Skip to main content

Ιστορικό ρεκόρ επιδόσεων για τις εισηγμένες

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι λόγοι εκτόξευσης το 2022 κύκλου εργασιών, EBITDA και καθαρής κερδοφορίας

Μια ανεπανάληπτη χρονιά από πλευράς κερδοφορίας ήταν το 2022 για τις εισηγμένες εταιρείες.

Φθάνοντας στα μισά των ισολογισμών με 70 εισηγμένες (ποσοστό 45,45% σε σύνολο 154 εισηγμένων), καταγράφεται αύξηση καθαρών κερδών 58,08% σε σύγκριση με το 2021. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έχουν φθάσει τα 5,326 δισ. ευρώ από 3,369 δισ. ευρώ το 2021.

Εφόσον όμως προσθέσουμε και τη συνολική επίδοση του 2022 των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που έφθασαν τα 3,269 δισ. ευρώ, το τελικό αποτέλεσμα για 74 εισηγμένες φθάνει τα 8,6 δισ. ευρώ. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση (47%) που εμφανίζει ο συνολικός κύκλος εργασιών το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Η πολλαπλάσια άνοδος του τζίρου σε σύγκριση με τον πληθωρισμό δείχνει την ισχυρή ώθηση που απέκτησαν οι εταιρείες από την κατακόρυφη άνοδο των πωλήσεων εξαιτίας του πληθωρισμού, οι οποίες έφθασαν τα 91,013 δισ. ευρώ από 62,001 δισ. ευρώ το 2021. Ταυτόχρονα η λειτουργική κερδοφορία την παρελθούσα χρήση για τις 70 εισηγμένες εκτοξεύθηκε στα 12,046 δισ. ευρώ από 8,587 δισ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας άνοδο 40,28%.

Η έκρηξη της κερδοφορίας οφείλεται -μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι υλοποιήθηκε μια σειρά σημαντικών επενδύσεων, οι οποίες δεν είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη δεκαετία λόγω των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες άρχισαν να αποδίδουν το 2022, δηλαδή μετά την πανδημική κρίση.

Στις κυρίαρχες τάσεις στους κλάδους που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα περιλαμβάνονται οι τράπεζες, οι οποίες σταδιακά ενδυναμώνουν το οργανικό τους αποτέλεσμα, και οι εταιρείες ενέργειας και διύλισης. Και επιμέρους, ωστόσο, απαντώνται περιπτώσεις που εκμεταλλεύθηκαν τη δυναμική του τουρισμού (Autohellas, Μοτοδυναμική, Aegean, ΟΛΠ) για να καταγράψουν τις καλύτερες επιδόσεις της ιστορίας τους.

Μπορεί να υπάρχει η βασική ένσταση ότι τα μεγέθη είναι πληθωρισμένα, ωστόσο έχουν υποστεί τις επιδράσεις των αυξήσεων των τιμών. Πάντως, η αύξηση που καταγράφεται σε όλες τις βασικές γραμμές της δραστηριότητας και της κερδοφορίας ξεπερνάει μακράν τον παράγοντα του πληθωρισμού.

Ενεργειακή επίδραση

Υπάρχει επίσης σημαντική επίδραση από την αύξηση των ενεργειακών τιμών, ειδικά σε εταιρείες που συνδέονται με την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος. Η οποία ωστόσο επιβαρύνεται με ειδικούς φόρους που έρχονται να περιορίσουν είτε τα λειτουργικά κέρδη (Μυτιληναίος, ΔΕΗ) είτε την τελική γραμμή (650 εκατ. ευρώ διυλιστήρια). Εκτός από την ειδική φορολόγηση, υπάρχουν δεκάδες έκτακτα κέρδη. Και εδώ ωστόσο υπάρχουν επιχειρήματα που στρογγυλεύουν την εικόνα: Εκτός από τα έκτακτα κέρδη των τραπεζών στο α’ εξάμηνο από το hedging των ομολόγων και την πώληση των τμημάτων διαχείρισης πιστωτικών καρτών, υπάρχουν έκτακτες εγγραφές για νέες εθελούσιες και «προληπτική» αύξηση των προβλέψεων στο δ’ τρίμηνο της χρονιάς.

Στις μεγάλες θετικές μη επαναλαμβανόμενες εγγραφές του τριμήνου υπάρχει η συναλλαγή της Άνεμος, η οποία αυξάνει την κερδοφορία της Ελλάκτωρ κατά 497 εκατ. ευρώ, ενώ στον αντίποδα στον ΟΤΕ καταγράφεται σημαντική απομείωση της συμμετοχής στη Ρουμανία (110 εκατ. ευρώ). Πρωτίστως για το 2022 υπάρχουν τρεις εισηγμένες επιχειρήσεις (Motor Oil- Helleniq Energy, ΔΕΗ) με έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα δύο διυλιστήρια της χώρας (Motor Oil και Helleniq Energy) παρουσίασαν έσοδα πολύ υψηλότερα των 10 δισ. ευρώ. Αθροιστικά οι δύο επιχειρήσεις διύλισης αργού πετρελαίου παρουσίασαν έσοδα άνω των 30 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 60% σε σχέση με το 2021 και κατά 71% σε σχέση με το 2019.

Τα μηνύματα για το α’ τρίμηνο

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων μετά την ολοκλήρωση του α’ τριμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει με βάση τις εκτιμήσεις των διοικήσεων, όπως αυτές εκφράστηκαν κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προηγούμενου έτους.

Το βασικό ζητούμενο επομένως έχει επιτευχθεί, οι εισηγμένες εμφανίζονται φθηνότερες με βάση την κερδοφορία τους σε σχέση με πέρυσι και διεκδικούν με αξιώσεις το 2023 να επιτύχουν, αν όχι υψηλότερες, σίγουρα πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά μεγέθυνσης της κερδοφορίας τους, η λιανική ευνοείται από την αύξηση του ΑΕΠ, ο τουρισμός δείχνει να υποστηρίζει πολλούς και σημαντικούς κλάδους, από τις μεταφορές ως και το real estate.