Στον έλεγχο του ομίλου Βενέτη περνάει το «θεϊκό» παγωτό, καθώς όπως γνωστοποίησε ο κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης επήλθε συμφωνία μεταξύ του ιδίου και των πιστωτριών τραπεζών για την εξαγορά της «Παγωτά Δωδώνη», μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος του προτιμητέου επενδυτή που ανέδειξε η σχετική διαγωνιστική διαδικασία τον περσινό Ιούλιο.
«Βρέθηκε λύση για να μπει η «Δωδώνη» σε διαδικασία εξυγίανσης για τα επόμενα τρία χρόνια. Υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες για να γίνει η εξαγορά των δανείων και των μετοχών». Όπως τόνισε τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η διαδικασία τον υπαγορεύουν οι τράπεζες, ενώ σε ο,τι αφορά στο τίμημα, δεν έγινε γνωστό, ωστόσο ο κ. Μονεμβασίωτης ανέφερε ότι η Βενέτης αύξησε κατά 15% την προσφορά που είχε καταθέσει στο σχετικό διαγωνισμό.
Να σημειωθεί ότι στο deal περιλαμβάνεται πέρα από το σήμα και το εργοστάσιο παγωτού της εταιρείας καθώς και όποιο άλλο ακίνητο κατέχει.
Όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτη «μαζί με το πλάνο εξυγίανσης θα «τρέξει» και πλάνο ανάπτυξης, το οποίο θα προβλέπει κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το άνοιγμα 12 καινούργιων σημείων με το σήμα «δωδώνη» (10 καταστήματα franchise και 2 εταιρικά).
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία First Runner που είχε αναδειχθεί τον περασμένο Ιούλιο προτιμητέος επενδυτής στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία απέσυρε τελικά το ενδιαφέρον της στις αρχές της φετινής χρονιάς.
Το ιστορικό της διάσωσης
Η προσπάθεια διάσωσης της «Παγωτά Δωδώνη» μετρά πέντε χρόνια ενώ η ιστορία της ξεκινά το 1967 στην Κυψέλη όπου λειτούργησε το πρώτο γαλακτοπωλείο του Βασίλη Μπλέτσου και της Σοφίας Ξήτα. Το 1970 ξεκινά η παραγωγή και διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα. Το 1977 η εταιρεία μεταφέρεται στην Παλλήνη δημιουργείται η παραγωγική της μονάδα. Το 1984 ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα με τη μορφή τζελατερίας στην Κηφισιά και το 1986 αντίστοιχο κατάστημα μέσω franchising στο Χαλάνδρι.
Το 1999 η εταιρεία εξαγοράζεται από την Valtop Holdings Limted με έδρα την Κύπρο, συμφερόντων Άγγελου Πλακόπητα.
Το 2007 η εταιρεία εξαγοράζεται από νέο επενδυτικό σχήμα (NBGI private equity της Εθνικής Τράπεζας 90% και μέτοχοι 10%) και το δίκτυο ξεπερνάει τα 150 καταστήματα.
Το 2012 μεγάλη πυρκαγιά προξενεί μεγάλες καταστροφές στο εργοστάσιο στην Παλλήνη και η παραγωγή μεταφέρεται προσωρινά αλλού. Το 2013 το εργοστάσιο ανακαινίζεται με το κόστος να φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.
Το 2016 με την πώληση της NBGI Private Equity από την Εθνική Τράπεζα η «παγωτά δωδώνη» πέρασε σε εταιρεία – όχημα ειδικού σκοπού και τα χρέη ξεκίνησαν να συσσωρεύονται.
Το 2018 οι τράπεζες επιχειρούν να πουλήσουν για πρώτη φορά την εταιρεία και στην διαγωνιστική διαδικασία κατέθεσαν προσφορές οι Γιώτης-Γρηγόρης Μικρογεύματα και ο ινδικός όμιλος Switzgroup .
Ακολούθησαν και άλλες προσπάθειες πώλησης, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι η εταιρεία πέρασε στον έλεγχο της First Runner, που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής με προσφορά 4 εκατ. ευρώ στο διαγωνισμό που συμμετείχαν επίσης οι εταιρείες Βενέτης, Κρι Κρι, ενώ αρχικό ενδιαφέρον είχε εκφράσει και ο κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος της Creta Farm.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (31/12/2020), η Δωδώνη Παγωτά ΑΒΕΕ εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές 30 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 21,25 εκατ. ευρώ και συνολικό δανεισμό 36,12 εκατ. ευρώ.