Skip to main content

Aldi: Δεν…γλύτωσε τις ανατιμήσεις ο εκπτωτικός εμπορικός κολοσσός

Από ένα μικρό κατάστημα αρτοσκευασμάτων προέκυψε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές αυτοκρατορίες στον κόσμο.

Μετά τις δραματικές αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα οι εκπτωτικές επιχειρήσεις (discounter) μεγαλουργούν, εστιάζοντας σε προϊόντα χαμηλού κόστους. Έτσι, είναι ταιριαστό το γεγονός ότι ο εφευρέτης των Aldi γιορτάζει φέτος μια σημαντική επέτειο. Πριν από ακριβώς 110 χρόνια η οικογένεια Άλμπρεχτ ίδρυσε τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ Aldi και έθεσε τα θεμέλια για τη σημερινή εμπορική αυτοκρατορία της. Ο αρτοποιός Καρλ Άλμπρεχτ είχε ξεκινήσει ένα «εμπόριο αρτοσκευασμάτων» στο Έσσεν στις 10 Απριλίου 1913.

Από ένα μικρό κατάστημα προέκυψε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές αυτοκρατορίες στον κόσμο. Οι αδελφές εταιρείες Aldi Nord και Aldi Süd δραστηριοποιούνται πλέον όχι μόνο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά ακόμη και στην Αυστραλία.

«Με τις προσφορές τους σε χαμηλές τιμές οι εκπτωτικές επιχειρήσεις αποτελούν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σημαντικό στήριγμα για πολλά νοικοκυριά», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο ειδικός σε θέματα λιανικού εμπορίου Ρόμπερτ Κέσκες από την ιδιωτική εταιρεία ερευνών αγοράς GfK. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που σύμφωνα με την GfK, τα εκπτωτικά καταστήματα έχουν αυξήσει το μερίδιο αγοράς τους στη Γερμανία από 34,8% σε 36,9% μέσα σε μόλις 12 μήνες μέχρι το τέλος του 2022 – εις βάρος των σούπερ μάρκετ και των εξειδικευμένων λιανοπωλητών.

Μικρή ποικιλία προϊόντων σε λιτό περιβάλλον

Ωστόσο, παρ’ όλο το πρωτοποριακό του πνεύμα, δεν είναι ο αρτοποιός Κάρλ Άλμπρεχτ αυτός που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία της οικογένειας Άλμπρεχτ, καθώς αυτοί που έκαναν την εταιρεία σπουδαία ήταν οι γιοί του, Καρλ Τζούνιορ και Τέο Άλμπρεχτ. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους ανέλαβαν την ευθύνη της επιχείρησης και ανέπτυξαν την ιδέα των εκπτώσεων. Το πρώτο κατάστημα «Aldi» (συντομογραφία για το «Albrecht-Diskont») άνοιξε το 1962, πριν από 60 χρόνια. Συνταγή της επιτυχίας αποτέλεσε μια μικρή ποικιλία προϊόντων σε λιτό περιβάλλον, σε χαμηλές τιμές, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στον ανταγωνισμό, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, τα σημερινά καταστήματα Aldi έχουν ελάχιστα κοινά με εκείνα των πρώτων ημερών. Εκεί που κάποτε ο ψυχρός φωτισμός νέον και τα εμπορεύματα σε ξύλινες παλέτες χαρακτήριζαν την εικόνα των καταστημάτων, ο μοντέρνος σχεδιασμός με την ευχάριστη ατμόσφαιρα έχει επικρατήσει προ πολλού. Και, εκτός από τις κλασικές μάρκες, υπάρχουν πλέον όλο και περισσότερα επώνυμα προϊόντα. «Οι άνθρωποι σήμερα θέλουν ένα ευχάριστο περιβάλλον για ψώνια. Τα εκπτωτικά καταστήματα είχαν πολλά κενά να καλύψουν και τα κατάφεραν με επιτυχία», λέει ο Κέσκες.

Αναγκάστηκαν σε αυξήσεις

Ωστόσο, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τους – οι χαμηλές τιμές – δημιουργεί τώρα και δυσκολίες. Γιατί και αυτά τα καταστήματα αναγκάστηκαν να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές τους προσφάτως – κατ’ αναλογία ακόμη περισσότερο από πολλές επώνυμες εταιρείες, όπως αναφέρει ο Κέσκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δραστική αύξηση του κόστους ενέργειας και προμηθειών είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στις χαμηλότερες τιμές των ιδιωτικών ετικετών από όσο στις μάρκες των κατασκευαστών με τα συνήθως κατά πολύ υψηλότερα έξοδα διαφήμισης και περιθώρια κέρδους. Όμως, παραμένει καθοριστικό το ότι, παρά την αύξηση των τιμών, τα δικά τους προϊόντα παραμένουν συνήθως και πάλι σημαντικά φθηνότερα.

Είναι λοιπόν όλα ρόδινα κατά την επετειακή χρονιά; Όχι ακριβώς. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα λιανικού εμπορίου Γκέριτ Χάινεμαν από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Νίντερχαϊν, υπάρχει ένας παραμελημένος τομέας στην αλυσίδα Aldi. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο. «Οι εκπτωτικές επιχειρήσεις δεν χρειάστηκε ακόμη να ασχοληθούν σε μεγάλο βαθμό με το θέμα του διαδικτυακού εμπορίου», λέει ο ειδικός. Αλλά είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι το εν λόγω ζήτημα να απασχολήσει και αυτά τα καταστήματα. «Και τότε θα είναι δύσκολο για την Aldi, επειδή η ανταγωνίστρια Lidl έχει σημαντικό προβάδισμα εκεί».

Στην τελευταία κατάταξη του ινστιτούτου ερευνών λιανικού εμπορίου EHI της Κολωνίας, η Lidl κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση μεταξύ των δέκα κορυφαίων γερμανικών λιανοπωλητών ηλεκτρονικού εμπορίου με το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Με κύκλο εργασιών ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, η lidl.de κατέλαβε την 8η θέση στην κατάταξη. Συγκριτικά, το ηλεκτρονικό κατάστημα της Aldi δεν εμφανίζεται καθόλου στις πρώτες 100 επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και ο Χάινεμαν εκτιμά ότι η ανισορροπία θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στην Aldi.

Πηγή: Deutsche Welle