Σε διάφορα επίπεδα διαρθρώνεται το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΔΑ, που έχει στο επίκεντρό του όχι μόνο την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 23 πόλεις της Ελλάδας έως το 2027 (πλέον αυτών στις οποίες αναπτύσσει ή διαχειρίζεται ήδη υποδομές ο Διαχειριστής), αλλά και την δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της αγοράς των ανανεώσιμων αερίων καυσίμων, αρχής γενομένης από το βιομεθάνιο που εμφανίζει τον μεγαλύτερο βαθμό ωριμότητας. Όπως σημειώνει μιλώντας προς τη «Ν» ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει τις επαφές με μονάδες παραγωγής βιοαερίου και έχει υπογράψει συμφωνητικά συνεργασίας με δύο από αυτές. Επίκειται η υπογραφή αντίστοιχων συμφωνητικών με άλλες δέκα, προκειμένου να αναβαθμιστούν σε μονάδες βιομεθανίου που θα εγχέεται στα γειτονικά δίκτυα της ΔΕΔΑ.
Η ΔΕΔΑ υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο επέκτασης δικτύων στη χώρα μας μέσω των οποίων, σήμερα, διανέμεται φυσικό αέριο και, αύριο, βιομεθάνιο και υδρογόνο. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει για την ανάπτυξη της αγοράς των ανανεώσιμων αερίων καυσίμων;
Η ΔΕΔΑ, καιρό πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση που κατέστησε αναγκαία την επίσπευση των πολιτικών σε αυτόν τον τομέα, είχε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε τα δίκτυά της να είναι συμβατά με τη νέα ενεργειακή εποχή, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για το «πρασίνισμα» των υποδομών που διαχειρίζεται.
Έτσι, με μελέτες που εκπονήσαμε, είμαστε σε θέση, για πρώτη φορά στα ενεργειακά χρονικά της χώρας, να γνωρίζουμε με ακρίβεια και για όλες τις περιοχές στις οποίες διαθέτουμε δίκτυα, τις διαθέσιμες ποσότητες των αγροτικών και κτηνοτροφικών υπολειμμάτων από τα οποία παράγεται το βιομεθάνιο. Μπορούμε, συνεπώς, να καθοδηγήσουμε τους υποψήφιους επενδυτές για να χωροθετήσουν με επιτυχία μονάδες βιομεθανίου, ως συνάρτηση των διαθέσιμων ποσοτήτων και της απόστασης που βρίσκονται από τα δίκτυα διανομής.
Ήδη, η εταιρεία μας έχει ολοκληρώσει τις επαφές με μονάδες παραγωγής βιοαερίου, έχοντας υπογράψει συμφωνητικά συνεργασίας με δύο από αυτές, ενώ επίκειται η υπογραφή με άλλες δέκα, προκειμένου να αναβαθμιστούν σε μονάδες βιομεθανίου το οποίο θα εγχέεται στα γειτονικά δίκτυα της ΔΕΔΑ.
Επίσης, έχουμε ενημερώσει όσους βιομηχανικούς καταναλωτές ζητούν να συνδεθούν με τα δίκτυα διανομής και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις (καταλληλότητα χώρου κλπ) για τη δυνατότητα που έχουν να κατασκευάσουν μονάδα παραγωγής βιομεθανίου εντός της βιομηχανίας, μειώνοντας έτσι το ανθρακικό αποτύπωμά τους.
Με τις βιομηχανίες αυτές, η ΔΕΔΑ έχει επίσης ξεκινήσει να υπογράφει συμφωνητικά συνεργασίας για την έγχυση των πλεοναζουσών ποσοτήτων βιομεθανίου στα δίκτυά της.
Παράλληλα με τα παραπάνω, η εταιρεία μας έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για τις αναγκαίες ρυθμιστικές και νομοθετικές προσαρμογές. Ενδεικτικά, τον περασμένο Ιούλιο , η ΔΕΔΑ κατέθεσε στο ΥΠΕΝ, μετά από δική του προτροπή, πλήρη πρόταση αυτοτελούς νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στη χώρα μας, η οποία στηρίζεται στην υφιστάμενη αδειοδοτική διαδικασία των μονάδων βιοαερίου και ταυτόχρονα την απλοποιεί.
Πολύτιμος σύμμαχός μας σε όλες αυτές τις ενέργειες είναι ο νέος μέτοχος της ΔΕΔΑ, η ITALGAS, ένας ευρωπαϊκός κολοσσός που εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου μας.
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που αφορά στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες ενσωματώνονται στις αρμοδιότητες των διαχειριστών δικτύων φυσικού αερίου η διανομή βιομεθανίου και υδρογόνου. Θεωρείτε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση;
Η ενσωμάτωση της διανομής βιομεθανίου και υδρογόνου στις αρμοδιότητες των διαχειριστών αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό και σημαντικό νομοθετικό βήμα για την ανάπτυξη της αγοράς των ανανεώσιμων αερίων καυσίμων στη χώρα μας.
Μάλιστα, είναι μια πρόταση που η ΔΕΔΑ είχε καταθέσει στη ΡΑΕ ήδη από τον Μάιο του 2020. Η θέση μας αυτή δικαιώνεται, σχεδόν 3 χρόνια μετά, με το νομοσχέδιο που αναφέρατε, καθώς αντανακλά όχι μόνο το πνεύμα της πρότασής μας, αλλά ανταποκρίνεται ακόμη και στο γράμμα αυτής.
Πότε πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό στάδιο ανάπτυξης της αγοράς βιομεθανίου;
Η Ελλάδα έχει πληθώρα νησιών με αξιόλογο πρωτογενή τομέα πχ η Κρήτη, η Λέσβος, η Χίος, η Νάξος, κλπ. Σε κάθε ένα από τα νησιά αυτά μπορούν να λειτουργήσουν μικρές μονάδες παραγωγής βιομεθανίου από τα υπολείμματα του πρωτογενούς τομέα, συνεισφέροντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Θεωρώ ότι όταν θα δούμε να αναπτύσσονται μονάδες βιομεθανίου στα νησιά αυτά, τότε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η αγορά βιομεθανίου στη χώρα μας θα έχει μπει στο στάδιο ολοκλήρωσής της.
Η ώρα του υδρογόνου αργεί;
Ο δρόμος για την ανάπτυξη του υδρογόνου είναι μακρύς, αλλά αισιοδοξούμε ότι δεν θα αργήσει η ώρα που η διανομή του θα είναι μια πραγματικότητα.
Ήδη, η ΔΕΔΑ ετοιμάζεται να υλοποιήσει το πρώτο στη χώρα πιλοτικό έργο για την παραγωγή, διανομή και χρήση του υδρογόνου από φυσικό αέριο. Το «Χωριό Υδρογόνου» όπως το ονομάζουμε, θα βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων του σε ρεύμα και θέρμανση.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί πρόκληση και αναγκαία συνθήκη για τις επιχειρήσεις. Έχετε κάνει βήματα σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα;
Η ψηφιοποίηση είναι ένας ακόμη τομέας στον οποίο η ΔΕΔΑ πρωτοπορεί. Και δεν εννοώ μόνον την ψηφιοποίηση ορισμένων εργασιών, όπως οι εφαρμογές CRM, SAP κλπ οι οποίες έχουν ήδη καταστεί αναγκαίες και εφαρμόζονται σε πάρα πολλές εταιρίες.
Μετά από δοκιμές 26 μηνών ενός άκρως εξειδικευμένου λογισμικού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, είμαστε πλέον σε θέση να παρακολουθούμε on line την πορεία ολοκλήρωσης κάθε κατασκευαστικής εργασίας στα δίκτυά μας όσο μακριά και αν αυτή εκτελείται. Με το εξειδικευμένο αυτό πρόγραμμα εξοικονομούμε ανθρώπινους πόρους, χρήματα και χρόνο.
Μία ακόμη ψηφιακή καινοτομία της ΔΕΔΑ είναι οι «έξυπνοι μετρητές» που μεταδίδουν ψηφιακά τις μετρήσεις κάθε καταναλωτή σε μια βάση δεδομένων από την οποία προέρχονται οι μηνιαίες χρεώσεις. Μέσω εφαρμογής που αναπτύξαμε για κινητά τηλέφωνα, μπορούμε, αξιοποιώντας τα στοιχεία της βάσης δεδομένων (καταναλώσεις, θέση και είδος του ακινήτου), να παρέχουμε πληροφορίες για την ημερήσια κατανάλωση σε συνάρτηση με την επικρατούσα εξωτερική θερμοκρασία και την αντίστοιχη κατανάλωση παρελθόντος έτους. Αυτές οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με προετοιμασμένες υποδείξεις, οδηγούν τους καταναλωτές σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.