Επενδύσεις 300 – 400 εκατ. ευρώ σχεδιάζουν φέτος οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση της παραγωγής, η προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και η ασφάλεια, ανέφερε σε σημερινή εκδήλωση ο πρόεδρος του συνδέσμου του κλάδου Αθανάσιος Κεφάλας σύμφωνα με συντηρητικές, όπως είπε, εκτιμήσεις.
Ο ίδιος επεσήμανε ωστόσο προβλήματα όπως το ενεργειακό κόστος, ρυθμιστικά εμπόδια και ελλείψεις προσωπικού που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου σε μια περίοδο που η πράσινη συμφωνία οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης ορυκτών πόρων τους οποίους διαθέτει η Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ανέφερε ότι το 2022 το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 160% και το κόστος των υγρών καυσίμων κατά περίπου 40% με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος παραγωγής κατά 25% – 50%.
Ζήτησε να αρθούν τα ρυθμιστικά και τεχνικά εμπόδια για τον ενεργειακό συμψηφισμό, να εφαρμοστεί πολιτική σταθερής τιμής ρεύματος για την εξόρυξη και τη βιομηχανία, με κάλυψη των διακυμάνσεων από την πολιτεία, καθώς και να θεσπιστεί η επιστροφή κατά 50% του Ειδικού Φόρου Καυσίμων.
Έκανε λόγο επίσης για πολυετείς καθυστερήσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και επανέλαβε το αίτημα για ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου των Ορυκτών Πρώτων Υλών.
Σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό στάθηκε στην έλλειψη χειριστών, των οποίων οι άδειες όπως είπε στηρίζονται, κυρίως, στην εμπειρία και όχι στην εκπαίδευση και πιστοποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους.
«Σε αυτό το περιβάλλον, η τριετής πανδημία και η Ουκρανική κρίση ανέδειξαν στην επιφάνεια τη σημαντική εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Τρίτες χώρες για πολύτιμα ορυκτά και πρώτες ύλες. Η Πράσινη Συμφωνία, αποτελεί την κεντρική αναπτυξιακή στρατηγική, ωστόσο, η ενεργειακή μετάβαση εξαρτάται από την επάρκεια μετάλλων και ορυκτών», επεσήμανε ο κ. Κεφάλας και για το λόγο αυτό τάχθηκε υπέρ της ενδυνάμωσης της εξόρυξης στην Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι ελλείψεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