Φιλόδοξα πλάνα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Premia Properties ΑΕΕΑΠ, αλλά και για τον τομέα της οινοποιίας έχει ο Ηλίας Γεωργιάδης, επιχειρηματίας μεγαλωμένος στη Σουηδία.
Έκανε την πρώτη είσοδό του στο επιχειρείν της Ελλάδας το 2019 στον τομέα των ακινήτων, αλλά δεν έμεινε μόνον εκεί. Εξαγόρασε την Μπουτάρης και πρόσφατα την επιχείρηση εμφιαλωμένου νερού Ιόλη, ενώ μια από τις σημαντικότερες κινήσεις της Premia είναι η συμμετοχή της στο project Skyline.
Στην Premia (πρώην Pasal) εξαρχής ο κ. Γεωργιάδης έθεσε υψηλό στόχο: τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Στην ίδια λογική κινείται και στη Σουηδία, όπου επίσης ο όμιλος που έχει δημιουργήσει, υπό την ονομασία Sterner Stenhus, δραστηριοποιείται στο real estate.
Στην ΑΕΕΑΠ διατηρεί τη θέση του εκτελεστικού προέδρου με το μερίδιο της Sterner Stenhus Greece να είναι σήμερα 41,62%.
Στην αποκλειστική του συνέντευξη στη «Ν» ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει πως είναι μέσα στο πλάνο του να προχωρήσει στην εξαγορά και άλλων οινοποιείων, με στόχο να κάνει ορατό το αποτύπωμα του ελληνικού κρασιού στις ξένες αγορές.
Αναφορικά με τη συνεργασία της Premia με τις Alpha Bank και Dimand στο Skyline κάνει λόγο για μια «επικίνδυνη ομάδα» στον τομέα των ακινήτων, εκτιμώντας ότι από τη αξιοποίηση – διαχείριση του χαρτοφυλακίου των περίπου 700 ακινήτων θα προκύψουν τεράστιες υπεραξίες.
Ολόκληρη η συνέντευξη με τον κ. Γεωργιάδη έχει ως εξής:
Δώστε μας μια συνοπτική εικόνα της δραστηριότητά σας στη Σουηδία.
«Η μεγαλύτερη εταιρεία του ομίλου μας, Sterner Stenhus (holding εταιρεία), στη Σουηδία είναι η Stenhus Fastigheter (Stonehouse Properties), εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης και στην οποία διατηρούμε το 24,6% με εμένα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Δεν είναι ΑΕΕΑΠ, αλλά προσομοιάζει ως προς τη δραστηριότητά της με την Premia. Ξεκίνησε με ακίνητα που ήταν στην ιδιοκτησία μας (εμένα και του αδερφού μου Θωμά) αξίας 140 εκατ. ευρώ. Μπήκε στο Χρηματιστήριο 24 Νοεμβρίου 2020. Το 2021 έκανε περίπου 55 αγορές ακινήτων και μια εξαγορά εταιρείας με ακίνητα και έκλεισε τη χρονιά αυτή με ακίνητη περιουσία αξίας 700 εκατ. ευρώ. Το 2022 επίσης είχαμε αρκετές συναλλαγές και εξαγορά άλλης εταιρείας, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα ακίνητα αξίας 1,5 δισ. και υπό διαχείριση συνολικά 1 εκατ. τ.μ. Όπως και η Premia, δραστηριοποιείται σε logistics, βιομηχανικά και κοινωνικού χαρακτήρα κτήρια, σχολεία και γηροκομεία, super market και big boxes. Στη Σουηδία συμμετέχουμε και σε άλλες εταιρείες ακινήτων, ενώ στην κατοχή μας βρίσκεται εμπορικό κέντρο 25 χιλ. τ.μ.».
Πόσο εύκολο ήταν για ένα παιδί μεταναστών να εισέλθει στο επιχειρείν της Σουηδίας;
«Τελείωσα το λύκειο, ήρθα στην Ελλάδα για το στρατιωτικό μου, επέστρεψα στη Σουηδία και αμέσως ξεκίνησα τη δική μου εταιρεία στον τομέα των εργολαβιών και των ανακαινίσεων. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα στην αρχή. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, οι τράπεζες στην αρχή δεν μου άνοιγαν λογαριασμό για να προχωρήσω την επιχείρησή μου, ίσως το ξένο όνομα, η διεύθυνση κατοικίας της οικογένειάς μου σε περιοχή με εργατικές κατοικίες…».
