Τριάντα έξι ελληνικές επιχειρήσεις αναδείχθηκαν στις «The Most Sustainable Companies in Greece 2023» μετά από αξιολόγηση των Επιχειρηματικών Επιδόσεων στη Βιώσιμη Ανάπτυξη του «Sustainability Performance Directory», σύμφωνα με τα ESG κριτήρια, που ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του QualityNet Foundation.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, παρουσιάστηκε ο Δείκτης Βιώσιμης Ανάπτυξης «The ESG Index in Greece», σύμφωνα με τον οποίο καθορίστηκαν και ανακοινώθηκαν οι «The Most Sustainable Companies in Greece 2023». Η ένταξη των επιχειρήσεων στις «The Most Sustainable Companies in Greece» αποτελεί σήμερα την ανώτατη επιχειρηματική διάκριση Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Οι 36 εταιρείες που περιλαμβάνονται στην Ομάδα αυτή αποτελούν πρότυπα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, προέρχονται από 10 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, και διαμορφώνουν τον Επιχειρηματικό Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, είναι οι εξής: Βιομηχανία: IMERYS, ELVAL HALKOR, ALUMIL, TITAN, MAILLIS, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, NESTLE, POLYECO, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, Ενέργεια: ΔΕΗ, ENERGEAN, HELLENιQ ENERGY, MOTOR OIL, MYTILINEOS Real Estate: DIMAND, LAMDA DEVELOPMENT, PREMIA PROPERTIES Υπηρεσίες: ΟΜΙΛΟΣ QUEST, ΟΠΑΠ, ΟΜΙΛΟΣ ΥΓΕΙΑ, Λιανικό Εμπόριο: LIDL ΕΛΛΑΣ, Μεταφορές: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΟΛΠ), ATTICA GROUP, Τουρισμός: MITSIS HOTELS, Φαρμακευτικές: ΒΙΑΝΕΞ, GENESIS PHARMA, MSD, CHIESI, ΟΦΕΤ, ΒΑΥΕR, Τηλεπικοινωνίες: ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ, VODAFONE, Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα: ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, INTERAMERICAN, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ.
Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους η Χρυσούλα Εξάρχου, πρόεδρος του QualityNet Foundation επισήμανε: «Με αίσθηση ευθύνης και με δέσμευση στις αρχές της βιωσιμότητας, παρουσιάζουμε σήμερα τις εταιρείες που ηγούνται στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά θέματα και στην εταιρική διακυβέρνηση, εφαρμόζοντας στην πράξη την υπεύθυνη επιχειρηματική λειτουργία. Σε μια χρονική περίοδο, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, η απαίτηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) είναι σαφής: οι επιχειρήσεις οφείλουν να δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία για όλους και οφείλουν να δημοσιοποιούν την πρόοδο αυτή με διαφανή και έγκυρο τρόπο».
Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, οι 36 «The Most Sustainable Companies in Greece 2023», αναδείχθηκαν μέσω πολλαπλών επιπέδων τεχνικής αξιολόγησης, όπως των πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν, της ανάπτυξης διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη, της συστημικής παρακολούθησης της επίδρασής τους, μέσω πολιτικών διαδικασιών και δεικτών καθώς και του τρόπου δημοσιοποίησης των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από τις τεχνικές επιτροπές του QualityNet Foundation με την τελική́ έγκριση της κατάταξης να δίνεται από́ την Ανώτατη Κριτική́ Επιτροπή́, μέλη της οποίας είναι οι κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, Acting Γενική Διευθύντρια, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Πρόεδρος της Επιτροπής, Σοφία Εφραίμογλου – Κουνενάκη, Πρόεδρος ΕΒΕΑ και Α’ Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος Β΄ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς & Πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, Σπύρος Λιούκας, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Παναγιώτης Αλεξάκης, Καθηγητής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει μια μακρά σχέση με το QualityNet Foundation, συμμετέχοντας πολύ ενεργά στην εθελοντική προσπάθεια για την εκπόνηση του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας και ενθαρρύνοντας εταιρείες, που εκπροσωπούν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, να μπουν στη διαδικασία να μετρήσουν τις επιδόσεις τους, σε ένα ιδιαίτερα μεταβλητό, ανταγωνιστικό και απαιτητικό περιβάλλον» δήλωσε η κ. Απαλαγάκη.
Από την πλευρά της η κ. Σοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκη υπογράμμισε: «Η σημερινή εκδήλωση δείχνει ότι στη χώρα μας ο επιχειρηματικός κόσμος διακατέχεται από ενδιαφέρον, εκδηλώνει αγωνία και κινείται με πρακτικά και αποτελεσματικά βήματα για την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων και γι’ αυτό συγχαίρω τις επιχειρήσεις, τις ηγεσίες τους και τα στελέχη τους για τη συνέπεια, τη διορατικότητα και την επιμονή τους να αναδείξουν την ουσιαστική έννοια της βιωσιμότητας.».
Η κ. Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος Β΄ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς & Πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, αναφέρθηκε με τη σειρά της στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την αξιολόγηση των εταιρειών και στο ειδικότερο θέμα του διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τονίζοντας πως: «Η μεθοδολογία διαλόγου που έχει αναπτυχθεί μέσω του Θεσμού Bravo παραμένει πολύ επίκαιρη, γιατί ο διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη και η ένταξή τους στους μηχανισμούς εταιρικής διακυβέρνησης, αποτελεί ουσιαστικό συστατικό της νέας θεωρίας του εταιρικού σκοπού και γενικότερα του λεγόμενου καπιταλισμού των stakeholders».
«Με ευχαρίστηση βλέπουμε ένα οικοσύστημα εταιρειών στην Ελλάδα να έχουν επιτύχει τέτοιες επιδόσεις στα κριτήρια του ESG, λειτουργώντας ως καταλύτες και επηρεάζοντας και άλλες εταιρείες και τις αλυσίδες αξίας. Είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες να περάσουν το «κύμα» του ESG στις εταιρικές τους δομές και να το συνδέσουν με τους στρατηγικούς τους στόχους» σημείωσε με τη σειρά του ο Σπύρος Λιούκας, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν παράγοντες της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής, καταθέτοντας τις απόψεις τους για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου Βιώσιμης Ανάπτυξης που διαμορφώνεται για την ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα.
Η ετήσια διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τη συνεργασία του German Council for Sustainable Development, του ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEXGroup).