Ορόσημο για τη δραστηριότητα της Iberdrola στην Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου «Ροκάνι» κοντά στην Αθήνα, ισχύος 18 MW, το οποίο θα μπορεί να παράγει καθαρή ενέργεια για 20.000 οικογένειες.
Σύμφωνα με ανάρτηση του ισπανικού ομίλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η καινοτομία του εν λόγω πάρκου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα -και μόλις συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξήσει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σχεδόν στα 393 MW- έγκειται στο ότι οι ανεμογεννήτριές του έχουν τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες τουρμπίνες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, σε ύψος 205 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους.
Η Iberdrola Rokas είναι ο ξένος όμιλος με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη αιολική ισχύ στην Ελλάδα -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για το 2022και κατατάσσεται τρίτη στη συνολική κατάταξη, πίσω από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη MORE, τον πράσινο βραχίονα του ομίλου της Motor Oil. Η εταιρεία είχε επίσης τα πρωτεία στην εγκατάσταση νέας ισχύος το περασμένο έτος, καθώς «έβαλε στην πρίζα» 106 MW το 2022, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ της συνολικής νέας εγκατεστημένης αιολικής ισχύος (230 MW). H Iberdrola ολοκλήρωσε στα τέλη Νοεμβρίου -σε περίοδο μόλις έξι μηνώνακόμα ένα αιολικό πάρκο ισχύος 50 MW, το «Άσκιο ΙΙΙ» στη Γαλατινή Κοζάνης, στην τελική ευθεία βρίσκεται ακόμα ένα πάρκο στην ίδια περιοχή, το «Άσκιο ΙΙ», ισχύος 38 MW, ενώ διαθέτει δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος 1.000 MW σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.
Η ισπανική εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή 23 αιολικά πάρκα σε λειτουργία στην Ελλάδα. Στο τέλος του 2022, η συνολική πράσινη εγκατεστημένη ισχύς της Iberdrola σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ανερχόταν σε 40 GW.
Το στρατηγικό της σχέδιο για τη χρονική περίοδο έως το 2025 προβλέπει συνολικές επενδύσεις 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 24% θα κατευθυνθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εξαιρουμένης της Ισπανίας όπου εδρεύει ο όμιλος), με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 12 GW, εκ των οποίων τα 3,1 GW αφορούν χερσαία αιολικά, τα 1,8 GW offshore αιολικά (με την εταιρεία να έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον εν λόγω κλάδο στην Ελλάδα), τα 6,3 GW φωτοβολταϊκά, 700 MW μονάδες αποθήκευσης (μπαταρίες) και 200 ΜW υδροηλεκτρικά.
Η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να οδηγήσει σε διαμόρφωση της εγκατεστημένης ισχύος στα 52 GW έως το 2025.