Στην Ελλάδα ξεκινήσατε με την είσοδό σας στην Pasal, σήμερα Premia Properties ΑΕΕΑΠ, στη συνέχεια εξαγοράσατε την Μπουτάρης και πρόσφατα την επιχείρηση με το εμφιαλωμένο νερό Ιόλη. Πώς συνδέονται οι επιλογές σας;
«Ένας πολύ βασικός λόγος για την εξαγορά της Μπουτάρης είναι τα ακίνητα που διαθέτει και τα οποία σήμερα είναι ιδιοκτησία της Premia. Επίσης, θέλαμε να δραστηριοποιηθούμε στην Ελλάδα σε χώρους που μας αρέσουν. Εκτιμώ ότι αν δεν μπαίναμε εμείς στην Μπουτάρης μπορεί και να μην υπήρχε σήμερα αυτή η ιστορική εταιρεία. Πιστεύω δε ότι το κρασί έχει πολύ ενδιαφέρον παγκοσμίως».
Θα δώσετε έμφαση στις εξαγωγές;
«Είναι στους στόχους μας. Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα παράγει ποιοτικά προϊόντα. Επιθυμία μας είναι να αποκτήσει η χώρα μας τη θέση που της ανήκει στον τομέα του κρασιού. Φιλοδοξία μου επίσης είναι, εμείς και άλλα οινοποιεία, να κατακτήσουμε τις ξένες αγορές. Χρειάζονται κινήσεις από πολλούς μαζί. Ενωμένοι θα καταφέρουμε πολλά περισσότερα».
Συζητάτε την εξαγορά και άλλου οινοποιείου;
«Μας ενδιαφέρει η ενοποίηση της αγοράς και θα μεγαλώσουμε στον κλάδο της οινοποιίας, ενδεχομένως και με άλλες εξαγορές στο μέλλον. Έχουμε κάποιες συζητήσεις, αλλά δεν είναι τίποτα ώριμο ακόμη».
Μετά ήρθε το νερό Ιόλη. Αυτό πώς προέκυψε;
«Πάλι υπάρχει ακίνητο στην εταιρεία του εμφιαλωμένου νερού που αγοράσαμε και το οποίο θα περιέλθει στην κατοχή της Premia. Πρόκειται για μια γνωστή, premium μάρκα νερού, άσχετα με το χαμηλό μερίδιο της. Είναι πολλά χρόνια στην αγορά και ίσως η προηγούμενη ιδιοκτησία να μην της έδινε τη σημασία που της ταιριάζει. Υπάρχουν πολλές συνέργειες με την Μπουτάρης. Άλλωστε, στο εστιατόριο κρασί και νερό σερβίρονται μαζί. Τα κανάλια διανομής είναι κοινά και οι εταιρείες μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με τα ίδια στελέχη».
Σας ενδιαφέρουν και άλλοι τομείς; Π.χ. των αναψυκτικών ή των τροφίμων;
«Αν και ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον, όχι, δεν μας ενδιαφέρουν οι τομείς που αναφέρατε».
Το 2021 είχατε πει ότι ο στόχος για την Premia είναι να «χτίσει» χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. σε πέντε χρόνια. Παραμένει ο ίδιος;
«Έχουμε ήδη φθάσει σε ένα καλό σημείο. Η αξία του χαρτοφυλακίου της Premia είναι σήμερα περίπου 350 εκατ. και ναι, ο στόχος μας για το 1 δισ. παραμένει.
Βεβαίως, θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι η κατάσταση έχει δυσκολέψει λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. Οι ξένοι επενδυτές είναι λιγότεροι και αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες. Το βλέπουμε και στη Σουηδία που είναι μια μεγάλη αγορά. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες εταιρείες πουλάνε ακίνητα για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες τους. Συμβαίνει παντού, ακόμα και σε Γερμανία και ΗΠΑ. Η προσπάθεια των εταιρειών real estate είναι να χαμηλώσουν την έκθεσή τους στον τραπεζικό δανεισμό».
