Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα αναλαμβάνουν ανώτερες διοικητικές θέσεις, με την δημόσια σφαίρα να συζητά την ίδια στιγμή για το αν έχει επιτευχθεί η έμφυλη ισότητα στον τομέα της εργασίας και των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι το 2022 το 32% των γυναικών κατείχαν ανώτατες ηγετικές θέσεις, σε σχέση με το 31% το 2021. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 11 μονάδες την τελευταία δεκαετία. Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τον Σύνδεσμο Ανώνυμων Εταιρειών & Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕΕ) δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία ανάληψης ανώτερων διοικητικών θέσεων από γυναίκες. Ζητήματα όπως ο ρόλος της γυναίκας στον σημερινό εργασιακό «στίβο», το λεγόμενο gender pay gap, αλλά και η ουσιαστική επίτευξη της ισότητας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες απασχόλησαν ιδιαιτέρως τις ομιλήτριες της εκδήλωσης.
Ειδικότερα, γυναίκες που έχουν ξεχωρίσει στον επαγγελματικό τους κλάδο, μοιράστηκαν τόσο τις εμπειρίες τους όσο και τις απόψεις τους σχετικά με την γυναίκα στα «ηνία». Ομιλήτριες ήταν η κ. Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, η κ. Μαρίκα Λάμπρου, σύμβουλος επιχειρήσεων, η κ. Δήμητρα Βουρνά, Chief Operation Officer της Attica Bank, η κ. Νίκη Κουτσιανά, ιδρύτρια της APIVITA, πρόεδρος της Symbeeosis, και η κ. Γεωργία Μουρλά, Επιτελική Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ηγεσία ή εξουσία
Από τις βασικές έννοιες που απασχόλησαν τις ομιλήτριες ήταν αυτή της εξουσίας και αυτή της ηγεσίας, οι οποίες συχνά συγχέονται. Οι ομιλήτριες του πάνελ ξεχώρισαν αυτές τις δύο έννοιες, καθώς η κ. Κουτσιανά έκανε σαφές πως η ηγεσία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και τη διαρκή επιτυχία, διότι όπως τόνισε ο ηγέτης πρέπει να σκέφτεται out of the box, να εμπνέει και να παρακινεί. Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι δεν υφίσταται κάποιο γυναικείο μοντέλο επιχειρηματικότητας, αλλά τονίστηκε η ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε όλο και περισσότερες γυναίκες προκειμένου «να σπάσει η γυάλινη οροφή». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την κ. Λάμπρου σε ένα νέο μοντέλο ηγεσίας, το μοντέλο του «servant leader», δηλαδή του ηγέτη που φροντίζει για την ευημερία όλης της ομάδας. Για τον λόγο αυτό, έκανε λόγο για τα 3Α της επιτυχίας: Αυτοπεποίθηση, Αυθεντικότητα, Ανθεκτικότητα. Επιπλέον, η κ. Κουτσιανά, μιλώντας στο naftemporiki.gr έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του ηγέτη, καθώς και στήριξη που πρέπει να λάβουν οι γυναίκες για να μπορέσουν να προχωρήσουν και σε ανώτερες ηγετικές θέσεις. Όπως δήλωσε αυτό χρειάζεται κάποιο χρόνο αλλά πρέπει να επιταχυνθεί.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κ. Μουρλά σχετικά με τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί στον δρόμο προς την έμφυλη ισότητα, ενώ και η κ. Εφραίμογλου μίλησε για γυναίκες πιο ισχυρές από ποτέ, υπογραμμίζοντας ένα εργασιακό περιβάλλον που επιτρέπει να αναπτυχθούν οι γυναίκες τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αγορά εργασίας σήμερα, με τις γυναίκες να έχουν κάνει πολλά βήματα, αλλά και να αισθάνονται πιο ελεύθερες χωρίς να πρέπει να αποποιηθούν την γυναικεία τους ταυτότητα. Όπως επεσήμανε η κ. Βουρνά, σήμερα υφίσταται η δυναμική για την επίτευξη της ισότητας, ενώ ελπίζει να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν την έμφυλη ισότητα να επιτυγχάνεται σε 130 χρόνια αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Ταυτόχρονα, η κ. Βουρνά ανέδειξε την ύπαρξη στερεοτύπων και προκαταλήψεων που αφορούν την ηγεσία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως όταν μιλάμε για ηγέτη συνήθως σκεφτόμαστε άνδρα. Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως σε κλάδους όπως είναι η ενέργεια, η τεχνολογία και οι τράπεζες οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται.
Συμπερίληψη και ποικιλομορφία
Δύο από τις «λέξεις- κλειδιά» που τέθηκαν εμφατικά στην συζήτηση του ΣΑΕΕ ήταν η συμπερίληψη (inclusion) και η ποικιλομορφία (diversity), καθώς έγινε αναφορά σε ένα συνεκτικό και γόνιμο περιβάλλον που θα τους χωράει όλους. Η κ. Βουρνά τόνισε ότι η συμπερίληψη αφορά την ικανότητα του να αισθάνεται κάποιος ότι ανήκει σε μια ομάδα. Μάλιστα, έγινε λόγος για διαφάνεια και δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν τη θέση της γυναίκας στον επιχειρηματικό κλάδο, προκειμένου να φαίνεται η εξέλιξη.
Σε δήλωσή του στο naftemporiki.gr, ο πρόεδρος του ΣΑΕΕ, Σίμος Αναστασόπουλος, ανέφερε ότι «μέσα στο έργο του Συνδέσμου δεν είναι μόνο να προάγει την επιχειρηματικότητα στην καθημερινή της μορφή, αλλά και να προάγει την επιχειρηματικότητα γενικότερα. Μέσα σε αυτό βλέπω και την υποχρέωσή μας όχι μόνο να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες, αλλά να αναδείξουμε κι όλα εκείνα τα θέματα που άπτονται της υγιούς επιχειρηματικότητας, η συμπερίληψη είναι ένα από αυτά, η εκπροσώπηση των γυναικών και η συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια. Η σημερινή συζήτηση έχει να προσφέρει πολλά στις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα και για αυτό είναι μέρος της ευθύνης που έχουμε απέναντι στα μέλη μας. Επιβάλλεται σήμερα να υπάρχουν ποσοστώσεις ώστε να επιταχυνθεί η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις εξουσίας ή ηγεσίας. Σύντομα θα καταλήξουμε σε ένα μοντέλο που θα αποκλείει τους αποκλεισμούς».