Νέα πλήγματα και λουκέτα καταγράφει η εστίαση στη Θεσσαλονίκη, όπου εστιατόρια και ταβέρνες – κάποια από τα οποία μάλιστα έχουν να επιδείξουν σημαντικά «βιογραφικά» – βάζουν λουκέτο ή πωλούνται σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της Καλαμαριάς ( σημειωτέον ότι αποτελεί μία από τις λεγόμενες «καλές» περιοχές της πόλης), όπου μετά τις γιορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο στο πιο κεντρικό της σημείο, στον πεζόδρομο, δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς προ των νέων κρίσεων ταβέρνες-μεζεδοπωλεία, μία πιτσαρία και ένα pastry shop, όλα σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους στο κάτω τμήμα του πεζόδρομου. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες περιφερειακές “πιάτσες” του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως στην περιοχή της Τούμπας.
Την ίδια ώρα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, ταχυφαγεία, καφέ-μπαρ κ.ο.κ,.) αλλάζουν χέρια με ταχύτητα…φωτός, ενώ οι αγγελίες για πωλήσεις τέτοιων καταστημάτων αυξάνονται με …γεωμετρική πρόοδο και μάλιστα σε χαμηλές τιμές, κατά κανόνα σε τετραψήφια νούμερα.
Όπως επισημαίνει, μάλιστα, σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, μόνο το 20% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί αυτή τη στιγμή με υγιείς οικονομικούς όρους και όλοι οι υπόλοιποι μαζεύουν χρέη προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα, δε, τα μικρά μαγαζιά που απασχολούν μέχρι και πέντε έως επτά άτομα – όπως προσθέτει – είναι αδύνατον να επιβιώσουν εάν δεν υπάρξει και προσωπική ενασχόληση του ιδιοκτήτη, ο οποίος θα πρέπει σήμερα να κάνει τα πάντα στο μαγαζί του και να ξέρει να μαγειρεύει, να σερβίρει κ.ο.κ.