Η δική σας εταιρεία στη Σουηδία πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση που μας περιγράφετε;
«Έχουμε κάνει και εμείς κάποιες κινήσεις, τους τελευταίους μήνες πουλήσαμε ακίνητα αξίας 130 εκατ., αλλά είμαστε πολύ καλύτερα από άλλες εταιρείες από άποψη δανειακών υποχρεώσεων και εκτιμώ ότι από το καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε και πάλι να αυξάνουμε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων μας».
Πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί και στην Ελλάδα η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων;
«Η Ελλάδα είναι μικρή αγορά και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Εκτιμώ ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά. Το 2018 – 2019 η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα “έτρεχε”, με την πανδημία σταμάτησε και ξεκίνησε πάλι τέλος 2021 αρχές 2022. Μετά τον πόλεμο έχει “φρενάρει” λίγο. Παγκοσμίως η οικονομία είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η Ελλάδα επηρεάζεται το λιγότερο. Εκτιμώ ότι σε 1 με 2 χρόνια η Ελλάδα θα “τρέχει” και πάλι. Η χώρα μας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και όχι μόνον στον τομέα των ακινήτων, αλλά και στον τουρισμό και αλλού. Τα τελευταία 3 με 4 χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα στις υποδομές και αυτά θα πρέπει να συνεχιστούν».
Σκοπεύετε να δραστηριοποιηθείτε και σε άλλες κατηγορίες ακινήτων;
«Έχουμε πλέον στο χαρτοφυλάκιό μας φοιτητικές εστίες και service apartment (εξυπηρετούμενα διαμερίσματα). Σύντομα θα προσθέσουμε και γραφεία με τη μετατροπή του Athens Heart από εμπορικό κέντρο σε συγκρότημα γραφειακών χώρων.
Το σημαντικό όμως, πέρα από τις κατηγορίες των ακινήτων, είναι να ενισχύουμε διαρκώς τη σιγουριά προς τους μετόχους και τους μισθωτές μας ότι είμαστε μια εταιρεία με σοβαρά εισοδήματα από διάφορες πηγές. Η οικονομία κάνει κύκλους. Μπορεί κάποια στιγμή να έχουν πρόβλημα τα logistics, δεν θα έχουν τα super market ή τα big boxes. Σε κάθε περίπτωση, από την αρχή είχαμε θέσει ως προϋπόθεση για την αγορά ακινήτων απόδοση τουλάχιστον 7% και αυτό μας προσφέρει σιγουριά και δύναμη να πετύχουμε τους στόχους μας. Είμαι και θα παραμείνω για πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος μέτοχος της Premia και φυσικά θέλω να πάει καλά και να μεγαλώσει».
Πείτε μας τη βασικότερη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας όσον αφορά τη δραστηριοποίηση στα ακίνητα.
«Είναι μεγάλο πρόβλημα η γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις. Στη Σουηδία μπορείς να αγοράσεις ή να πουλήσεις ένα ακίνητο μέσα σε λίγες ώρες. Στην Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση, αν όλα τα χαρτιά του ακινήτου είναι εντάξει, περνούν 2 και 3 μήνες για να ολοκληρωθεί μια πράξη».
Η Premia εισήλθε και σε ένα νέο project, το Skyline, πρωτόγνωρο για την Ελλάδα. Ποια είναι η επιδίωξή της;
«Μας αρέσουν τα διαφορετικά project, αυτά που δεν έχουν κάνει άλλοι. Κατ’ αρχάς μπήκαμε στο Skyline γιατί έχουμε δύο πολύ καλούς συνεργάτες. Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες, την Alpha Bank, και την Dimand, την καλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα. Η Premia είναι επενδυτική εταιρεία. Θα σας έλεγα χαριτολογώντας ότι όλοι μαζί είμαστε μια “επικίνδυνη ομάδα” στον τομέα των ακινήτων. Μιλάμε για περίπου 700 ακίνητα, από τα οποία εκτιμούμε ότι θα προκύψουν τεράστιες υπεραξίες με την αξιοποίησή τους. Θα είμαστε ενεργοί στη διαχείριση του project και βλέπουμε πολύ μέλλον σε αυτό».