Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν” από την EEΣΥΠ (Εθνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας-πιο γνωστή ως Υπερταμείο), να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που έχει αναθέσει η ίδια στη Deloitte για το σχήμα χρηματοδότησης του μεγάλου έργου της ανάπλασης της ΔΕΘ και δημιουργίας του “Thessaloniki ConFEx Park”, όπως αναμένεται να ονομάζεται το νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Στόχος και πρόθεση του Υπερταμείου, κατά δήλωση της ίδιας πηγής, είναι να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες – κάτι που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί στην πράξη – και το Υπερταμείο προτίθεται να συμμετέχει σε όποιο σενάριο επιλεγεί τελικά από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης θα προτείνει η εν λόγω μελέτη.
Από τα τέλη Νοεμβρίου του 2022, σημειωτέον, το Υπερταμείο έχει στα χέρια του την τελική πρόταση της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. για τη χρηματοδότηση του έργου, την οποία έχει επιμεληθεί επίσης η Deloitte και ο εθνικός εκθεσιακός φορέας δεν εμπλέκεται στη νέα αυτή μελέτη. Προκειμένου, δε, να μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα-στόχος για υλοποίηση της επετειακής ΔΕΘ του 2026 (σ.σ. 100 χρόνια από την 1η ΔΕΘ του 1926) σε μέρος έστω του νέου εκθεσιακού κέντρου “Thessaloniki ConFEx Park”, τον οποίο έχει δηλώσει ότι υιοθετεί η Κυβέρνηση, πρέπει πλέον να υιοθετηθούν πολύ υψηλές ταχύτητες, καθώς μεταξύ άλλων η υλοποίηση του έργου απαιτεί και την σχετική έγκριση των Βρυξελλών όσον αφορά το σκέλος της κρατικής χρηματοδότησης.
Συμμετοχή ιδιώτη
Η πρόταση της ΔΕΘ-Helexpo, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την συμμετοχή ιδιώτη για την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου και του Business Center με κεφάλαια της τάξης των 100 εκατ.ευρώ. Ο επικαιροποιημένος προϋπολογισμός του έργου, όπως έχει εκτιμηθεί από τη ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. λόγω των ανατιμήσεων που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία στη διεθνή οικονομία, είναι τα 280 εκατ.ευρώ και από πλευράς Υπερταμείου επίσης γίνεται λόγος για έργο της τάξης των 300 εκατ.ευρώ. Εφόσον ληφθούν αποφάσεις για τη χρηματοδότηση του έργου θα ακολουθήσει και η οριστική αρχιτεκτονική μελέτη από την ομάδα που κέρδισε τον σχετικό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, είχε δηλώσει από το βήμα του γκαλά του Money Show Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος στη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε.. ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ αποτελεί στοίχημα και για την Κυβέρνηση, ενώ σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα στο πλαίσιο της περσινής ΔΕΘ (Σεπτέμβριος 2022) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε σπεύσει να δηλώσει ότι “η συνεργασία θα είναι πολύ συστηματική το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσα από συνεχείς επαφές και συναντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων έτσι ώστε να δούμε τα επόμενα βήματα με συγκεκριμένα γεγονότα, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του μεγαλεπήβολου αναπτυξιακού έργου, που είναι η ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου”.
Από πλευράς της διοίκησης του εθνικού εκθεσιακού φορέα εκφράζεται η ελπίδα να μπορέσει να προκηρυχθεί το έργο και να μπει σε γραμμή αφετηρίας εντός του 2024.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει εκφραστεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που συμμετείχαν στην τελευταία ΔΕΘ ως Τιμώμενη Χώρα επενδυτικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο project της ανάπλασης και σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. δεν είναι η μόνη χώρα από την οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η προμελέτη
Σύμφωνα με την προμελέτη του έργου, στον χώρο του ακινήτου της ΔΕΘ που συνολικά καταλαμβάνει 175 στρέμματα η δόμηση θα καλύπτει 91.000 τ.μ. – περίπου 12% – λιγότερα από σήμερα. Πιο αναλυτικά, το Συνεδριακό Κέντρο και τα τρία περίπτερα θα έχουν εμβαδόν 69.000 τ.μ. Τα 51.000 τ.μ. αφορούν στα τρία περίπτερα και τα 18.000 τ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο. Στη βόρεια πλευρά του ακινήτου θα δημιουργηθεί το Business Center, που θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια (ξενοδοχείο, δύο εμπορικά κτίρια, ένα πολλαπλών χρήσεων).
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο προβλέπεται να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή-αποκατάσταση του ιστορικού “Περιπτέρου Esso Papas”, εντός της ΔΕΘ, που είναι το ένα από τα μόνο τέσσερα κτήρια της σημερινής ΔΕΘ, που δεν θα κατεδαφιστούν στο πλαίσιο της ανάπλασης και αποτελεί έργο των αρχιτεκτόνων Θύμιου Παπαγιάννη και Ιωάννας Μπενεχούτσου από το 1963. Το εν λόγω Περίπτερο μάλιστα, όπως γνωστοποίησε η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., θα λειτουργήσει ξανά μαζί με τις εξωτερικές πισίνες που είχε την εποχή της κατασκευής του.
Μεταξύ άλλων, επίσης, η δρομολογούμενη ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου εκτός από το ότι θα είναι μείζον αναπτυξιακό έργο και σημαντικό τοπόσημο, όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, αξίζει να σημειωθεί ότι θα υλοποιηθεί με όρους βιοκλιματικούς υπηρετώντας πιστά τους κανόνες της αειφόρου ανάπτυξης.
Παράλληλα, η έκταση του πρασίνου πολλαπλασιάζεται και θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο. Μάλιστα, βάσει της μελέτης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση, προβλέπεται ότι θα αποδοθεί στην πόλη περίπου το 50% του σημερινού χώρου της ΔΕΘ – HELEXPO για τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου πρασίνου 60 περίπου στρεμμάτων.