Χρονιά «απαιτητική και δύσκολη» χαρακτηρίζει το 2023 ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, επισημαίνοντας πως χρειάζεται ενδελεχής έρευνα για τον προσανατολισμό των εταιρειών real estate όσο αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα.
Η μεγαλύτερη εταιρεία στο development, εισηγμένη στο ΧΑΑ, έχει σε εξέλιξη έξι έργα – αναπτύξεις, επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 550 εκατ. και υπό σχεδιασμό τουλάχιστον άλλες πέντε, ενώ συμμετέχει στο project Skyline.
«Διεθνώς, όπως καταγράφηκε στην κορυφαία διοργάνωση real estate, ΜIPIM 2023, στις Κάνες τις προηγούμενες ημέρες, επικρατεί σκεπτικισμός και κράτημα όσο αφορά τα ακίνητα» επισημαίνει μιλώντας στη «Ν» ο κ. Ανδριόπουλος και εξηγεί περαιτέρω:
«Ξεκίνησε με την έναρξη του πολέμου και συνεχίζεται με την εκτίναξη του κόστους του χρήματος, λόγω επιτοκίων. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει επηρεαστεί πολύ, ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς καθώς πρόκειται για μια μικρή αγορά. Προφανώς, αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα επηρεαστεί.
Πλέον χρειάζεται ενδελεχής έρευνα για τον προσανατολισμό μας όσο αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα. Οι αλλαγές στη ζωή μας από την πανδημία επηρεάζουν ιδιαίτερα τις αγορές των καταστημάτων και των γραφείων.»
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Dimand «οι παράγοντες που διαμορφώνουν το σημερινό σκηνικό στα επαγγελματικά ακίνητα συνοψίζονται στους εξής:
Οι αλλαγές στην Οικονομία, ό,τι δηλαδή μας επιφυλάσσει η αυριανή μέρα στην Οικονομία.
Οι κοινωνικές αλλαγές, ό,τι άφησε πίσω της η πανδημία, η τηλεργασία, ο τρόπος που επιθυμεί να εργάζεται η νέα γενιά, η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ειδικά στην Αττική σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεταμόρφωσή της. Η πρωτεύουσα αλλάζει, γίνεται προορισμός αποκτά υποδομές και ταυτόχρονα έχει ανάγκη για περισσότερες, υπάρχουν οι αναπλάσεις, το Ελληνικό και οι άλλες μεγάλες επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες της. Π.χ. έχει ανάγκη για περισσότερα ξενοδοχεία; Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αποκτήσει στοχευμένα ξενοδοχεία και όχι γενικά ξενοδοχεία.
Την ίδια στιγμή η αγορά των γραφείων δουλεύει με μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων, δηλαδή με υφιστάμενες εταιρείες που επιδιώκουν να μετακομίσουν σε πράσινα σύγχρονα κτήρια. Σε 5 με 7 χρόνια αυτό θα τελειώσει. Αν δεν αναπτυχθεί το επιχειρείν δεν θα υπάρχει ανάγκη και για περισσότερους γραφειακούς χώρους».
Από τις πλέον εμβληματικές αναπτύξεις της Dimand σε εξέλιξη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τέλος του τρέχοντος έτους, είναι ο πύργος του Πειραιά. Η ανακατασκευή του κτηρίου των 22 ορόφων (ύψος 88 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) συνολική επένδυση 77,8 εκατ., εκτελείται από την Piraeus Tower A.E. στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 30% η Prodea ΑΕΕΑΠ και με 70% η Cante Holdings, η οποία αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του ομίλου Dimand (65%) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD (35%).
Σε κτήριο μικτών χρήσεων (καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα) μετατρέπει η Dimand το ιστορικό Μινιόν, στην Ομόνοια, επένδυση ύψους 55 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτησή του, 26 εκατ.).
Υπό κατασκευή βρίσκεται συγκρότημα γραφείων στην οδό Κηφισίας 65 στο Μαρούσι συνολικής επιφάνειας 24.940 τ.μ. με μισθωτή την PWC. Θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο 2024 και πρόσφατα πουλήθηκε στη Eurobank έναντι 74,4 εκατ. ευρώ.
Σημαντικά έργα σε εξέλιξη και υπό σχεδιασμό έχει η Dimand και στη Θεσσαλονίκη.
Υπό κατασκευή είναι συγκρότημα γραφείων (Ηub 26) στη δυτική πύλη της Θεσσαλονίκης, επί της λεωφόρου 26ης Οκτωβρίου, δίπλα στην πρώην Ζυθοποιία Φιξ. Αποτελείται από τέσσερα λειτουργικά ανεξάρτητα και βιοκλιματικά κτήρια, επένδυση 35 εκατ.
Μια σημαντική ανάπλαση στην περιοχή του Βοτανικού έχει επίσης ξεκινήσει η Dimand. Σε οικόπεδο 49.340 τ.μ. ιδιοκτησία της (πρώην Αθηναϊκή Χαρτοποιία) κατασκευάζει σύγχρονο συγκρότημα μικτών χρήσεων (γραφεία, καταστήματα κ.λ.π.) συνολικής επιφάνειας περίπου 79.827 τ.μ. Πρόκειται για επένδυση 159,6 εκατ. η οποία εκτιμάται ότι θα να ολοκληρωθεί τέλος 2025.
Στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει τη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών αποθήκευσης και διανομής προϊόντων. Θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο κόμβο Logistics στη Βόρεια Ελλάδα, στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης -Έδεσσας, σε έκταση 355,6 στρεμμάτων, πρώην ιδιοκτησία της Βαλκάν Ακίνητα. Η πρώτη φάση αφορά στη δόμηση 55.000 τ.μ., εντός 24 μηνών, ενώ η δεύτερη, σε δόμηση 65.000 τ.μ., εντός 30 μηνών. Η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου, κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 160 εκατ.
Στις αναπτύξεις της Dimand που ακολουθούν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δύο οικιστικά έργα στον Πειραιά, τα νέα δικαστήρια του Πειραιά που έχει αναλάβει έπειτα από διαγωνισμό του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ) έναντι τιμήματος 80,9 εκατ., καθώς και η αξιοποίηση και ανακατασκευή με μικτές χρήσεις του εμβληματικού παλιού βιομηχανικού ακινήτου Φιξ, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.
Η Dimand συμμετέχει και στη αξιοποίηση του οικοπέδου του ΤΕΕ (Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) στο Μαρούσι, μπροστά από το νοσοκομειακό συγκρότημα του Ιατρικού Κέντρου που σήμερα λειτουργεί ως πάρκινγκ.
Επιπρόσθετα η Dimand σε συνεργασία με την Alpha Bank και την Premia έχει αναλάβει το project Skyline: Όπως σημειώνει ο κ. Ανδριόπουλος, «το Skyline περιλαμβάνει περίπου 680 ακίνητα. Από αυτά 75 με 80 είναι επαγγελματικά, κυρίως γραφεία και καταστήματα τα οποία θα μείνουν στη νέα αυτή εταιρεία και θα ανακατασκευαστούν φέρνοντας εισόδημα. Τα υπόλοιπα θα πουληθούν.
Για τα περισσότερα από τα ακίνητα του Skyline που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας θα εξεταστούν συστηματικά όλες οι χρήσεις που θα μπορούσαν να λάβουν, από γραφεία, μέχρι ξενοδοχεία ή και διαμερίσματα.»