωτά, όλο και πιο μεγάλοι κίνδυνοι. Οι επιχειρήσεις πρέπει να μεγιστοποιούν τις ευκαιρίες που οι κρίσεις παρουσιάζουν. Η διαχείριση κινδύνων έχει μεν κόστος, δίνει όμως και καρπούς. Οι επιχειρήσεις είναι “καράβια που πρέπει να ταξιδεύουν με όλους τους καιρούς”» τόνισε. Ο ίδιος παρατήρησε ακόμη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις άρχισαν να ασχολούνται τα τελευταία χρόνια μόνο με τη διαχείριση κινδύνων.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, προχώρησε σε διαχωρισμό των κινδύνων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς. Όπως εξήγησε, «οι εξωτερικοί αφορούν σε όσα συνέβησαν λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης. Οι εσωτερικοί αφορούν στις παθογένειες που διαχρονικά χαρακτηρίζουν την ελληνική Οικονομία. Για το πρώτο η χώρα έκανε ότι ήταν εφικτό. Πολλές παθογένειες δεν έχουν ακόμη επαρκώς διορθωθεί. Την κρίση την περνάμε καλύτερα από άλλα κράτη, βρισκόμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Ο ίδιος μίλησε για τρεις στόχους που πρέπει να υπάρχουν: «Ο πρώτος είναι ένα υγιές τραπεζικό στοίχημα, το “άνοιγμα της βεντάλιας” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο δεύτερος η επενδυτική βαθμίδα. Ο τρίτος έχει να κάνει με την γρήγορη απορρόφηση των 70 εκατ. ευρώ. Με αυτή την εξέλιξη, η χώρα δεν θα έχει τίποτα να φοβηθεί για το μέλλον».
Ο οικονομικός διευθυντής της Teleperformance, Γιώργος Αθανασίου, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ένα βασικό πλεονέκτημα, «έχει περάσει μια μεγάλη κρίση με συνέπειες, που την έχει βοηθήσει να επαναπροσδιοριστεί». Όπως είπε, «στην Teleperformance είμαστε σε μια προνομιακή θέση, καθώς έχουμε περάσει “δια πυρός και σιδήρου”. Διαθέτουμε την τεχνογνωσία, την κουλτούρα και την εμπειρία να μπούμε δυναμικά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η άντληση προσωπικού. Το μέλλον θα το ορίσει ένας συνδυασμός επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό και επένδυσης στην καινοτομία και στην τεχνολογία. Δημιουργούμε νέα μοντέλα επιχειρηματικής λειτουργίας, πιο αποτελεσματικά». Κλείνοντας, σημείωσε: «Οι μεγαλύτερες προκλήσεις μπορεί να αφορούν λ.χ. σε μια νέα υγειονομική κρίση, είτε κάποια γεωπολιτική. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αβεβαιότητα που μπορεί να εμφανιστεί μπροστά μας».
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Capital, Βάσω Αγγελέτου.